Laiton toiminta -Illegal operation

Wikipediasta, ilmaisesta tietosanakirjasta
"Laittomista toiminnoista syytetty nainen" etusivun otsikko ( The San Francisco Call, 1920)

Laiton leikkaus (joskus rikollinen leikkaus tai laiton leikkaus ) oli laajalti ymmärretty abortin eufemismi, jota käytettiin 1800- ja 1900-luvuilla anglofonisissa maissa, mukaan lukien Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti. "Laittoman leikkauksen suorittaminen" voi olla myös rikossyyte ja/tai lueteltu syy abortin tarjoajan lääketieteellisen luvan peruuttamiseen .

Historia

Tausta

Aborttia edeltävien aborttien laaja kriminalisointi tapahtui 1860- ja 1870-luvuilla. Jotkut feministit ja kätiöt väittävät, että "vaarallisten, laittomien aborttien aikakausi oli ohimenevä historiassa, alle 100 vuotta", jonka aikana kriminalisointi itse lisäsi merkittävästi naisten fyysisiä riskejä. Yleisesti ottaen "laittomien aborttien turvallisuus vaihteli potilaan rodun ja luokan mukaan", koska kokeneet palveluntarjoajat tekivät kalliimpia abortteja suhteellisen todennäköisemmin steriileissä olosuhteissa.

Menettelyn laittomuudesta huolimatta naiset Kanadassa ja Yhdysvalloissa tekivät edelleen satoja tuhansia abortteja vuosittain 1950- ja 1960-luvuilla. Uuden-Seelannin hallituksen vuonna 1937 tekemässä tutkimuksessa todettiin, että abortti on "erittäin yleistä" ja arvioitiin, että noin 6 000 aborttia tehtiin vuosittain, joista 4 000 tehtiin tavalla tai toisella "rikollisesti".

Aborteihin liittyvän kielenkäytön rajoitukset johtuivat yhteiskunnallisten tapojen ja (joillakin lainkäyttöalueilla) nimenomaisen laillisen kiellon yhdistelmästä. Yhdysvalloissa Comstockin lait (jotka nimenomaan kielsivät " hedelmöittymisen estämiseen tai abortin hankkimiseen tarkoitettujen esineiden tai lääkkeiden" myymisen tai lähettämisen yhdessä muun seksuaalisen materiaalin pesuluettelon kanssa) johtivat voimakkaaseen sensuuriin joukkotiedotusvälineissä.

"Asia jolla ei ollut nimeä"

Yhdysvalloissa kriminalisoinnin ja laillistamisen välisenä vuosisadan aikana "Aborttia ei edes kuisteltu. Sanomalehdissä sitä kutsuttiin "laittomaksi operaatioksi", josta kerrottiin yleensä vain silloin, kun abortin tehneet pidätettiin tai abortin tehneitä naisia ​​ilmestyi ensiapuun verenvuotoa, raivoavia infektioita tai kuolleita."

Eräs australialainen historia kuvaili ennen laillistamista tehtyä aborttia "asiaksi, jolla ei ollut nimeä, joka tunnettiin vain "laittomaksi operaatioksi", "kohdun peukaloitumiseksi", "tietyksi tapahtumaksi", "sekaantumiseksi" tai "tuomiseksi kursseja päällä."

"Laiton operaatio" voisi väittää kuvaavan monia kiellettyjä käytäntöjä, mutta suuri yleisö ymmärsi sen tarkoittavan nimenomaan raskaudenkeskeytystä . Noin vuonna 1911 Wisconsinissa "[23-vuotias nainen] kuoli 18 päivää… sen jälkeen, kun hänelle oli suoritettu toimenpide, jota uutisraportit kutsuivat julmasti "laittomaksi operaation". Lehtien ei tarvinnut selittää asioita enempää; heidän lukijansa tietäisivät, mitä se tarkoitti." Eräs paikallinen historioitsija Los Angelesissa Kaliforniassa, joka tutki erään pyrkivän mallin kuolemaa vuonna 1941, huomautti: "Kuten useimmat tämän aikakauden lehdet, [Los Angeles] Times käytti harvoin sanaa "abortti" ja piti parempana "laitonta toimintaa". Muita eufemismeja hyökättiin "rikollisesti" raiskauksen vuoksi ja "pahoinpideltiin" hyväksikäytön vuoksi." Kun naisen paloiksi leikattu ruumis löydettiin Bostonin sataman lähellä kelluvasta matkalaukusta vuonna 1905, ”todellinen skandaali oli, että ruumiille oli äskettäin tehty laiton leikkaus – abortti. Operaatio oli niin yleinen, että jokainen lehtiä sinä päivänä lukiessa tiesi tarkalleen, mihin otsikko viittaa, mutta niin sensaatiomainen rikos, ettei kukaan voinut lausua sen nimeä.

Laiton toiminta ja muu koodattu kielenkäyttö (ehdottaa seksuaalista häirintää työpaikalla ja tahatonta sterilisaatiota ) esiintyy tässä Arkansasin sanomalehtiartikkelissa, joka kertoo naisen oikeudenkäynnistä Mississippin kuvernööri Lee Russellia ( The Log Cabin Democrat, 1922) vastaan.

Kun laiton abortti ilmestyi lehdessä, se oli lähes poikkeuksetta " skandaaliarkkimateriaalina ". Tutkimus 1920-luvun lopulla New Yorkin tabloidiartikkeleista, joissa mainittiin "laiton operaatio", havaitsi, että ne "yhdistivat jatkuvasti abortin kauhistuviin seurauksiin... nämä otokseen valitut sensaatiomaiset sanomalehdet näyttivät lähettävän viestin, että abortin tekijät olivat moraalittomia valehtelijoita, joiden käytäntö oli täynnä ahneutta ja petoksia. ja naisten hyväksikäyttö." Vuonna 1918 Chicagon sanomalehti julkaisi sarjaa, joka perustui kuolemansyyntutkijan raportteihin "laittomiin operaatioihin" kuolleista naisista, ja sen oli tarkoitus "varoittaa nuoria naisia ​​viettelyn vaaroista". Aborttiin liittyvät rikokset olivat portti seksuaalisten aiheiden kattamiseen, jotka muuten olisivat olleet kiellettyjä; "Raportit korostavat ilkeitä kuvauksia, jotka olivat sallittuja vain siksi, että ne esiintyivät osana oikeuden raporttia ja joita olisi pidetty erittäin sopimattomina missä tahansa muussa julkaisumuodossa." Washingtonin osavaltiossa laittomien aborttien aiheuttamia kuolemia tutkiva historioitsija raportoi: "Uutiset keskittyivät lähinnä pidätyksistä, oikeudenkäynneistä ja rangaistuksista, kertoen vain vähän uhreista, eivätkä koskaan nostaneet esiin kysymystä siitä, miksi nämä naiset joutuivat ottamaan tällaisia ​​riskejä."

From Back Alley to the Border -julkaisun mukaan, joka on 1900-luvun rikollisten aborttien historia Kaliforniassa . Vuonna 1962 pidetyssä kokouksessa, jossa käsiteltiin abortin vastaisten lakien muuttamista, asianajaja "selitti, että sanomalehdistä oli harvinaista löytää esimerkkejä abortista, koska se oli tabu - aihe, "sopii keskustella vain lääketieteellisissä lehdissä ." Lakimies huomautti, että vaikka tuon sanan kielto olikin, päivälehdet raportoivat säännöllisesti laittomista leikkauksista ja väitti, että vain avoimella keskustelulla aiheesta voisiko "ongelmaa" käsitellä ja ratkaista.

Vuoteen 1964 mennessä Associated Pressin artikkeli otsikolla "Tuki laillisille aborteille" johti " Abortti on ruma sana useimmille ihmisille, synonyymi laittomalle leikkaukselle, jonka epäpätevä suorittaa takahuoneessa".

Aborttieufemismi muualla painettuna

Abortista puhuttiin koodatulla kielellä kaikkialla paikallislehdessä. Uutisen kirjoittajat käyttivät tyypillisesti "laitonta toimintaa" teon jälkeen; luokitellut ilmoitukset tarjosivat myös aborttipalveluja eufemismilla naamioituina. Australialaisen historioitsijan mukaan "Päivittäislehdistö raportoi säännöllisesti, ellei usein, aborttikuolemien tutkimisesta ja syytteeseenpanoista aborttiin liittyvistä rikoksista, ja kun eufemismit on ymmärretty, on selvää, että mainospalstat [myös] kuhisivat tarjouksia aborttipalveluista."

Tutkimus osoitti, että 1800-luvun sanomalehtien luokitellut mainokset seksuaaliterveysmarkkinoilta ”kiehtovat eufemismin käyttämisessä. Sukupuolitaudit ovat "yksityisiä sairauksia". Raskaus voi olla "naisille ominainen sairaus". Aborttia tai aborttilääkkeiden antamista ei nimetty sellaiseksi, vaan se kuvattiin "tukoksen" poistamiseksi.

Laki

Todisteet "laittomasta operaatiosta" esitettiin tri. Ephraim Northcottin oikeudenkäynnissä Yhdysvaltain armeijan sairaanhoitajan Inez Elizabeth Reedin murhasta ( San Francisco Chronicle, 1919)

Ilmaisu laiton operaatio esiintyy myös rikosoikeudellisissa menettelyissä, jotka liittyvät yleensä laittomien aborttien aiheuttamiin kuolemiin (ja toisinaan rikossyytteisiin aborttisormuksia kiristäviä suojamailoja vastaan ).

Esimerkiksi vuonna 1876 Massachusettsissa rikos oli "naiseen kohdistuva laiton operaatio, jonka tarkoituksena oli saada keskenmeno". Eräs 1900-luvun alun Nebraskalainen lääkäri, joka teki laittomia abortteja, sai syytteen yhdeksän kertaa, mutta " vapautettiin syytteet tai syytteet hylättiin kaikissa tapauksissa yhtä lukuun ottamatta, kun hän myönsi syyllistyneensä laittomaan leikkaukseen".

Vuoden 1942 Michiganin korkeimman oikeuden päätöksessä viitattiin aborttiin liittyvien tarkoituksellisesti läpinäkymättömien eufemististen termien laajalti tunnustettuun merkitykseen:

Tämä väite perustuu julistajan väitettyyn lausuntoon, jonka hänen äitinsä todisti: "Hän sanoi, että hänelle oli tehty rikollinen leikkaus... kysyi häneltä, kuka sen teki. Hän sanoi, tohtori Bradfield Portlandista. Teoksessa People v. Fritch, edellä, aborttia kutsutaan laittomaksi operaatioksi . Termeillä abortti, laiton leikkaus ja rikollinen operaatio on kaikilla yhteinen käyttötarkoitus, ja kun rikollista toimintaa käytetään sellaisessa yhteydessä, kuten baarissa, sitä on pidettävä tosiasiana eikä pelkkänä mielipiteenä tai päätelmänä.

–  People v. Bradfield, 1 NW2d 550 (Mich. 1942)

Tämän ajanjakson amerikkalainen oikeuskäytäntö ja oikeudellinen stipendi sisältää usein naisen kuolemanilmoituksen "laittoman toimintansa" olosuhteista.

Vaikka nykyaikainen käsitys sanasta leikkaus edellyttää kirurgisten välineiden käyttöä ja leikkaamista, vuonna 1928 eräs michiganilainen lääkäri, joka myönsi syyllisyytensä häntä vastaan ​​esitettyihin syytteisiin, kertoi tuomarille: "Mitään instrumenttia ei käytetty."

Vuonna 1962 julkaistussa artikkelissa laittomista aborteista Kanadassa todettiin: "Kanadassa aborttia säätelevän epämääräisen lain mukaan melkein yksikään lääkäri ei voi olla varma siitä, ettei häntä syytetä ja tuomita laittoman leikkauksen suorittamisesta, jos hän tekee abortin, edes tapauksissa, joissa lääketieteellinen perustelu on selvä."

Taide

"Hänen näytelmänsä herättää myrskyn Gothamissa": Cardinal Farley pyysi Princess Theaterin toimiluvan peruuttamista "vahingollisen vaaran" edistämisen vuoksi, kun se tuotti Beulah Poynterin vuoden 1915 näytelmän The Unborn, joka kertoo naisesta, "joka vaatii laitonta toimintaa, mutta ei pysty hankkimaan sellaista." ( Rock Island Argus, 1915)

Elokuva

Sen jälkeen, kun amerikkalainen elokuvateollisuus kielsi kokonaan aborttijuonet Hays Coden kukoistusaikoina, ilmaisu esiintyi vuoden 1949 amerikkalaisessa elokuvassa The Doctor and the Girl, "[joka merkitsi] verhotun dialogin paluuta aborttitarinoihin [sensori Joseph] Breen teki kompromissin antamalla heidän viitata "laittomaan operaatioon"... Huolimatta ilmaisun "laiton operaatio" epämääräisyydestä, studiot ymmärsivät, että PCA oli juuri sallinut aborttikertomuksen näytölle."

Televisio

Vuonna 1964 saippuaoopperan Another World hahmo, joka "viittautuu "laittomaan operaatioonsa", joka jätti hänet kykenemättömäksi synnyttämään lapsia", oli todennäköisesti ensimmäinen toistuva tai päähenkilö amerikkalaisessa televisiossa, joka vaati aborttia. ( The Defenders, uraauurtava oikeudellinen menettelytapa, oli omistanut aiheelle jakson kaksi vuotta aiemmin. Ohjelman dialogissa käytettiin toistuvasti sanaa abortti ; kaikki kolme ohjelman tavanomaista sponsoria kieltäytyivät näyttämästä mainoksia kyseisen jakson mainostaukojen aikana.)

1960-luvun lopun televisio-ohjelmien, kuten The Mod Squad ja Dr. Kildare, jaksojen ohjelmaluetteloissa käytettiin myös "laitonta toimintaa" kuvaamaan abortin juonen linjoja.

Veistos

"The Illegal Operation" on vuonna 1962 julkaistun groteskin Edward Kienholzin installaatioteoksen nimi, joka kertoo vaarallisesta abortista . Los Angeles Timesin mukaan "Abortti oli rikos, ja kurja takakujan menettely, jonka taiteilija näki vaimonsa kestävän, oli tuoreessa mielessä. (Hän selvisi.)” Taideteos ”kuvaa väliaikaista leikkaussalia, joka on täynnä vuodeastioita, ruosteisia lääketieteellisiä instrumentteja ja likaisia ​​riepuja. Tässä kohtauksessa ei ole ketään, vain repeytynyt sementtisäkki, jonka sisältö valuu tuolille tihkuvan kolon läpi." Taideteos kuuluu "kouralliseen Kienholzin tärkeimpiin kokoonpanoihin", ja sen katsotaan edustavan "dramaattista muutosta pitkään kiistelyssä aborttikeskustelussa", joka tapahtui 1960-luvulla.

Fiktio

Vuoden 1968 Michael Crichtonin romaani, A Case of Need, kirjoitettu salanimellä Jeffrey Hudson, käsittelee rikollista aborttia Bostonissa ja sisältää lauseen "Tämän maan ongelma...on se, että naisilla ei ole rohkeutta. He mieluummin hiippaavat ja suorittavat vaarallisen, laittoman leikkauksen kuin muuttavat lakeja. Lainsäätäjät ovat kaikki miehiä, eivätkä miehet synnytä lapsia; heillä on varaa olla moralistinen." Kirjan sanotaan olevan ajankohtainen nykyajan lukijoille, "sillä se kuvaa kuinka laittomuus pahentaa kaikkea".

Viitteet