Aurelio López -Aurelio López

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Aurelio López
Aurelio Lopez.jpg
Aurelio López szobra Tecamachalcóban, Pueblában
Kancsó
Született: 1948. szeptember 21. Tecamachalco, Puebla, Mexikó( 1948-09-21 )
Meghalt: 1992. szeptember 22-én (1992-09-22)(44 évesen)
Matehuala, San Luis Potosí, Mexikó
Batted: Helyes
Threw: Igaz
bemutatkozás
1974. szeptember 1., a Kansas City Royals számára
Utolsó megjelenés
1987. június 17. a Houston Astros számára
Karrier statisztikák
Győzelem-veszteség rekord 62–36
Megszerzett futási átlag 3.56
Áthúzások 635
Ment 93
Csapatok
Karrier csúcspontjai és díjai
A mexikói tagja
Üres Star.svg Üres Star.svg Üres Star.svg Baseball Hall of Fame Üres Star.svg Üres Star.svg Üres Star.svg
Indukció 1993

Aurelio Alejandro López Rios (1948. szeptember 21. – 1992. szeptember 22.) mexikói profi baseball-játékos. Miután több éven át pályára lépett a mexikói ligában, tizenegy szezont (1974, 1978–87) töltött négy csapatnál a Major League Baseballban – a legtöbbet a Detroit Tigersnél töltötte . A " Señor Smoke " becenevet Detroitban szerezte, míg Mexikóban " El Buitre de Tecamachalco " ( Tecamachalco keselyűje ) néven ismerték. Lópezt szülővárosában fedezték fel a Mexikói Liga felderítői, és kezdő dobóból domborművessé alakították át .

López a Mexico City Redst vezette az 1974-es Mexikói Liga-világbajnokságig, majd rövid ideig debütált az MLB-ben a Kansas City Royalsban, mielőtt visszatért a mexikói ligába. Lópezt 1977-ben a mexikói liga legértékesebb játékosának (MVP) választották. 1978-ban a St. Louis Cardinals csapatával tért vissza a főbb ligákba, 1979 és 1985 között pedig a Detroit Tigers színeiben lépett pályára . López 1979-ben a hetedik helyen végzett a Cy Young Award szavazásán. 10–1-es rekordot és 14 védést szerzett az 1984- es Detroitban. Világbajnoki csapat .

López 1986-ban visszatért az utószezonba a Houstonnal, de ő volt a vesztes dobó abban az évben a National League Championship Series ötödik meccsében . MLB-pályafutása végére López 62–36-os győzelem-vereség rekordot, 93 védést és 3,56 -os futási átlagot (ERA) ért el. Miután visszavonult a baseballtól, López 1989-től haláláig szülővárosa, a mexikói Tecamachalco ( Puebla ) önkormányzati elnöke volt. 1992-ben egy autóbalesetben életét vesztette. López a következő évben bekerült a mexikói profi baseball-hírességek csarnokába .

Korai élet

López 1948. szeptember 21-én született Tecamachalcóban ( Puebla, Mexikó ) Aurelio López Hernández veracruzi és Félix Rios Torres tecamachalcoi gyermekeként. Öt testvérrel nőtt fel. Fiatalkorában López egyaránt élvezte a focit és a baseballt, de az utóbbit választotta, amely Mexikóban a csúcson volt; nehezebbnek találta a futball gyakorlóhelyeit. Közigazgatást tanult a Puebla Autonóm Egyetemen .

López felkeltette Ramon "La Chita" García, a mexikói bajnokságban szereplő Mexico City Reds felderítő figyelmét . 1967-ben debütált a csapat kisligás leányvállalatánál Las Choapasban. A következő szezonban, 19 évesen felkerült az anyaklubba. Miután az 1969-es szezont Mexikóvárosban kezdte, López a Minatitlán Red Devils csapatához csatlakozott. 1970-ben López újra csatlakozott Mexikóvároshoz. A mexikói bajnokságban töltött ideje alatt Wilfredo Calviño edző váltotta kezdőből tehermentesítővé .

A Kansas City Royals 1974 augusztusában vásárolta meg López szerződését, nem sokkal azután, hogy a Mexico City Redst négy egymás utáni meccsen a Mexikói Liga világbajnoki címére vezette. Ugyanebben a hónapban a királyiak megvásárolták a mexikói bajnokságban szereplő Orlando Cepeda és a 16 éves Germán Barranca szerződését is. A királyiak azt tervezték, hogy Lópezt használják a szeptemberi zászlóversenyen és a következő szezonban. Lopez 1974-ben nyolc meccsen lépett pályára, 1975 elején pedig visszavásárolta a Mexico City Reds.

A Mexikói Liga 1977-es szezonjában López 19–3-as győzelem-vereség rekordot, 2,01 ERA-t és 165 strikeoutot ért el 157 inning alatt 73 meccsen. Annak ellenére, hogy közelebb volt, ötödik volt a bajnokságban a győzelmek számában, és új egyszezonos mentési rekordot állított fel (30). A liga MVP-jének választották. Az 1970-es évek közepén és végén López több éven át pályára lépett a téli baseballban a mexikói csendes-óceáni ligában . Ligarekordokat döntött meg azzal, hogy háromszor vezette a bajnokságot a lejátszott meccseken, 1977–1978-ban nyolc egymást követő megkönnyebbülést aratott, és négy egymást követő szezonban megkönnyebbülésben vezette a bajnokságot. A mexikói baseball-rajongók körében López "El Buitre de Tecamachalco" ( Tecamachalco keselyűje ) néven vált ismertté.

MLB karrier

López szerződését a St. Louis Cardinals vásárolta meg Mexikóvárosból 1977. október 26-án. 1978-ban csatlakozott az AAA osztályú Springfield Redbirdshez , de az 1978-as szezonban visszatért a nagy ligákba, és 4–2-es rekordot ért el. a St. Louis Cardinals -szal . Egy St. Louis-i szezon után Lópezt a Detroit Tigershez cserélték Jerry Moralesszel Jack Murphy és Bob Sykes helyett . López az 1979-es szezonban tette közzé legjobb egyéni statisztikáit, amikor 10–5 -ös győzelem-vereség mutatója volt, 106 ütése és 2,41-es ERA ( 181-es korrigált ERA+ ). Harmadik lett az AL-ban védésekben (21), és hetedik a Cy Young-díj szavazásában. López további 21 védést szerzett 1980-ban. Az 1981-es szezonban szorosabb felelősséget osztott meg, és csak három védést gyűjtött be, mielőtt az 1981-es Major League Baseball sztrájk véget ért a szezon.

López vállproblémákkal küzdött az 1982-es tavaszi edzésen, és júliusra lefokozták a Detroit's Class AAA kisligás leányvállalatává Evansville-ben. Szeptember 1-jén visszahívták Detroitba, de még abban a hónapban sokkolta csapattársait, amikor bejelentette, hogy feladja MLB-karrierjét, és visszatér Mexikóba. López szerint személyes okai voltak, a döntés motivációjaként családját, gyermekei iskolázottságát és a mexikói gazdaságot említette. Kilépett a visszavonulásból, és az 1983-as szezonban időben visszatért Detroitba. 1983 februárjában López lett az első olyan játékos az MLB történetében, aki fizetéscsökkentést kapott a választottbírósági eljárás során. López 1982-ben 285 000 dollárt keresett, 1983-ban 315 000 dollárt kért, és 250 000 dollárt kapott. 1983-at 9–8-as eredménnyel, 2,81 ERA-val és 18 védéssel fejezte be.

López talán leginkább a Tigers 1984-es bajnoki szezonjában betöltött szerepéről ismert, amikor 10–1-es mérleggel, 14 védéssel és 2,94-es ERA-val végzett. López az 1984-es American League Championship Series -ben (ALCS) és az 1984-es World Series - ben egyaránt 1–0-s mérleget könyvelhetett el, és az utószezonban nem adta fel a megszerzett futamot több mint hat inning alatt. Az 1984-es World Series ötödik meccsén hét ütővel találkozott, és a Detroit 8-4-es bajnoki győzelmével mindegyiket visszavonta. Miután a dobó kiszállt két extra inningből, és megnyerte a Kansas City -i ALCS 2. meccsét, Sparky Anderson, a Detroit menedzsere ezt mondta: "Semmi sem lep meg Lopezzel kapcsolatban. Öt éve van nálam, és higgyétek el, Nincs olyan, mint ő. Van szíve, és nincs jobb. Ő az egyik minden idők szíve." Detroitban López kiérdemelte a "Señor Smoke" becenevet, mivel Mexikóból származott, és erőteljes gyorslabdát dobott.

1985 elejére López kijelentette, hogy a szezon után szabadügynökségbe kíván lépni. Eladásra bocsátotta detroiti otthonát, de úgy tűnt, hogy megenyhült, amikor Detroit nyitott az új szerződési tárgyalások lehetőségére. Azt mondta, hogy szeretne még egy-két évet pályára lépni, majd beszáll a gyorséttermi üzletbe Detroitban. Május végén az Associated Press arról számolt be, hogy López és Detroit „úri megállapodást” kötött, amely lehetővé tette volna, hogy a dobó Detroitban fejezze be pályafutását, bár szerződést nem írtak alá. López az 1985-ös szezont 3–7-es mérleggel és öt védéssel zárta. A Tigers még az év novemberében szabadügynökké tette Lópezt. 1986 elején ideiglenesen ismét visszavonult, mielőtt a Houston Astroshoz szerződött .

López abban az évben elérte az utószezont a Houstonnal. Az 1986-os National League Championship Series -ben 1 helyezést ért el+1⁄3 gól nélküli inning a második meccsben, de ő volt a vesztes dobó a hatodik meccsen, amikor a New York Mets megnyerte a sorozatot. López a tizennegyedik-tizenhatodik inninget dobta be, és kétszer feladta a továbbjutást. Az 1987-es szezon előtti tavaszi edzésen Lópezt letartóztatták Floridában ittas és felfüggesztett jogosítvánnyal történő vezetés vádjával. 1987. május 12-én szerezte meg az utolsó nagy bajnoki védést. MLB-pályafutását 62–36-os győzelem-vereség rekorddal, 93 védéssel és 3,56-os futásátlaggal fejezte be. López pályafutása során megvédett összesített eredménye a legmagasabb volt a mexikói dobók között az MLB-ben egészen addig, amíg Joakim Soria 2010-ben meg nem haladta a határt.

Későbbi élet és halál

Miután visszavonult a baseballtól, López visszaköltözött a Tecamachalcóba. 1990-ben a város önkormányzati elnökévé választották, ezt a tisztséget haláláig töltötte be. A poszt egyenértékű a polgármesterével . Politikai szolgálatának kezdetén új víz- és csatornarendszerek telepítését felügyelte. Mivel az előző uralkodó család nagy ellenállása és még az otthonában leadott lövések is elviselték, posztját úgy jellemezte, hogy "olyan, mintha egy játékba szállna be a bázisokkal". López még 1991-ben említette annak lehetőségét, hogy edzői szerepkörben visszatérjen a baseballhoz.

López egy autóbalesetben életét vesztette a 44. születésnapját követő napon a San Luis Potosí állambeli Matehualában . Egy autót vezetett, amely felborult, és kiesett a járműből. Felesége Celia és egy másik utasa megsérült a balesetben. Lópezt a Tecamachalco temetőben temették el.

Ő, Aurelio Rodríguez és Aurelio Monteagudo az egyetlen Aurelio nevű játékos az MLB történetében, és mindhárman 44 és 52 év közötti autóbalesetben haltak meg.

Örökség

Lópezt 1993-ban beválasztották a mexikói profi baseball-hírességek csarnokába . Őt a mexikói baseball történetének legnagyobb sebességű dobójaként írták le. López barátságos játékos hírében állt, aki jól kijött a csapat többi tagjával. Az Astros korábbi csapattársa, Terry Puhl Lópezt "mindig derűsnek" nevezte, míg a másik, Astro Craig Reynolds megjegyezte, hogy López "mindenki barátja".

A detroiti rockegyüttes, az Electric Six López tiszteletére Señor Smoke -nak (2005) nevezte el albumát . 2012 szeptemberében López tiszteletére elneveztek egy ifjúsági sportkomplexumot Tecamachalcóban.

Hivatkozások

Külső linkek