Moderat parti -Moderate Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Moderat parti
Moderata samlingspartiet
Forkortelse M
Formand Ulf Kristersson
Sekretær Gunnar Strömmer
Folketingets gruppeleder Tobias Billström
Grundlagt 17. Oktober 1904 ; 117 år siden ( 17-10-1904 )
Hovedkvarter Stora Nygatan 30, Gamla stan, Stockholm
Studenterfløj Moderat Studerende (officielt)
Forbundet af svenske konservative og liberale studenter (uofficielt)
Ungdomsfløj Moderat ungdomsforbund
LGBT fløj Åbne Moderater
Medlemskab (2020) Formindske40.602
Ideologi Liberal konservatisme
Politisk holdning Midt-højre
europæisk tilhørsforhold Det Europæiske Folkeparti
Internationalt tilhørsforhold International Demokratisk Union
Europa-Parlamentets gruppe Det Europæiske Folkeparti
nordisk tilhørsforhold Konservative Gruppe
Farver Mørkeblå
Lyseblå
Slogan Den nya svenska modeller ("Den nye svenske model!")
En hoppfull framtid för Sverige ("En håbefuld fremtid for Sverige!")
Riksdagen
70/349
Europa-Parlamentet
4/21
Amtsråd
339 / 1.597
Kommunalbestyrelser
2.435 / 12.780
Internet side
moderaterna .se Rediger dette på Wikidata

Det moderate parti ( svensk : Moderata samlingspartiet [mʊdɛˈrɑ̌ːta ˈsâmːlɪŋspaˌʈiːɛt] ( lyt ), lit. 'Moderat koalitionsparti'; M ), almindeligvis omtalt som Moderaterna ( Moderaterna [mʊdɛˈrɑ̌ːtɛɳa] ( hør ) ), er et liberalt-konservativt politisk parti i Sverige . Partiet støtter generelt skattelettelser, det frie marked, borgerlige frihedsrettigheder og økonomisk liberalisme . Internationalt er det fuldgyldigt medlem af Den Internationale Demokratiske Union og Det Europæiske Folkeparti .

Partiet blev grundlagt i 1904 som General Electoral League ( Allmänna valmansförbundet [ˈâlːmɛnːa ˈvɑ̂ːlmansfœrˌbɵndɛt] ( lyt ) ) af en gruppe konservative i Riksdagen, det svenske parlament. Partiet blev senere kendt som The Right ( Högern [ˈhø̌ːɡɛɳ] ( lyt ) ; 1938–1952) og Højrepartiet ( Högerpartiet [ˈhø̂ːɡɛrpaˌʈiːɛt] ( lyt ) ; 1952-1969). I denne tid blev partiet normalt kaldt det konservative parti uden for Sverige.

Efter at have haft mindre poster i centrum-højre- regeringer, blev Moderaterna til sidst det førende oppositionsparti til det svenske socialdemokratiske parti, og siden da har disse to partier domineret svensk politik. Efter det svenske folketingsvalg i 1991 dannede partileder Carl Bildt en mindretalsregering, den første administration siden 1930, der blev ledet af et medlem af partiet, som varede tre år. Under partileder og statsminister Fredrik Reinfeldt blev partiet vendt tilbage i regering efter folketingsvalgene i 2006 og 2010 . I 2010 var partiet det ledende medlem af Alliancen, en centrum-højre koalition, sammen med Centerpartiet (C), Kristendemokraterne (KD) og Venstre (V), og opnåede sit bedste resultat nogensinde ( 30,1 pct., på trods af at koalitionen ikke kunne opnå flertal.

Den nuværende formand for partiet, Ulf Kristersson, blev valgt på en særlig partikongres den 1. oktober 2017 efter Anna Kinberg Batras pludselige udtræden. Kinberg Batra havde afløst Reinfeldt, statsminister fra 2006 til 2014. Under Reinfeldts ledelse bevægede partiet sig mere mod centrismen . Under Kristerssons ledelse rykkede partiet tilbage til højre og åbnede op for Sverigedemokraterna (SD) efter det svenske folketingsvalg i 2018 . Efter at have dannet i slutningen af ​​2021 en uformel højreflalliance med SD og tidligere Alliancemedlemmer, KD og L, med Kristersson som statsministerkandidat, opnåede højreblokken en snæver sejr ved det svenske folketingsvalg i 2022 .

Historie

General Electoral League (1904-1938)

En valgplakat fra partiet i 1914 om, at militært forsvar kommer først

Partiet blev grundlagt den 17. oktober 1904 i en restaurant ved navn Runan i Stockholm . Hensigten var at starte en kampagneorganisation til støtte for den gruppe af konservative, der var opstået i Riksdagen . I løbet af det 19. århundrede havde konservative organiseret sig i Riksdagen, men der var intet parti til at støtte dem. Den svenske højrefløj var også truet af fremkomsten af ​​det svenske socialdemokratiske parti (stiftet i 1889) og de liberale (1902). Partiet blev kaldt General Electoral League (svensk: Allmänna valmansförbundet ).

Til at begynde med var partiet klart nationalistisk og stærkt konservativt . Betydningen af ​​et stærkt forsvar blev understreget, og andre samfundsinstitutioner, som partiet omfavnede, var monarkiet og retsstaten . Partiet havde oprindeligt et protektionistisk syn på økonomien; tariffer blev bredt støttet såvel som interventionistiske økonomiske foranstaltninger såsom landbrugsstøtte . I den forsvarspolitiske krise i 1914, som væltede den parlamentariske liberale regering, stillede partiet sig på kong Gustavs side, men holdt op med at acceptere en højreflregering efter kongelig udnævnelse, men valgte i stedet et uafhængigt-konservativt "krigskabinet" under Hjalmar Hammarskjöld, som var til sidst væltet til fordel for en liberal-socialdemokratisk flertalskoalitionsregering og dermed det parlamentariske styres gennembrud, om end modvilligt omfavnet af højrefløjen.

Arvid Lindman (ofte kaldet "Admiralen") blev indflydelsesrig i partiet og tjente to perioder som Sveriges premierminister, før og efter vedtagelsen af ​​den almindelige valgret . I 1907 foreslog han almindelig mandlig valgret til parlamentet, og i 1912 blev han formelt valgt til leder. Men partiet stemte imod almindelig valgret og partiet stemte igen imod kvinders stemmeret. Det var kun fordi partiet var i mindretal, at Sverige kunne give stemmeret til alle, presset igennem af Liberalerne og Socialdemokratiet (venstre), imod højrefløjens indvendinger. Selvom ikke en af ​​grundlæggerne af partiet og ikke en fremtrædende ideolog, bliver Lindman og hans præstationer som leder ofte værdsat som værende af stor betydning for det nye parti. Hans ledelse var præget af en konsolidering af det svenske højre, og ved at omdanne partiet til en moderne, effektiv, politisk bevægelse. Lindman var en meget pragmatisk politiker, men uden at miste sine principper. Han var en formidabel forhandler og fredsmægler. For dette blev han respekteret bredt, selv af sine hårdeste politiske modstandere, og da han trådte tilbage og forlod parlamentet i 1935, udtrykte Socialdemokratiets leder, Per Albin Hansson, sin "ærlige tak over kamplinjerne".

Fra begyndelsen af ​​det 20. århundrede rte socialdemokratiet og arbejderbevægelsen sig for at erstatte liberalismen som den store politiske kraft for radikale reformer. Det moderate parti intensiverede sin modstand mod socialismen under Lindmans ledelse - vigtigheden af ​​at fortsætte og styrke det nationale erhvervsliv var hjørnestenene. Men samtidig fik nyere sociale spørgsmål betydelig politisk opmærksomhed; ved at formilde arbejderklassen håbede partiet også at mindske truslen om revolutionære tendenser. Under regeringerne ledet af Lindman blev der lavet flere reformer for sociale fremskridt, og det var hans første regering, der indledte den offentlige folkepension .

Arvid Lindmans andet kabinet i 1928

I 1920'erne begyndte det svenske højre langsomt at bevæge sig mod et klassisk liberalt syn på økonomiske spørgsmål, hovedsageligt under indflydelse af den liberale økonom Gustav Cassel, men den økonomiske afmatning efter den store depression frustrerede den mulige liberale overgang af deres økonomiske politik. Før det skete, opnåede partiet sin hidtil største succes med 29,4% ved parlamentsvalget i 1928, ofte kaldet kosakvalget, på et klart antisocialistisk program. Den regering, der senere blev dannet af partiet, accepterede ikke konceptet om markedsøkonomi, men fortsatte den protektionistiske politik med generøs økonomisk bistand. Regeringen begyndte også fuldstændig regulering af landbruget. Produktionsforeninger med det formål at administrere reglerne og drive importmonopoler blev også etableret i perioden. Alt dette skabte en virksomhedskontrol med den svenske økonomi, der var uovertruffen siden liberalismens popularisering i slutningen af ​​det 19. århundrede. Lindmans regering faldt i 1930, efter at Socialdemokratiet og Frisindet Folkeparti havde blokeret et forslag om forhøjet told på korn.

I 1930'erne var partiet i konflikt om, hvordan de skulle forholde sig til den stigende trussel fra nationalsocialismen og fascismen . Dens løst tilknyttede ungdomsorganisation, Sveriges Nationale Ungdomsforbund (svensk: Sveriges Nationella Ungdomsförbund ) var åbenlyst pro-nazistisk og oprettede uniformerede "kampgrupper" for at bekæmpe politiske fjender på gaden. Moderpartiet brød sig ikke om denne udvikling, hvor Lindman klart sagde, at pro-nazistiske synspunkter ikke måtte accepteres i partiet, og i 1933 blev National Youth League skilt fra partiet. Mens partiet oprettede en ny ungdomsliga, som kom til at hedde Moderat Ungdomsforbund eller De Unge Svenske (i øjeblikket den største ungdomsliga i Sverige målt på medlemstal), var kernen i den gamle (på trods af nogle distrikter, f.eks. da Unge Svenskere- Gøteborg sluttede sig til det nye) oprettede sit eget parti – Sveriges Nationalliga – som kæmpede ved valg som et åbent pro-nazistisk parti og midlertidigt fik parlamentarisk repræsentation i form af tre højreorienterede parlamentsmedlemmer .

Højreorganisationen (1938-1952)

Partiet deltog i Per Albin Hanssons tredje kabinet under Anden Verdenskrig. Det var en stor koalition, der omfattede alle større partier, kun undtagen kommunistpartiet og det pro-nazistiske socialistparti, begge partier er medlemmer af parlamentet på dette tidspunkt.

I 1934 dannede Socialdemokratiet en ny regering, og bortset fra Anden Verdenskrigs æra, ville de blive ved magten indtil 1976. Fra at have været et regeringsparti forvandledes General Electoral League sig til en bastion af højreorienteret opposition, og i 1938 det blev omdøbt til Højres Nationalorganisation (svensk: Högerns riksorganisation [ˈhøːɡɛɳʂ ˈrɪ̂ksɔrɡanɪsaˌɧuːn] ( lyt ) ), et navn, der ville blive ved indtil 1952. Uden for Sverige blev partiet typisk kaldt det konservative parti .

Efter Anden Verdenskrig mistede partiet gradvist opbakningen, og Venstre rte sig til at blive det andet parti efter Socialdemokratiet.

Det konservative parti (1952-1969)

Jarl Hjalmarsson, leder af partiet mellem 1950 og 1961

I begyndelsen af ​​1950'erne genopstod partiet efter at være blevet omdøbt til Højrepartiet ( svensk : Högerpartiet ); dets navn uden for Sverige forblev konservativt parti. Under ledelse af Jarl Hjalmarson (1950-1961) blev partiet en vigtig stemme mod de stigende skatteniveauer og en forsvarer af privat ejerskab fra, hvad partiet så som, de voksende tendenser til statslig centralisering .

Partiet havde betydelig succes ved valget i 1950'erne og blev det største parti i oppositionen i 1958. Men det næste årti bragte ændringer i det politiske klima i Sverige. Valget i 1968 gav Socialdemokratiet absolut flertal i parlamentet og reducerede Højrepartiet til at blive det mindste oppositionsparti.

Moderat parti (1969-nutid)

Carl Bildt, leder af partiet mellem 1986 og 1999, var udenrigsminister mellem 2006 og 2014

Partiet blev i stigende grad set som ekstremistisk, og i håb om at ændre sit image skiftede det i 1969 navn til Moderata Samlingspartiet (svensk: Moderata Samlingspartiet, generelt blot omtalt som Moderaterna ) eller blot Moderaterna.

I 1970 blev Gösta Bohman valgt til leder af det moderate parti. Under hans ledelse fortsatte partiet sin gradvise bevægelse fra nationalistisk traditionalistisk konservatisme til internationalistisk liberal konservatisme, idet partiet opfordrede til svensk medlemskab af EEC siden 1960'erne og i praksis vedtog de fleste politikker forbundet med klassisk liberalisme . Det vedtog også et meget mere liberalt socialt syn, som blev set som en nøglefaktor i grundlæggelsen af ​​Christian Democratic Gathering i 1964, et socialt konservativt parti. Bohman viste sig at være en succesfuld leder og hjalp med at føre den ikke-socialistiske opposition til sejr ved valget i 1976.

Det moderate parti tilsluttede sig regeringen under Thorbjörn Fälldin, med Gösta Bohman som økonomiminister. De ikke-socialistiske partier formåede at forblive ved magten indtil 1982 i forskellige konstellationer, men valget i 1979 fik igen Moderaterne til at blive det andet parti efter Socialdemokratiet, en position det har haft siden da. Gösta Bohman blev i 1981 erstattet af Ulf Adelsohn .

I 1986 blev Carl Bildt valgt som leder af partiet. En svigersøn til Bohman, formåede han at føre partiet til en valgsejr i 1991 . Moderaterne ledede en centrum-højre-koalition mellem 1991 og 1994, hvor Bildt fungerede som den første konservative statsminister siden Arvid Lindman . Carl Bildts kabinet gjorde meget for at reformere den svenske regering: de sænkede skatterne, skar i offentlige udgifter, indførte voucher-skoler, gjorde det muligt for amter at privatisere sundhedspleje, liberaliserede markeder for telekommunikation og energi og privatiserede tidligere offentligt ejede virksomheder (yderligere dereguleringer og privatiseringer blev udført af det følgende socialdemokratiske kabinet i Göran Persson ). Forhandlingerne om medlemskab med Den Europæiske Union blev også afsluttet.

Partiet fik stemmer i 1994, men regeringskoalitionen mistede sit flertal. Mens Bildt blev ved som Moderaternes partileder uden at forene sig med De Grønne, formåede de ikke-socialistiske partier heller ikke at vende tilbage til regeringen efter valget i 1998. Bo Lundgren afløste ham og ledede partiet ved det katastrofale folketingsvalg i 2002, meget på grund af hans påståede neoliberale holdninger, som Lundgren fortsat modtager ros for fra yngre medlemmer. Tidligere leder af Moderat Ungdom Fredrik Reinfeldt blev i 2003 valgt som ny partileder.

Forud for folketingsvalget i 2006 justerede Moderaterna sin position i det politiske spektrum og bevægede sig mod centrum-højre . For at afspejle disse ændringer blev partiets uofficielle navn ændret til The New Moderates (svensk: De Nya Moderaterna [dɔm ˈnŷːa mʊdɛˈrɑ̌ːtɛɳa] ( lyt ) ). Det har omfattet fokus på proaktive tiltag mod arbejdsløshed, lavere skatter kombineret med reformer for at styrke den svenske velfærdsstat . Moderaterna har siden 2006 brugt sloganet "Det svenske Arbetarparti", et slogan tidligere synonymt med Socialdemokratiet .

Ved folketingsvalget i 2006 havde Moderaterne sit bedste resultat siden 1928 med 26,2 % af stemmerne. Moderaterna havde forud for dette valg dannet Alliansen for Sverige, en politisk og valgalliance, sammen med Centerpartiet, Folkepartiet Liberalerna og Kristendemokraterne . Efter valget var Alliancen for Sverige i stand til at danne en koalitionsregering . Partileder Fredrik Reinfeldt tiltrådte som statsminister i Sverige den 6. oktober 2006 sammen med sit kabinet . Ved folketingsvalget 2010 præsterede Moderaterna deres bedste resultater, siden indførelsen af ​​almindelig valgret i 1919, med 30,1 % af stemmerne. De mindre partier i Alliancen klarede sig dog relativt dårligt, og Reinfeldt-kabinettet fortsatte som mindretalsregering .

Han er den længst siddende ikke- socialdemokratiske statsminister siden Erik Gustaf Boström, der forlod embedet i 1900.

Ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 kom det moderate parti på en tredjeplads på nationalt plan med 13,6 % af stemmerne og returnerede 3 MEP'er.

Ved parlamentsvalget i 2014 udkonkurrerede den rød-grønne koalition Reinfeldts siddende Alliance - koalition, hvilket fik den til at trække sig. Socialdemokraten Stefan Löfven blev statsminister 3. oktober 2014. Anna Kinberg Batra blev valgt til at efterfølge Reinfeldt som partileder 10. januar 2015. Ulf Kristersson efterfulgte Kinberg-Batra 1. oktober 2017.

Moderaterne fik sit dårligste valgresultat siden 2002 ved folketingsvalget 2018 . Ulf Kristersson meddelte, at partiet ville "skabe en ny svensk model" på Moderaternes partikongres den 5. april 2019, og også at partiet ville udfase Nye Moderaters navn. Partiet præsenterede også sit nye logo, det gamle M -logo, som blev brugt mellem 1972 og 2006, blev vedtaget igen. Ændringen i logo blev af analytikere set som en måde at vise, at partiet bryder med Reinfeldts politik. Ulf Kristersson var også kritisk over for multikulturalisme .

Kristersson holdt et møde i december 2019 med Jimmie Åkesson, leder af Sverigedemokraterna, og sagde, at han ville samarbejde med dem i parlamentet. Anti-immigrationspartiet havde tidligere været underlagt en cordon sanitaire af alle andre partier, hvor Kristersson selv udelukkede dialog med dem forud for valget i 2018. Ifølge Ann-Cathrine Jungar fra Södertörn University bragte det Sverige på linje med flere andre europæiske lande, hvor centrum-højre og radikale højre partier samarbejder.

Ideologi og politiske holdninger

Fredrik Reinfeldt, leder af partiet mellem 2003 og 2015

Moderaterne slår fast, at dets ideologi er en blanding af liberalisme og konservatisme og svarer til det, man kalder liberalkonservatisme . Som det er almindeligt i europæiske centrum-højre og konservative partier, henviser udtrykket liberalisme i Sverige til den traditionelle betydning af klassisk liberalisme frem for progressivisme eller socialliberalisme i lande som Canada eller USA.

Partiet støtter frie markeder og personlig frihed og har historisk set været den afgørende kraft for privatisering, deregulering, sænkning af skattesatser og en reduktion af den offentlige sektors vækstrate. Andre emner, som partiet fremhæver, er aktioner mod voldskriminalitet og seksualkriminalitet, øget og fremme af værdien af ​​at arbejde og kvalitet i uddannelsessystemet . Partiet støtter ægteskab af samme køn i Sverige og Sveriges medlemskab af EU . Moderaterne betragter sig selv som et "grønt-højre" parti.

Partiet kæmpede for at skifte valuta til euroen ved folkeafstemningen i 2003 . Fra 2013 var partiet stadig tilhænger af euroen, men det gav udtryk for, at spørgsmålet om et medlemskab af Den Europæiske Unions Økonomiske og Monetære Union og eurozonen ikke ville være aktuelt, før medlemslandene har opfyldt visse strenge stillede krav op af partiet i forhold til budgetunderskud.

Efter at Fredrik Reinfeldt blev leder, rykkede partiet langsomt længere mod det politiske centrum og antog også pragmatiske synspunkter. Partiet opgav flere af sine gamle nøgletræk, såsom en proportional indkomstskat og øgede militærudgifter. Kritikken af ​​arbejdslovgivningen, dens tidligere karakteristika, som var neoliberal, blev ændret i retning af at bevare den svenske model og en omhyggelig omfavnelse af balancen på arbejdsmarkedet.

Med Anna Kinberg Batras opstigning som partileder justerede partiet sin position i det politiske spektrum og bevægede sig tilbage mod det politiske højre . Partiet opgav sin tidligere liberale holdning til immigration, især manifesteret af Fredrik Reinfeldts sommertale i 2014, hvor han appellerede til "åbne hjerter" for at møde de forventede migrantbølger . Partiet støtter grænsekontrol og skrappere regler for immigranter, herunder midlertidige opholdstilladelser, skærpede krav til familiesammenføring og nedskæringer i velfærdsydelser. Svenske værdier var et gennemgående emne i Anna Kindberg Batras tale ved Almedalsugen i 2016, og hun sagde, at indvandrere burde gøre en indsats for at lære det svenske sprog og tage del af svensk samfundsorientering, eller risikere at få nedsatte ydelser og sværere at få permanent ophold. tilladelser. Siden 2015 har partiet optaget sit krav om øgede militærudgifter og har støttet genindførelsen af ​​obligatorisk værnepligt, inaktiveret i Sverige under Fredrik Reinfeldt i 2010.

Partiet går ind for svensk medlemskab af NATO og ønsker, at Sverige søger om medlemskab i næste valgperiode efter det svenske folketingsvalg i 2018 . Partiet har også udtrykt ønske om, at der søges om medlemskab sammen med Finland .

Vælgergrundlag

Statistiske ændringer i vælgergrundlag

Socioøkonomisk gruppe og vælgernes køn
Procent, hvoraf stemmer på Moderaterne
Grupper/Køn 2002 2006 2010 2014 2018 2022
Blåkrave arbejdere 7 16 19 13 14 14
Funktionærer 21 32 34 26 22 21
Forretningsmænd og landmænd 25 44 38 35 29 25
Han 16 31 32 25 21 21
Kvinde 11 23 26 22 19 17
Kilde:

Valghistorie

Parlamentet ( Riksdagen )

Valg Stemmer % Sæder +/– Regering
1911 188.691 31,1 (#2)
65/230
Modstand
marts
1914
286.250 37,7 (#1)
86/230
Øge21 Modstand
september
1914
268.631 36,7 (#1)
86/230
Stabil Opposition (1914-1917)
Minoritet (1917)
1917 182.070 24,7 (#3)
59/230
Formindske27 Modstand
1920 183.019 27,9 (#2)
70/230
Øge11 Modstand
1921 449.257 25,8 (#2)
62/230
Formindske8 Opposition (1921-1923)
Mindretal (1923-1924)
1924 461.257 26,1 (#2)
65/230
Øge3 Modstand
1928 692.434 29,4 (#2)
73/230
Øge8 Mindretal (1928-1930)
Opposition (1930-1932)
1932 576.053 23,1 (#2)
58/230
Formindske15 Modstand
1936 512.781 17,6 (#2)
44/230
Formindske9 Opposition (1936-1939)
Koalition (1939-1940)
1940 518.346 18,0 (#2)
42/230
Formindske2 Koalition
1944 488.921 15,8 (#2)
39/230
Formindske3 Koalition (1944-1945)
Opposition (1945-1948)
1948 478.779 12,3 (#2)
23/230
Formindske16 Modstand
1952 543.825 14,4 (#3)
31/230
Øge8 Modstand
1956 663.693 17,1 (#3)
42/231
Øge11 Modstand
1958 750.332 19,5 (#2)
45/233
Øge3 Modstand
1960 704.365 16,6 (#3)
39/233
Formindske6 Modstand
1964 582.609 13,7 (#4)
33/233
Formindske6 Modstand
1968 621.031 12,9 (#4)
32/233
Formindske1 Modstand
1970 573.812 11,5 (#4)
41/350
Øge9 Modstand
1973 737.584 14,3 (#3)
51/350
Øge10 Modstand
1976 847.672 15,6 (#3)
55/349
Øge4 Koalition (1976-1978)
Opposition (1978-1979)
1979 1.108.406 20,3 (#2)
73/349
Øge18 Koalition
1982 1.313.337 23,6 (#2)
86/349
Øge13 Modstand
1985 1.187.335 21,3 (#2)
76/349
Formindske10 Modstand
1988 983.226 18,3 (#2)
66/349
Formindske10 Modstand
1991 1.199.394 21,9 (#2)
80/349
Øge14 Koalition
1994 1.243.253 22,4 (#2)
80/349
Stabil0 Modstand
1998 1.204.926 22,9 (#2)
82/349
Øge2 Modstand
2002 791.660 15,1 (#2)
55/349
Formindske27 Modstand
2006 1.456.014 26,2 (#2)
97/349
Øge42 Koalition
2010 1.791.766 30,1 (#2)
107/349
Øge10 Koalition
2014 1.403.630 23,3 (#2)
84/349
Formindske23 Modstand
2018 1.284.698 19,8 (#2)
70/349
Formindske14 Modstand
2022 1.237.428 19,1 (#3)
68/349
Formindske2 TBD

Europa-Parlamentet

Valg Stemmer % Sæder +/–
1995 621.568 23,2 (#2)
5/22
1999 524.755 20,7 (#2)
5/22
Stabil0
2004 458.398 18,3 (#2)
4/19
Formindske1
2009 596.710 18,8 (#2)
4/18
4/20
Stabil0
Stabil0
2014 507.488 13,7 (#3)
3/20
Formindske1
2019 698.770 16,8 (#2)
4/20
Øge1

Organisation

Festen er organiseret på landsplan, amts- og kommunalt plan. I dag har partiet omkring 600 lokale partiforeninger og 26 amts- eller byforeninger. Hver amts- eller byforening sender delegerede til partikongressen, der afholdes hvert tredje år. De 200 kongresdelegerede vælger en partiformand, to vicepartiformænd og medlemmer af partibestyrelsen. Partibestyrelsen udpeger en partisekretær .

I december 2009 var partiets rapporterede medlemstal 55.612 personer, det næststørste medlemstal efter Socialdemokratiet .

Tilknyttede organisationer

Moderaterne har følgende tilknyttede grupper og organisationer:

Ledere

Formænd

Første vicepartiformænd (siden 1935)

Anden vicepartiformænd (siden 1935)

Partisekretærer (siden 1949)

Nationale ombudsmænd (1909-1965)

premierministre

Se også

Referencer

eksterne links