Rolleiflex -Rolleiflex

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En Rolleiflex 2.8 F
Den schweiziske forfatter og fotograf Annemarie Schwarzenbach holder Rolleiflex Standard 621 (1938).
Kameraet holdes i taljen, med søgeren monteret ovenpå (her en Rolleiflex SLX).

Rolleiflex er navnet på en langvarig og mangfoldig serie af avancerede kameraer, der oprindeligt er lavet af det tyske firma Franke & Heidecke og senere Rollei-Werke .

Historie

"Rolleiflex"-navnet bruges mest til at henvise til Rolleis førende serie af mellemformat twin linse reflex (TLR) kameraer. (En ledsagerlinje beregnet til amatørfotografer, Rolleicord, har eksisteret i flere årtier.) Der er dog også produceret en række TLR'er og spejlreflekskameraer i mellemformat og zonefokus og spejlreflekskamera 35 mm såvel som digitale formater under Rolleiflex etiket. Rolleiflex - serien med 120 ruller markedsføres primært til professionelle fotografer. Rolleiflex-kameraer har brugt filmformaterne 117 (Original Rolleiflex), 120 (Standard, Automat, Letter Models, Rollei-Magic og T-model) og 127 (Baby Rolleiflex).

Rolleiflex TLR filmkameraerne var kendt for deres enestående byggekvalitet, kompakte størrelse, beskedne vægt, overlegne optik, holdbarhed, enkelhed, pålidelig mekanik og lysstærke søgere. De højkvalitetsobjektiver på 7,5 cm brændvidde, fremstillet af Zeiss og Schneider, gav mulighed for et mindre, lettere og mere kompakt kamera end deres imitatorer. De højt respekterede Zeiss Planar f2.8 og Schneider Xenotar-objektiver, begge 80 mm brændvidde og hurtige til sammenligning, er begge topmoderne optik. Den mekaniske vindmekanisme var unik for Rolleiflex Automat- og letter-kameraerne, og den var robust og smart, hvilket gjorde filmindlæsning halvautomatisk og hurtig. Denne mekanisme startede eksponeringstælleren automatisk, fordelte automatisk de 12 eller (på de nyere model F-kameraer) 24 eksponeringer og spændte lukkeren; alle med mindre end én hel omdrejning af filmfremføringshåndsvinget. Dette gør Rolleiflex Automat/Letter-modellen kameraer meget eftertragtede til optagelse af hurtig action, såsom gadefotografering .

En række tilbehør gjorde dette kamera til et system: panoramahoved, solsejl, parallaksekorrigerede nærbilleder, farvekorrektion, kontrastforstærkende og specialeffektfiltre, alt sammen monteret med en hurtigudløserbajonet samt en hurtigudskiftning stativ fastgørelse. Nogle professionelle, amatør- og kunstfotografer optager stadig Rolleiflex TLR-filmkameraer med farvetransparens, farvenegativ eller sort-hvid-film. De senere f2.8 og f3.5 bogstavmodeller (Planar eller Xenotar linse) er meget eftertragtede på brugtmarkedet og har den bedste pris. Historisk var der fem kameraer med brændvidde tilgængelige, inklusive 5,5 cm Rollei-Wide, 6,0 cm Baby Rollei, 7,5 cm (f:3,5), 8,0 cm (f2,8) og 13,5 cm (f:4 Zeiss Sonnar) Tele-Rolleiflex. Selvom alle Rolleflex-kameraer kan være fine brugerkameraer, er der også et aktivt marked for mange Rolleiflex-modeller som samlerobjekter, og dette tilføjer (i høj grad i nogle modeller) til slutprisen, der betales, især i Japan .

Rolleiflex mellemformatkameraer fortsatte med at blive produceret af DHW Fototechnik frem til 2014 - en virksomhed grundlagt af tidligere Franke & Heidecke-ansatte. DHW Fototechnik annoncerede to nye Rolleiflex-kameraer og en ny elektronisk lukker til photokina 2012 . Virksomheden ansøgte om insolvens i 2014 og blev opløst i april 2015, hvilket afsluttede enhver yderligere produktion. Fabrikkens produktionsudstyr og resterende reservedele blev bortauktioneret i slutningen af ​​april 2015.

Der blev igen oprettet en mindre virksomhed med tidligere DHW Fototechnik medarbejdere, under navnet DW Photo samme sted. DW Photo fokuserer på at producere Rolleiflex Hy6 mod2 mellemformat spejlreflekskamera (digital & film), servicering af eksisterende kameraer, herunder at levere firmware- og hardwareopgraderinger.

Bemærkelsesværdige modeller

Original Rolleiflex

Rolleiflex Original med Carl Zeiss Jena Tessar f/3.8

Denne første Rolleiflex blev introduceret i 1929 efter tre års udvikling og var virksomhedens første mellemformat rullefilmkamera, som blev brugt sammen med upopulær 117 (B1) film. Det var et Twin-Lens Reflex kamera .

Gammel standard

  • Den "Gamle Standard" var oprindeligt kendt som blot "Standarden" indtil introduktionen af ​​den nye standard i 1939.
  • Denne model introducerede en hængslet ryg og en rammetæller. Selvom det ikke var automatisk, som i Rolleiflex Automat, kunne fotografen nulstille tælleren med en lille knap efter at have nået det første billede
  • Robert Capa brugte en gammel standard til at dokumentere Anden Verdenskrig .

Rolleiflex Automat

  • Introducerede en automatisk filmtæller; denne tæller registrerer tykkelsen af ​​filmbagsiden for nøjagtigt at begynde at tælle billeder, hvilket undgår behovet for rubinvinduet, der tvang fotografen til at læse billednummeret af filmens bagsidepapir.
  • Denne model vandt Grand Prix-prisen på verdensudstillingen i Paris i 1937.
  • Den første Rolleiflex, der tilbyder et Schneider Kreuznach Xenar-objektiv som ekstraudstyr, foruden Carl Zeiss Tessar .

Rolleiflex 2.8A

Indbyggede det første 8 cm f2.8-objektiv (enten en 80 mm Carl Zeiss Tessar eller Opton Tessar) i Rolleiflex-linjen. Det tilføjede også en X flash-synkroniseringskontakt. Bygget fra 1949 til 1951.

Rolleiflex 2.8E

Udgivet i oktober 1956, var dette den første model med en indbygget, ukoblet lysmåler som ekstraudstyr.

Tele Rolleiflex

Dette kamera brugte et 135 mm/f4.0 Carl Zeiss Sonnar-objektiv. Introduktionen til et salgskatalog fra 1990 af Sotheby's auktionshus i London anslåede, at der eksisterede omkring 1200 kameraer på den dato.

Den nye Tele Rolleiflex bruger 135 mm/f4 Schneider Tele-Xenar-objektiv

Rolleiflex T

Udgivet i 1959, kom dette kamera i en ny farve grå. Kameraet var mest succesfuldt, fordi det var mere overkommeligt for offentligheden. Kameraet havde et 75 mm Tessar-objektiv lavet af lanthanglas, hvilket gav højere opløsning og farvekorrektion.

Bred Rolleiflex

Dette kamera havde et 55 mm/f4.0 Carl Zeiss Distagon-objektiv. Introduktionen til et salgskatalog fra 1990 af Sotheby's auktionshus i London anslog, at der eksisterede færre end 700 sådanne kameraer på den dato. Kun 3600 modeller blev oprindeligt produceret.

Den nye Wide Rolleiflex bruger et 50 mm/f4 Schneider Super-Angulon-objektiv.

Rolleiflex SL66

Rolleis første mellemformat spejlreflekskamera, introduceret i 1966.

Rolleiflex SL35

Et 35 mm spejlreflekskamera introduceret i 1970.

Rolleiflex miniature reproduktioner

Rolleiflex minidigi digitalkamera

Der er to modeller af miniature Rolleiflex-kameraer. Disse er ikke ægte Rolleiflex-kameraer, men er miniaturereproduktioner af Rolleiflex TLR-designet produceret på licens af den tyske kameraproducent Minox . Kameraerne er fremstillet af det japanske firma Sharan Megahouse . Den ene model er et miniature digitalkamera, den anden er et miniature Rolleiflex TLR filmkamera.

Den originale model, som nu er udgået, var Rolleiflex MiniDigi, en miniaturegengivelse af TLR Rolleiflex. I mange detaljer beholdt kameraet originalens udseende, inklusive en søger i taljeniveau og en håndsving til at forberede kameraet til det næste billede. Som navnet antyder, var kameraet en digital gengivelse, hvor "se-linsen" var en dummy. Kameraet havde en 2 megapixel CMOS-sensor i kvadratisk format som den traditionelle TLR. Objektivet var et 9 mm f/2.8 med 5 elementer, med fokus ned til 10 cm. Lukkerhastighederne blev automatisk styret mellem 1/15 til 1/400 sekund, eksponeringstiden var automatisk. Kameraet blev betjent af et enkelt CR2-batteri. Lagermedierne var enten SD- eller MMC-kort.

Dette blev afløst af MINOX DCC (Digital Classic Camera) Rolleiflex AF 5.0. Navneændringen bringer den nuværende model mere solidt på linje med resten af ​​Minox' Classic Camera-miniaturegengivelsesserie. Den er visuelt identisk med den originale model, men fås i både sort og rød læderfinish. CMOS-sensoren er blevet opgraderet til 3 megapixel, med 5,0 megapixel tilgængelige ved interpolation . Optagelsesobjektivet er et 4,9 mm f/2,8; kameraet har digital autofokus. Den elektroniske lukker er også blevet opgraderet til en maksimal hastighed på 1/2500 af et sekund. Kameraet kører på et enkelt CR2-batteri og bruger miniSD-hukommelseskort.

Der var også en 1/3-skala miniature Rolleiflex TLR, der brugte Minox-film, der producerede 36 eksponeringer af 8x11 mm-format negativ.

Liste over modeller

Referencer

eksterne links