Norma McCorvey -Norma McCorvey

Wikipediasta, ilmaisesta tietosanakirjasta

Norma McCorvey
Norma McCorvey (Jane Roe) korkeimman oikeuden portailla, 1989 (rajattu).jpg
McCorvey vuonna 1989
Syntynyt
Norma Leah Nelson

( 22.9.1947 )22. syyskuuta 1947
Simmesport, Louisiana, Yhdysvallat
Kuollut 18. helmikuuta 2017 (18.2.2017)(69-vuotias)
Katy, Texas, Yhdysvallat
Muut nimet Jane Roe
Tunnettu Kantaja asiassa Roe v. Wade, 410 US 113 (1973); abortin vastainen aktivisti
puoliso
Elwood McCorvey
( s . 1963–1965 ) .
Kumppani Connie Gonzales (1970–1993)
Lapset 3

Norma Leah Nelson McCorvey (22. syyskuuta 1947 – 18. helmikuuta 2017), joka tunnetaan myös salanimellä " Jane Roe ", oli kantajana merkittävässä amerikkalaisessa oikeusjutussa Roe v. Wade, jossa Yhdysvaltain korkein oikeus päätti vuonna 1973 kyseisen henkilön osavaltioiden abortin kieltävät lait olivat perustuslain vastaisia .

Myöhemmin elämässään McCorveysta tuli evankelinen protestantti ja jäljellä olevina vuosina roomalaiskatolinen, ja hän osallistui abortin vastaiseen liikkeeseen . McCorvey sanoi silloin, että hänen osallistumisensa Roeen oli "elämänsä suurin virhe". Nick Sweeneyn dokumentissa AKA Jane Roe McCorvey sanoi kuitenkin " kuolemanvuoteessa tunnustuksessaan ", että "hän ei koskaan todella tukenut abortin vastaista liikettä" ja että hänelle oli maksettu abortin vastaisista tunteistaan.

Aikainen elämä

McCorvey syntyi Simmesportissa, Louisianassa, ja vietti varhaislapsuutensa perheensä asunnossa Lettsworthissa Pointe Coupeen seurakunnassa . Myöhemmin hänen lapsuudessaan perhe muutti Houstoniin . McCorveyn isä Olin Nelson, television korjaaja, jätti perheen McCorveyn ollessa 13-vuotias, ja hänen vanhempansa erosivat myöhemmin. Hänet ja hänen vanhempi veljensä kasvatti heidän äitinsä Mary (os Gautreaux), väkivaltainen alkoholisti. McCorveyn isä kuoli 28. joulukuuta 1995. McCorveyn äiti kasvoi helluntailaisena, mutta McCorveyn isä johti häntä ja perhettä Jehovan todistajina .

McCorveyllä oli vaikeuksia lain kanssa, joka alkoi 10-vuotiaana, kun hän ryösti huoltoaseman kassakoneen ja pakeni ystävänsä kanssa Oklahoma Cityyn . He huijasivat hotellityöntekijän antamaan heidän vuokrata huoneen, ja he olivat siellä kaksi päivää, kun piika käveli hänen ja hänen naispuolisen ystävänsä luo suutelemassa. McCorvey pidätettiin ja vietiin oikeuteen, jossa hänet julistettiin osavaltion seurakunnaksi ja tuomari lähetti hänet katoliseen sisäoppilaitokseen, vaikka hänestä tuli katolilainen vasta vuonna 1998.

Myöhemmin McCorvey lähetettiin osavaltion tyttökouluun Gainesvillessä, Texasissa, 11–15-vuotiaana. Hän sanoi, että tämä oli hänen lapsuutensa onnellisin aika, ja joka kerta kun hänet lähetettiin kotiin, hän teki tarkoituksella jotain pahaa lähetetään takaisin. Vapautumisen jälkeen McCorvey asui äitinsä serkkunsa kanssa, joka väitetysti raiskasi hänet joka ilta kolmen viikon ajan. Kun McCorveyn äiti sai tietää, hänen serkkunsa sanoi, että McCorvey valehteli.

Työskennellessään ravintolassa Norma tapasi Woody McCorveyn (s. 1940), ja hän meni naimisiin hänen kanssaan 16-vuotiaana vuonna 1963. Myöhemmin hän jätti hänet hänen väitettyään pahoinpideltyään häntä. Hän muutti äitinsä luo ja synnytti ensimmäisen lapsensa Melissan vuonna 1965. Melissan syntymän jälkeen McCorveylle kehittyi vakava juoma- ja huumeongelma. Pian tämän jälkeen hän alkoi tunnistaa itsensä lesboksi. Kirjassaan hän kertoi, että hän meni viikonloppumatkalle kahden ystävänsä luo ja jätti vauvansa äitinsä luo. Kun hän palasi, hänen äitinsä korvasi Melissan vauvanukella ja ilmoitti poliisille, että Norma oli hylännyt vauvansa, ja soitti poliisin viemään hänet pois kotoa. Hän ei kertonut hänelle, missä Melissa oli viikkoihin, ja lopulta antoi hänen käydä lapsensa luona kolmen kuukauden kuluttua. Hän antoi McCorveyn muuttaa takaisin sisään. Eräänä päivänä hän herätti McCorveyn pitkän työpäivän jälkeen; hän käski McCorveyn allekirjoittaa vakuutuspaperit, ja hän teki niin lukematta niitä. Hänen allekirjoittamansa paperit olivat kuitenkin adoptiopapereita, jotka antoivat hänen äidilleen huoltajuuden Melissasta, ja McCorvey potkittiin sitten ulos talosta. Hänen äitinsä kiisti tämän version tapahtumista ja sanoi, että McCorvey oli suostunut adoptioon.

Seuraavana vuonna McCorvey tuli jälleen raskaaksi ja synnytti lapsen, Jenniferin, joka annettiin adoptioon.

Roe v. Wade

Vuonna 1969, 21-vuotiaana, McCorvey tuli raskaaksi kolmannen kerran ja palasi Dallasiin . McCorveyn mukaan ystävät neuvoivat häntä, että hänen pitäisi väittää valheellisesti, että ryhmä mustia miehiä oli raiskannut hänet ja että hän voisi siten saada laillisen abortin Texasin lain mukaisesti, joka kielsi suurimman osan abortista; Lähteet eroavat siitä, oliko Texasin laissa tällainen raiskauspoikkeus. Poliisin todisteiden tai asiakirjojen puutteen vuoksi suunnitelma ei onnistunut, ja McCorvey sanoi myöhemmin, että se oli sepitelmä. Hän yritti tehdä laittoman abortin, mutta viranomaiset olivat sulkeneet suositellun klinikan. Hänen lääkärinsä Richard Lane ehdotti, että hän konsultoisi Henry McCluskeya, adoptiolakimiesta Dallasissa. McCorvey ilmoitti olevansa kiinnostunut vain abortista, mutta suostui tapaamaan McCluskeyn.

Lopulta McCorvey ohjattiin asianajajien Linda Coffeen ja Sarah Weddingtonin luo, jotka etsivät raskaana olevia naisia, jotka etsivät aborttia. Tapaus, Roe v. Wade ( Henry Wade oli piirisyyttäjä), kesti kolmen vuoden oikeudenkäynnit päästäkseen Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen, eikä McCorvey koskaan osallistunut yhteenkään oikeudenkäyntiin. Oikeudenkäynnin aikana McCorvey synnytti ja antoi lapsen adoptioon. McCorvey kertoi lehdistölle, että hän oli "Jane Roe" pian päätöksen tekemisen jälkeen, ja totesi, että hän oli hakenut aborttia, koska hän oli työtön ja erittäin masentunut . Vuonna 1983 McCorvey kertoi lehdistölle, että hänet oli raiskattu; vuonna 1987 hän sanoi, että raiskausväite ei ollut totta.

McCorveyn kolmas lapsi

Vuonna 2021 Shelley Lynn Thornton, McCorveyn kolmas lapsi, jolle ei tehty aborttia, totesi, ettei hän ollut "elämän puolesta eikä valinnan puolesta". Hän varttui tietämättä olevansa Roen tapauksen keskipisteessä oleva sikiö, kunnes hänen syntymääitinsä esiintyi Today-ohjelmassa vuonna 1989 ja puhui halustaan ​​tavata tyttärensä. Vastauksena National Enquirerin toimittaja löysi Thorntonin teini-ikäisenä ja kertoi hänelle syntymää edeltävästä historiastaan, mikä järkytti häntä suuresti. Vuonna 1991 Thornton tuli raskaaksi eikä tehnyt aborttia, koska abortti "ei ollut osa sitä, kuka olin". Vuoteen 2021 mennessä hän oli tavannut kaksi sisaruspuolta, mutta ei äitiään. Puhelimessa vuonna 1994 Thorntonin mukaan McCorvey kertoi hänelle, että hänen olisi pitänyt kiittää häntä siitä, ettei hän tehnyt aborttia. Thorntonin sisäelinten reaktio oli: "Mitä! Minun pitäisi kiittää sinua siitä, että tyrmäsit ... ja sitten annoit minut pois?" Hän kertoi äidilleen, ettei hän "ei koskaan, koskaan kiittäisi häntä siitä, ettei hän tehnyt aborttia minulle". Hän pohtii, että "Kun joku on raskaana vauvan kanssa, eikä hän halua sitä vauvaa, hän tietää, ettei häntä haluta."

Abortin vastainen aktivismi

Vuonna 1994 McCorvey julkaisi omaelämäkertansa I Am Roe . Kirjan allekirjoitustilaisuudessa McCorvey ystävystyi Flip Benhamin kanssa, evankelinen pappi ja abortin vastaisen järjestön Operation Rescuen kansallinen johtaja . Hän kääntyi evankeliseen protestantismiin, ja Benham kastoi hänet 8. elokuuta 1995 Dallasissa Texasin takapihan uima-altaassa – tapahtuma, joka kuvattiin kansalliselle televisiolle. Kaksi päivää myöhemmin hän ilmoitti, että hän oli jättänyt työnsä aborttiklinikalla ja hänestä on tullut Operation Rescuen kampanjan puolestapuhuja abortin laittomaksi tekemiseksi. Hän ilmaisi katumusta osuudestaan ​​korkeimman oikeuden päätöksessä ja sanoi olleensa pelinappula aborttiaktivisteille.

17. elokuuta 1998 McCorvey otettiin vastaan ​​katoliseen kirkkoon messussa , jonka isä Edward Robinson piti ja isä Frank Pavone, Priests for Life -elokuvan johtaja, konselebroi Pyhän Tuomas Akvinan kirkossa Dallasissa. McCorveyn toisessa kirjassa Won by Love kuvattiin hänen uskonnollinen kääntymystään ja se julkaistiin vuonna 1998. Kirjassa hän kertoi, että hänen mielensä muuttui vuonna 1995, kun hän näki sikiön kehitysjulisteen Operation Rescue -toimistossa.

Vuonna 2004 McCorvey yritti saada Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kumoamaan Roe v. Wade -tuomion sanoen, että nyt on todisteita siitä, että menettely vahingoittaa naisia, mutta tapaus hylättiin lopulta vuonna 2005. 22. tammikuuta 2008 McCorvey kannatti republikaanien presidenttiehdokas Ronia . Paul aborttia vastustavan kannan vuoksi.

McCorvey pysyi aktiivisena abortin vastaisissa mielenosoituksissa, mukaan lukien sellainen, johon hän osallistui ennen presidentti Barack Obaman aloituspuhetta Notre Damen yliopiston valmistuneille . McCorvey pidätettiin Yhdysvaltain senaatin ensimmäisenä kuulemispäivänä Sonia Sotomayorin vahvistamisesta Yhdysvaltain korkeimmalle oikeudelle sen jälkeen, kun McCorvey ja toinen mielenosoittaja alkoivat huutaa senaattori Al Frankenin avauspuheenvuoron aikana. McCorvey esiintyi vuoden 2013 elokuvassa Doonby, jossa hän välittää abortin vastaisen viestin. Hän on myös Joshua Pragerin vuoden 2021 kirjan The Family Roe: An American Story aiheena .

Suhde Connie Gonzalezin kanssa

Pian kolmannen synnytyksen jälkeen, kun Roe v. Wade pääsi oikeuteen, McCorvey tapasi ja aloitti pitkäaikaisen suhteen Connie Gonzalezin kanssa. He asuivat yhdessä Dallasissa 35 vuotta.

Kääntyessään katolilaisuuteen McCorvey jatkoi asumista Gonzalezin kanssa, vaikka hän kuvaili heidän suhdettaan platoniseksi . Myöhemmin elämässään McCorvey ilmoitti, ettei hän ollut enää lesbo, vaikka hän sanoi myöhemmin, että hänen uskonnollinen kääntymys evankeliseen kristinuskoon ja seksuaalisuudestaan ​​luopuminen olivat taloudellisesti motivoituneita. McCorvey muutti pois talosta, jonka hän jakoi Gonzalezin kanssa vuonna 2006, pian sen jälkeen, kun Gonzalez sai aivohalvauksen.

Kuolema

Norma McCorvey kuoli sydämen vajaatoimintaan Katyssa Teksasissa 18. helmikuuta 2017 69-vuotiaana.

AKA Jane Roe dokumentti

22. toukokuuta 2020 FX - kanavalla esitettiin dokumentti nimeltä AKA Jane Roe, joka kuvaa McCorveyn elämää ja taloudellisia kannustimia muuttaa hänen näkemystään abortista. Haastattelussa, joka annettiin elokuvaa varten vähän ennen hänen kuolemaansa, jossa hän kutsui " kuolemanvuoteessa tunnustusta ", McCorvey sanoi, että hänen abortin vastaisen toimintansa oli ollut "kaikki tekoa", minkä hän teki, koska hänelle maksettiin, ja totesi, että hän ei välittänyt siitä, tekikö nainen abortin. "Minä olin iso kala. Luulen, että se oli molemminpuolinen asia. Otin heidän rahansa ja he laittoivat minut kameroiden eteen ja kertoivat minulle, mitä sanoa. Sen minä sanoisin", McCorvey sanoi. "Jos nuori nainen haluaa tehdä abortin, se ei ole nahkaa perseestäni. Siksi he kutsuvat sitä valinnaksi", hän lisäsi.

Robert Schenck, entinen aborttia vastustanut evankelinen pastori, joka työskenteli McCorveyn kanssa, vahvisti dokumentissa esitetyn väitteen McCorveyn rahallisen korvauksen saamisesta. Hän myönsi, että hänen ryhmänsä maksoi McCorveylle puhuakseen aborttia vastaan ​​ja totesi: "Hänen nimensä ja valokuvansa olisivat suurimpia dollareita ryhmälleni ja monille muille, mutta rahat, jotka annoimme hänelle, olivat vaatimattomia. Yritin useammin kuin kerran. korvata se lisätyllä sekillä, mutta se ei koskaan ollut reilua." Veroasiakirjojen mukaan McCorvey sai aktivistina toimiessaan vähintään 450 000 dollaria abortin vastustajilta. Schenck sanoi olevansa yllättynyt siitä, että McCorvey sanoi kannattavansa aborttioikeuksia, vaikka hän sanoi tietävänsä, että hänellä "epäilyt hänen lähettämänsä elämää edistävä viesti".

Pavone, jolla oli vuosikymmeniä yhteistyö McCorveyn kanssa, sanoi, ettei hän ollut hänen järjestönsä, Priests for Lifen, palkkalistoilla, ja sanoi, ettei hän uskonut McCorveyn aktivismin olevan vilpitöntä sanoessaan: "Näen jopa hänen olevan emotionaalisesti nurkassa. saada nuo sanat hänen suustaan, mutta asiat, jotka näin hänen kanssaan 22 vuoden aikana – ne tuhannet ja tuhannet keskustelut, joita kävimme – olivat totta." Myöhemmin hän kirjoitti: "Joten abortin kannattajat väittävät, että Norma McCorvey, Roe v. Wade :n Jane Roe, ei ollut vilpitön kääntymyksessään. Hän oli. Olin hänen hengellinen oppaansa 22 vuoden ajan, otin hänet vastaan ​​katoliseen kirkkoon, pidettiin. säännöllistä yhteyttä, puhui hänen kanssaan hänen kuolinpäivänä ja järjesti hänen hautajaiset."

Abby Johnson, joka työskenteli Planned Parenthoodissa ennen abortin vastaiseen liikkeeseen liittymistä, sanoi, että McCorvey soitti hänelle puhelimessa päiviä ennen hänen kuolemaansa ilmaistakseen katumusta abortista. Johnson sanoi, että hän uskoi McCorveyn olevan vahingoittunut nainen, jota ei olisi pitänyt nostaa valokeilaan niin nopeasti, kun hän vastusti aborttia ja sanoi: "Minulla ei ole mitään ongelmaa uskoa, että hän yritti vakuuttaa itsensä elämänsä viimeisenä vuonna. abortti oli OK. Mutta tiedän, että hänen elämänsä lopussa hän ei uskonut siihen."

Kirjat

  • McCorvey, Norma & Meisler, Andy (1994). Olen Roe . New York: Harper Collins. ISBN 0060170107.
  • McCorvey, Norma & Thomas, Gary (1997). Voitti Rakkaus . Nashville: Thomas Nelson Publishers. ISBN 0785272372.
  • Prager, Joshua (2021). The Family Roe: Amerikkalainen tarina . WW Norton & Company. ISBN 978-0393247725.

Viitteet

Ulkoiset linkit