Rolleiflex -Rolleiflex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy Rolleiflex 2.8 F
Annemarie Schwarzenbach svájci író és fotós, a Rolleiflex Standard 621 (1938) kezében.
A fényképezőgépet a deréknál tartják, felül a keresővel (itt egy Rolleiflex SLX).

A Rolleiflex egy régóta működő és változatos csúcskategóriás fényképezőgép -család neve, amelyet eredetileg a német Franke & Heidecke, majd később a Rollei-Werke cég készített .

Történelem

A "Rolleiflex" név leggyakrabban a Rollei középformátumú, ikerlencsés tükörreflexes (TLR) fényképezőgépeinek első számú termékcsaládjára utal. (Az amatőr fotósoknak szánt társvonal, a Rolleicord több évtizede létezett.) A Rolleiflex keretében azonban számos TLR és SLR középformátumú, zónafókuszos, SLR 35 mm -es, valamint digitális formátumú is készült. címke. A 120 tekercses Rolleiflex filmsorozatot elsősorban professzionális fotósok számára forgalmazzák. A Rolleiflex kamerák a 117 -es (Eredeti Rolleiflex), a 120-as (Standard, Automata, Letter Models, Rollei-Magic és T modell) és a 127 -es (Baby Rolleiflex) filmformátumokat használták.

A Rolleiflex TLR filmes fényképezőgépek kivételes összeépítési minőségükről, kompakt méretükről, szerény súlyukról, kiváló optikájukról, tartósságukról, egyszerűségükről, megbízható mechanikájukról és fényes keresőjükről ismertek. A Zeiss és a Schneider által gyártott kiváló minőségű 7,5 cm-es gyújtótávolságú objektívek kisebb, könnyebb, kompaktabb fényképezőgépet tettek lehetővé, mint az imitátoraik. A nagy tekintélynek örvendő Zeiss Planar f2.8 és Schneider Xenotar objektívek – mindkettő 80 mm-es gyújtótávolságú és ehhez képest gyors – a legkorszerűbb optika. A Rolleiflex Automat és a Letter modell kamerákban egyedülállóan a mechanikus szélmechanizmus robusztus és okos volt, így a filmbetöltés félautomata és gyors volt. Ez a mechanizmus automatikusan elindította az expozíciószámlálót, automatikusan elosztotta a 12 vagy (a későbbi F-modelleknél) 24 expozíciót, és megfeszítette a zárat; mindezt kevesebb, mint egy teljes fordulattal a film előretoló hajtókarjával. Emiatt a Rolleiflex Automat/Letter modellek nagyon keresettek gyors tempójú akciók, például utcai fotózások készítéséhez .

Számos tartozék tette ezt a fényképezőgépet rendszerré: panorámafej, napernyő, parallaxis korrigált közeli objektívek, színkorrekció, kontrasztjavító és speciális effektus szűrők, mind gyorskioldó bajonettel, valamint gyorscserélővel állvány rögzítés. Néhány professzionális, amatőr és képzőművészeti fotós még mindig színes átlátszóságú, színes negatív vagy fekete-fehér filmmel készíti a Rolleiflex TLR filmes fényképezőgépeket. A későbbi f2.8 és f3.5 betűs modellek (Planar vagy Xenotar objektív) nagyon keresettek a használt piacon, és a legmagasabb árat kérik. A történelem során öt gyújtótávolságú kamera volt elérhető, köztük 5,5 cm-es Rollei-Wide, 6,0 cm-es Baby Rollei, 7,5 cm-es (f:3,5), 8,0 cm-es (f2,8) és 13,5 cm-es (f:4 Zeiss Sonnar) Tele-Rolleiflex. Bár minden Rolleflex kamera lehet finom felhasználói kamera, sok Rolleiflex modellnek is van aktív piaca, mint gyűjthető tárgyaknak, és ez (egyes modelleknél jelentősen) növeli a fizetett végárat, különösen Japánban .

A Rolleiflex közepes formátumú kamerákat 2014-ig a DHW Fototechnik gyártotta – a Franke & Heidecke korábbi alkalmazottai által alapított cég. A DHW Fototechnik bemutatott két új Rolleiflex kamerát és egy új elektronikus redőnyt a Photokina 2012 -hez . A cég 2014-ben fizetésképtelenséget jelentett, majd 2015 áprilisában feloszlatták, így minden további termelés megszűnt. A gyári gyártóberendezéseket és a megmaradt alkatrészkészleteket 2015. április végén aukcióra bocsátották.

Újra létrejött egy kisebb cég a DHW Fototechnik korábbi munkatársaival, DW Photo néven ugyanazon a helyen. A DW Photo a Rolleiflex Hy6 mod2 közepes formátumú tükörreflexes fényképezőgép (digitális és filmes) gyártására, a meglévő kamerák szervizelésére összpontosít, beleértve a firmware- és hardverfrissítéseket.

Figyelemre méltó modellek

Eredeti Rolleiflex

Rolleiflex Original Carl Zeiss Jena Tessar f/3.8

Ezt az első Rolleiflexet 1929-ben mutatták be három év fejlesztés után, és ez volt a cég első közepes formátumú tekercses kamerája, amelyet a népszerűtlen 117 (B1) filmekkel használtak. Twin-Lens Reflex fényképezőgép volt .

Régi szabvány

  • A "régi szabvány" eredetileg csak "szabvány" volt az új szabvány 1939-es bevezetéséig.
  • Ez a modell csuklós háttámlát és keretszámlálót vezetett be. Bár nem automatikus, mint a Rolleiflex Automatnál, a fotós egy kis gombbal visszaállíthatja a számlálót az első kép elérése után
  • Robert Capa régi szabványt használt a második világháború dokumentálására .

Rolleiflex automata

  • Bevezették az automatikus filmszámlálót; ez a számláló érzékeli a film hátlapjának vastagságát, hogy pontosan megkezdje a képkockák számlálását, így nincs szükség rubin ablakra, amely arra kényszerítette a fotóst, hogy leolvassa a képkocka számát a film hátlapjáról.
  • Ez a modell 1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás Grand Prix díját.
  • Az első Rolleiflex, amely a Carl Zeiss Tessar mellett Schneider Kreuznach Xenar objektívet is kínál opcionálisan .

Rolleiflex 2.8A

Beépítette az első 8 cm-es f2.8-as objektívet (80 mm-es Carl Zeiss Tessar vagy Opton Tessar) a Rolleiflex sorozatba. Ezenkívül hozzáadott egy X flash szinkronizálási kontaktust. 1949-1951 között épült.

Rolleiflex 2.8E

Az 1956 októberében kiadott modell volt az első, amelyhez opcionálisan beépített, leválasztott fénymérő is tartozott.

Tele Rolleiflex

Ez a fényképezőgép 135 mm/f4.0 Carl Zeiss Sonnar objektívet használt. A londoni Sotheby's aukciósház 1990-es eladási katalógusának bevezetőjében körülbelül 1200 kamera létezett akkoriban.

Az új Tele Rolleiflex 135 mm/f4-es Schneider Tele-Xenar objektívet használ

Rolleiflex T

Az 1959-ben kiadott fényképezőgép új szürke színben jelent meg. A kamera volt a legsikeresebb, mert megfizethetőbb volt a nyilvánosság számára. A fényképezőgép 75 mm-es, lantánüvegből készült Tessar objektívvel rendelkezik, amely nagyobb felbontást és színkorrekciót adott.

Széles Rolleiflex

Ennek a fényképezőgépnek 55 mm/f4.0 Carl Zeiss Distagon objektívje volt. A londoni Sotheby's aukciósház 1990-es eladási katalógusának bevezetőjében 700-nál kevesebb ilyen kamera létezett akkoriban. Eredetileg mindössze 3600 modellt gyártottak.

Az új Wide Rolleiflex 50 mm/f4 Schneider Super-Angulon objektívet használ.

Rolleiflex SL66

A Rollei első közepes formátumú SLR-je, amelyet 1966-ban mutattak be.

Rolleiflex SL35

Az 1970-ben bemutatott 35 mm-es SLR.

Rolleiflex miniatűr reprodukciók

Rolleiflex minidigi digitális fényképezőgép

A miniatűr Rolleiflex kameráknak két modellje létezik. Ezek nem valódi Rolleiflex kamerák, hanem a Rolleiflex TLR dizájn miniatűr reprodukciói, amelyeket a német Minox kameragyártó licence alapján gyártottak . A kamerákat a japán Sharan Megahouse cég gyártja . Az egyik modell egy miniatűr digitális fényképezőgép, a másik egy miniatűr Rolleiflex TLR filmes fényképezőgép.

Az eredeti, mára megszűnt modell a Rolleiflex MiniDigi volt, a TLR Rolleiflex miniatűr reprodukciója. A fényképezőgép sok részletében megőrizte az eredeti megjelenését, beleértve a derékmagasságú keresőt és a hajtókarat, amely előkészíti a fényképezőgépet a következő felvételhez. Ahogy a név is sugallja, a fényképezőgép egy digitális reprodukció volt, a "néző" objektív pedig egy próbabábu volt. A fényképezőgép 2 megapixeles CMOS érzékelővel rendelkezik, a hagyományos TLR négyzetes formátumában. Az objektív 9 mm-es f/2.8-as volt, 5 elemmel, 10 cm-re fókuszálva. A zársebesség automatikusan 1/15 és 1/400 másodperc között volt szabályozva, az expozíciós idő pedig automatikus. A kamera egyetlen CR2 elemmel működött. Az adathordozók SD vagy MMC kártyák voltak.

Ezt a MINOX DCC (Digital Classic Camera) Rolleiflex AF 5.0 váltotta fel. A névváltoztatás a jelenlegi modellt még jobban összhangba hozza a Minox Classic Camera miniatűr reprodukciós termékcsalád többi részével. Vizuálisan megegyezik az eredeti modellel, de fekete és piros bőrfelülettel is kapható. A CMOS-érzékelőt 3 megapixelesre bővítették, interpolációval 5,0 megapixel érhető el . Az objektív 4,9 mm-es f/2,8; a fényképezőgép digitális autofókusszal rendelkezik. Az elektronikus redőnyt is frissítették 1/2500 másodperces maximális sebességre. A fényképezőgép egyetlen CR2 elemmel működik, és miniSD memóriakártyákat használ.

Volt egy 1/3 méretarányú miniatűr Rolleiflex TLR is, amely Minox filmet használt, és 36 expozíciót készített 8x11 mm-es formátumú negatívból.

Modellek listája

Hivatkozások

Külső linkek