2022 russisk invasion af Ukraine -2022 Russian invasion of Ukraine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

2022 russisk invasion af Ukraine
En del af den russisk-ukrainske krig
2022 russisk invasion af Ukraine.svg
Militær situation pr. 30. september 2022
Kontrolleret af Ukraine
kontrolleret af Rusland

For et mere detaljeret kort, se det detaljerede kort over den russisk-ukrainske krig
Dato 24. februar 2022 – nu (7 måneder og 1 uge) ( 2022-02-24 )
Beliggenhed
Status Løbende ( liste over engagementer · kontrol af byer · tidslinje for begivenheder )
krigsførende
Ukraine
Kommandører og ledere
involverede enheder
Kamporden Kamporden
Styrke
  • Rusland: ~175.000-190.000
  • Donetsk PR: 20.000
  • Luhansk PR: 14.000
  • Ukraine:
    • 196.600 (væbnede styrker)
    • 102.000 (paramilitær)
Styrkevurderinger er fra starten af ​​invasionen.
Tilskadekomne og tab
Rapporterne varierer meget.
Se Tilskadekomne for detaljer.

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine i en større optrapning af den russisk-ukrainske krig, som begyndte i 2014. Invasionen har sandsynligvis resulteret i titusindvis af dødsfald på begge sider og forårsaget Europas største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig, med omkring 7,4 millioner ukrainere flygter ud af landet og en tredjedel af befolkningen er fordrevet . Rusland oplevede sin største emigration siden oktoberrevolutionen i 1917 . Invasionen har også forårsaget global fødevaremangel .

Efter den ukrainske revolution i 2014 annekterede Rusland Krim, og russisk-støttede paramilitære beslaglagde en del af Donbas -regionen i det sydøstlige Ukraine, som består af Luhansk og Donetsk oblaster, hvilket udløste en regional krig . I marts 2021 påbegyndte Rusland en stor militær opbygning langs grænsen til Ukraine og samlede op til 190.000 soldater og deres udstyr. På trods af opbygningen blev afvisninger af planer om at invadere eller angribe Ukraine udstedt af forskellige russiske regeringsembedsmænd op til dagen før invasionen. Den 21. februar 2022 anerkendte Rusland Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk, to selverklærede udbryder -kvasistater i Donbas. Den næste dag godkendte Ruslands Føderationsråd brugen af ​​militær magt, og russiske tropper rykkede prompte frem i begge territorier.

Invasionen begyndte om morgenen den 24. februar, da den russiske præsident, Vladimir Putin, i sin offentlige tale annoncerede en "særlig militæroperation" for " demilitarisering og denazificering " af Ukraine. I sin tale forfægtede Putin irredentistiske synspunkter, udfordrede Ukraines ret til statsskab og hævdede fejlagtigt, at Ukraine var styret af nynazister, der forfulgte det etniske russiske mindretal . Få minutter senere ramte missiler og luftangreb tværs over Ukraine, inklusive hovedstaden Kiev, efterfulgt af en stor jordinvasion fra flere retninger. Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy vedtog krigslov og en generel mobilisering . Russiske angreb blev oprindeligt lanceret på en nordfront fra Hviderusland mod Kiev, en nordøstlig front mod Kharkiv, en sydfront fra Krim og en sydøstlig front fra Luhansk og Donetsk . Ruslands fremrykning mod Kiev gik i stå i marts, hvor russiske tropper trak sig tilbage fra nordfronten i april. På de sydlige og sydøstlige fronter erobrede Rusland Kherson i marts og derefter Mariupol i maj efter en belejring . Den 19. april lancerede Rusland et fornyet angreb på Donbas-regionen, hvor Luhansk Oblast var fuldt erobret den 3. juli. Russiske styrker fortsatte med at bombe både militære og civile mål langt fra frontlinjen. Ukrainske styrker indledte modoffensiver i syd i august og i nordøst i september.

Invasionen har modtaget udbredt international fordømmelse . De Forenede Nationers Generalforsamling vedtog en resolution, der fordømte invasionen og krævede en fuldstændig tilbagetrækning af russiske styrker. Den Internationale Domstol beordrede Rusland til at indstille militære operationer, og Europarådet udviste Rusland. Mange lande indførte sanktioner mod Rusland, såvel som mod dets allierede Hviderusland, som har påvirket økonomierne i Rusland og verden, og ydet humanitær og militær hjælp til Ukraine . Protester fandt sted rundt om i verden; dem i Rusland blev mødt med masseanholdelser og øget mediecensur, herunder et forbud mod ordene "krig" og "invasion". Over 1.000 virksomheder har trukket sig ud af Rusland og Hviderusland som reaktion på invasionen. Den Internationale Straffedomstol har åbnet en undersøgelse af forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine siden 2013, herunder krigsforbrydelser i 2022-invasionen .

Baggrund

Demonstranter på Uafhængighedspladsen i Kiev under den orange revolution, november 2004

Efter at Sovjetunionen (USSR) blev opløst i 1991, opretholdt de nyligt uafhængige republikker Ukraine og Rusland båndene. Ukraine indvilligede i 1994 i at underskrive den nukleare ikke-spredningstraktat og afmontere de atomvåben i Ukraine, som Sovjetunionen efterlod. Til gengæld blev Rusland, Det Forenede Kongerige (UK) og USA (USA) i Budapest-memorandummet enige om at opretholde Ukraines territoriale integritet. I 1999 underskrev Rusland charteret for europæisk sikkerhed, som "genbekræftede den iboende ret for hver enkelt deltagende stat til frit at vælge eller ændre sine sikkerhedsordninger, herunder alliancetraktater". Efter at Sovjetunionen kollapsede, sluttede flere tidligere østbloklande sig til NATO, delvist på grund af regionale sikkerhedstrusler såsom den russiske forfatningskrise i 1993, krigen i Abkhasien (1992-1993) og den første tjetjenske krig (1994-1996). Russiske ledere hævdede, at vestlige magter lovede, at NATO ikke ville udvide østpå, selvom dette er omstridt.

Ukraine med det annekterede Krim i syd og to selverklærede separatistrepublikker i Donbas i øst

Efter Euromaidan - protesterne og Værdighedsrevolutionen, som resulterede i afsættelsen af ​​den pro-russiske præsident Viktor Janukovitj i februar 2014, udbrød pro-russiske uroligheder i de østlige og sydlige dele af Ukraine. Russiske soldater uden insignier tog kontrol over strategiske stillinger og infrastruktur på det ukrainske område på Krim og beslaglagde Krim-parlamentet . Rusland organiserede en kontroversiel folkeafstemning, hvis udfald var, at Krim sluttede sig til Rusland. Ruslands annektering af Krim fulgte i marts 2014, derefter krigen i Donbas, som begyndte i april 2014 med dannelsen af ​​to Rusland-støttede separatistiske kvasi-stater : Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk . Russiske tropper var involveret i konflikten. Minsk-aftalerne, der blev underskrevet i september 2014 og februar 2015, var et forsøg på at stoppe kampene, men våbenhviler mislykkedes gentagne gange.

En strid opstod om Ruslands rolle: Normandy Format- medlemmerne Frankrig, Tyskland og Ukraine så Minsk som en aftale mellem Rusland og Ukraine, hvorimod Rusland insisterede på, at Ukraine skulle forhandle direkte med de to separatistiske republikker. I 2021 afviste Putin tilbud fra Zelenskyy om at føre samtaler på højt niveau, og den russiske regering godkendte efterfølgende en artikel af den tidligere præsident Dmitrij Medvedev, der hævdede, at det var meningsløst at handle med Ukraine, mens det forblev en "vasal" af USA. Annekseringen af ​​Krim førte til en ny bølge af russisk nationalisme, hvor en stor del af den russiske nyimperialistiske bevægelse stræbte efter at annektere mere ukrainsk jord, herunder det ikke-anerkendte Novorossiya . Analytiker Vladimir Socor hævdede, at Putins tale i 2014 efter annekteringen af ​​Krim var et de facto "manifest af Greater-Russia Irredentism ". I juli 2021 udgav Putin et essay med titlen " Om den historiske enhed mellem russere og ukrainere ", der bekræftede, at russere og ukrainere var " et folk ". Den amerikanske historiker Timothy Snyder beskrev Putins ideer som imperialisme . Den britiske journalist Edward Lucas beskrev det som historisk revisionisme . Andre iagttagere har bemærket, at den russiske ledelse har et forvrænget syn på det moderne Ukraine og dets historie.

Optakt

Russisk militæropbygning (marts 2021 – februar 2022)

Amerikanske faldskærmstropper fra 2. bataljon, 503. infanteriregiment forlader Italiens Aviano Air Base til Letland den 23. februar 2022. Tusindvis af amerikanske tropper blev udsendt til Østeuropa midt i Ruslands militære opbygning.

I marts og april 2021 begyndte Rusland en større militær opbygning nær den russisk-ukrainske grænse. En anden opbygning fulgte fra oktober 2021 til februar 2022 i både Rusland og Hviderusland. Medlemmer af den russiske regering nægtede gentagne gange at have planer om at invadere eller angribe Ukraine; herunder regeringens talsmand Dmitry Peskov den 28. november 2021, viceudenrigsminister Sergei Ryabkov den 19. januar 2022, den russiske ambassadør i USA Anatoly Antonov den 20. februar 2022 og den russiske ambassadør i Tjekkiet Alexander Zmeevsky den 23. februar 2022.

Putins vigtigste nationale sikkerhedsrådgiver, Nikolai Patrushev, mente, at Vesten havde været i en uerklæret krig med Rusland i årevis. Ruslands opdaterede nationale sikkerhedsstrategi, offentliggjort i maj 2021, sagde, at Rusland kan bruge "kraftfulde metoder" til at "forpurre eller afværge uvenlige handlinger, der truer Den Russiske Føderations suverænitet og territoriale integritet". Kilder siger, at beslutningen om at invadere Ukraine blev truffet af Putin og en lille gruppe krigshøge i Putins inderkreds, herunder Patrushev og den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu .

Da Rusland i begyndelsen af ​​december 2021 nægtede planerne om at invadere, frigav USA efterretninger, herunder satellitfotografier af russiske tropper og udstyr nær den russisk-ukrainske grænse, som indikerede noget andet, og fortsatte med at præcist forudsige invasionsbegivenheder. Efterretningerne sagde også, at russerne havde en liste over nøglesteder og over personer, der skulle dræbes eller neutraliseres i invasionen.

Russiske anklager og krav

Den 10. januar 2022 talte den ukrainske vicepremierminister Olha Stefanishyna og NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg til medierne om udsigten til en russisk invasion.

I månederne forud for invasionen anklagede russiske embedsmænd Ukraine for russofobi, opildnede til spændinger og undertrykker russisktalende i Ukraine . De stillede også flere sikkerhedskrav til Ukraine, NATO og ikke-NATO-allierede i EU. Kommentatorer og vestlige embedsmænd beskrev disse som forsøg på at retfærdiggøre krig. "Russofobi er et første skridt mod folkedrab ", sagde Putin den 9. december 2021. Putins påstande om "afnazificering" er blevet beskrevet som absurde, og russiske påstande om folkedrab blev bredt afvist som grundløse. Forskere af folkedrab og nazisme sagde, at Putins påstande var "faktisk forkerte", og at de faktisk bidrager til tilskyndelse til folkedrab på ukrainere ved anklager i et spejl .

Putin udfordrede den ukrainske stats legitimitet og hævdede, at "Ukraine aldrig havde en tradition for ægte stat", beskrev den forkert som skabt af Sovjet-Rusland, og sagde fejlagtigt, at det ukrainske samfund og regering var domineret af nynazisme .

Ukraine har ligesom pro-russiske separatister i Donbas en yderst højrekant, herunder den nynazistiske Azov-bataljon og højresektor, men eksperter har beskrevet Putins retorik som en kraftig overdrivelse af indflydelsen fra højreekstremistiske grupper i Ukraine ; der er ingen udbredt støtte til ideologien i regeringen, militæret eller vælgerne. Zelenskyy, som er jøde, irettesatte Putins påstande og bemærkede, at hans bedstefar tjente i den sovjetiske hær, der kæmpede mod nazister. US Holocaust Memorial Museum og Yad Vashem fordømte denne brug af Holocaust- historie og hentydning til nazistisk ideologi i propaganda.

Vladimir Putin (til højre) og hans mangeårige fortrolige forsvarsminister Sergei Shoigu .

Under den anden opbygning krævede Rusland, at USA og NATO indgår en juridisk bindende ordning, der forhindrer Ukraine i nogensinde at blive medlem af NATO, og fjerne multinationale styrker fra NATOs østeuropæiske medlemslande. Rusland truede med et uspecificeret militært svar, hvis NATO fulgte en "aggressiv linje". Disse krav blev bredt set som ikke-levedygtige; nye NATO-medlemmer i Central- og Østeuropa havde tilsluttet sig alliancen, fordi de foretrak de sikkerhed og økonomiske muligheder, som NATO og EU gav, og deres regeringer søgte beskyttelse mod russisk irredentisme. En formel traktat, der skal forhindre Ukraine i at blive medlem af NATO, ville være i strid med traktatens " åben dør "-politik på trods af NATO's uentusiastiske reaktion på ukrainske anmodninger om at blive medlem.

Emmanuel Macron og Olaf Scholz gjorde en indsats for at forhindre krigen i februar. Macron mødtes med Putin, men det lykkedes ikke at overbevise ham om ikke at gå videre med angrebet. Scholz advarede Putin om tunge sanktioner, der ville blive pålagt, hvis invasionen skulle ske. Scholz bønfaldt også Zelenskyy om at give afkald på aspirationen om at blive medlem af NATO og erklære neutralitet, men Zelenskyy nægtede det.

Påståede sammenstød (17.-21. februar 2022)

Kampene i Donbas eskalerede efter den 17. februar 2022. Ukraine og Donbas anklagede hinanden for at skyde på tværs af konfliktlinjen. Den 18. februar beordrede Donetsk- og Luhansk-folkerepublikkerne nødevakuering af civile, selvom en BBC-analyse fandt, at videoen, der annoncerede "nød-evakueringen", var blevet filmet to dage før den påståede dato. Der var en kraftig stigning i artilleribeskydningen fra de russisk-ledede militante i Donbas, som af Ukraine og dets allierede blev anset for at være et forsøg på at provokere den ukrainske hær eller skabe et påskud for invasion. Den 19. februar erklærede begge separatistiske republikker fuld mobilisering.

I dagene op til invasionen intensiverede den russiske regering en desinformationskampagne, der havde til formål at dæmpe offentlig kritik. Russiske statsmedier promoverede opdigtede videoer (mange amatøragtige), der foregav at vise ukrainske styrker angribe russere i Donbas; beviser viste, at de påståede angreb, eksplosioner og evakueringer var iscenesat af Rusland. Den 21. februar sagde lederen af ​​den russiske føderale sikkerhedstjeneste (FSB), at russiske styrker havde dræbt fem ukrainske "sabotører", der var krydset ind på russisk territorium, fanget en ukrainsk soldat og ødelagt to pansrede køretøjer. Ukraine benægtede dette og advarede om, at Rusland søgte et påskud for en invasion. Sunday Times beskrev det som "det første skridt i Putins krigsplan".

Eskalering (21.-23. februar 2022)

Putins tale til nationen den 21. februar (engelske undertekster tilgængelige)

Den 21. februar anerkendte den russiske regering Donetsk- og Luhansk-folkerepublikkerne. Samme aften beordrede Putin russiske tropper ind i Donbas på det, han kaldte en " fredsbevarende mission". Flere medlemmer af FN's Sikkerhedsråd fordømte interventionen den 21. februar i Donbas; ingen gav udtryk for støtte. Den 22. februar viste videooptagelser optaget tidligt om morgenen russiske væbnede styrker og kampvogne, der bevægede sig i Donbas-regionen. Føderationsrådet godkendte brugen af ​​militær magt uden for Rusland .

Zelenskyy indkaldte hærens reservister ; og Ukraines parlament proklamerede en 30-dages national undtagelsestilstand . Rusland evakuerede sin ambassade fra Kiev. DDoS -angreb, der i vid udstrækning tilskrives russisk-støttede hackere, rammer det ukrainske parlaments og den udøvende afdelings hjemmesider og mange bankers hjemmesider. Ukraines sikkerhedstjeneste (SBU) afviste rapporter om kinesisk militærspionage på tærsklen til invasionen, herunder om nuklear infrastruktur.

Den 23. februar holdt Zelenskyy en tale på russisk, hvor han appellerede til russiske borgere om at forhindre krig. Han afviste russiske påstande om nynazister i den ukrainske regering og sagde, at han ikke havde til hensigt at angribe Donbas. Kreml-talsmand Dmitry Peskov sagde den 23. februar, at separatistledere i Donetsk og Luhansk havde sendt Putin et brev, hvori de sagde, at ukrainsk beskydning havde forårsaget civile dødsfald og appellerede om militær støtte fra Rusland. Ukraine anmodede om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd. En halv time inde i krisemødet annoncerede Putin starten på militære operationer i Ukraine. Sergiy Kyslytsya, den ukrainske repræsentant, opfordrede den russiske repræsentant, Vasily Nebenzya, til at "gøre alt muligt for at stoppe krigen" eller opgive sin stilling som præsident for FN's Sikkerhedsråd ; Nebenzya nægtede.

Erklæring om militære operationer

Den 24. februar, før kl. 05.00 Kyiv-tid, annoncerede Putin en "særlig militær operation" i det østlige Ukraine og "erklærede effektivt Ukraine krig." I sin tale sagde Putin, at han ikke havde planer om at besætte ukrainsk territorium, og at han støttede det ukrainske folks ret til selvbestemmelse . Han sagde, at formålet med "operationen" var at "beskytte folket" i den overvejende russisk-talende region Donbas, som han fejlagtigt hævdede, at "i otte år nu [havde] stået over for ydmygelse og folkedrab begået af Kiev-regimet" .

Putin sagde, at Rusland søgte "demilitarisering og denazificering" af Ukraine. Inden for få minutter efter Putins meddelelse blev der rapporteret om eksplosioner i Kiev, Kharkiv, Odesa og Donbas-regionen. En påstået lækket rapport fra FSB hævdede, at efterretningstjenesten ikke var advaret om Putins plan om at invadere Ukraine. Umiddelbart efter angrebet erklærede Zelenskyy krigslov i Ukraine . Samme aften beordrede han en generel mobilisering af alle ukrainske mænd mellem 18 og 60 år, som fik forbud mod at forlade landet. Russiske tropper gik ind i Ukraine fra nord i Hviderusland (mod Kiev); fra nordøst i Rusland (mod Kharkiv); fra øst i Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk; og fra syd på Krim. Russisk udstyr og køretøjer var mærket med et hvidt Z militærsymbol (et ikke -kyrillisk bogstav ), der menes at være en foranstaltning til at forhindre venlig ild .

Invasion og modstand

Militærkontrol omkring Kiev den 2. april 2022

Invasionen begyndte ved daggry af 24. februar med infanteridivisioner og panser- og luftstøtte i det østlige Ukraine og snesevis af missilangreb tværs over både det østlige Ukraine og det vestlige Ukraine. De første kampe fandt sted i Luhansk Oblast nær landsbyen Milove på grænsen til Rusland kl. 03.40 Kyiv-tid. De vigtigste infanteri- og kampvognsangreb blev lanceret i fire spydspidsangreb, hvilket skabte en nordfront lanceret mod Kiev, en sydfront med oprindelse i Krim, en sydøstfront lanceret mod byerne Luhansk og Donbas, og en østfront.

Snesevis af missilangreb over hele Ukraine nåede så langt mod vest som Lviv . Wagner-gruppens lejesoldater og tjetjenske styrker gjorde efter sigende flere forsøg på at myrde Volodymyr Zelenskyy . Den ukrainske regering sagde, at disse bestræbelser blev forpurret af anti-krigs embedsmænd i Ruslands føderale sikkerhedstjeneste (FSB), som delte efterretninger om planerne. Den russiske invasion blev uventet mødt af hård ukrainsk modstand. I Kiev undlod Rusland at indtage byen, da dens angreb blev slået tilbage i forstæderne under kampene ved Irpin, Hostomel og Bucha . Den russiske hær forsøgte at omringe hovedstaden, men ukrainske styrker formåede at holde jorden og bringe vestlige våben i effektiv brug, herunder Javelin anti-tank missiler og Stinger antiluftskyts missiler, strakte tynde russiske forsyningslinjer og stoppe offensiven.

Den 9. marts blev en kolonne af russiske kampvogne og pansrede køretøjer overfaldet i Brovary, led store tab og blev tvunget til at trække sig tilbage. På nordfronten vedtog den russiske hær belejringstaktik til nøglebyerne Chernihiv, Sumy og Kharkiv, men det lykkedes ikke at erobre dem på grund af hård modstand og logistiske tilbageslag. På sydfronten erobrede russiske styrker storbyen Kherson den 2. marts. I Mykolaiv Oblast rykkede den frem til Voznesensk, men blev afvist til syd for Mykolaiv. Den 25. marts sagde det russiske forsvarsministerium, at den første fase af den "militære operation" i Ukraine var "generelt afsluttet", at de ukrainske militærstyrker havde lidt alvorlige tab, og at det russiske militær nu ville koncentrere sig om "befrielsen af ​​Donbas " . . Den "første fase" af invasionen blev gennemført på fire fronter, inklusive en mod det vestlige Kyiv fra Hviderusland, udført af det russiske østlige militærdistrikt, omfattende den 29., 35. og 36. kombinerede våbenhær . En anden akse indsat mod det østlige Kyiv fra Rusland af det centrale militærdistrikt (nordøstfronten), omfattede den 41. kombinerede våbenhær og 2. vagthær med kombinerede våben .

En tredje akse indsat mod Kharkiv af det vestlige militærdistrikt (østfronten), med 1. Guards Tank Army og 20. Combined Arms Army . En fjerde, sydlig front med oprindelse i det besatte Krim og Ruslands Rostov oblast med en østlig akse mod Odesa og et vestligt operationsområde mod Mariupol blev åbnet af det sydlige militærdistrikt, inklusive den 58., 49. og 8. Combined Arms Army, sidstnævnte også kommanderende for 1. og 2. armékorps af de russiske separatiststyrker i Donbas . Den 7. april trak russiske tropper, der var udsendt til nordfronten af ​​det russiske østlige militærdistrikt, sig tilbage fra Kyiv-offensiven, tilsyneladende for at forsyne dem igen og derefter omplacere til Donbas-regionen for at forstærke den fornyede invasion af det sydøstlige Ukraine. Den nordøstlige front, inklusive det centrale militærdistrikt, blev på samme måde trukket tilbage for genforsyning og omfordeling til det sydøstlige Ukraine. Den 8. april blev general Alexander Dvornikov sat i spidsen for militære operationer under invasionen.

Den 18. april rapporterede pensioneret generalløjtnant Douglas Lute, den tidligere amerikanske ambassadør i NATO, i et PBS NewsHour- interview, at Rusland havde omplaceret sine tropper for at indlede et nyt angreb på det østlige Ukraine, som ville være begrænset til Ruslands oprindelige udsendelse af 150.000 til 190.000 tropper. for invasionen, selvom tropperne blev godt forsynet fra tilstrækkelige våbenlagre i Rusland. For Lute stod dette i skarp kontrast til den enorme størrelse af den ukrainske værnepligt af mandlige ukrainske borgere mellem 16 og 60 år, men uden tilstrækkelige våben i Ukraines meget begrænsede lagre af våben. Den 26. april mødtes delegerede fra USA og 40 allierede nationer på Ramstein Air Base i Tyskland for at diskutere dannelsen af ​​en koalition for at yde økonomisk støtte og militære forsyninger og ombygning til Ukraine. Efter Putins tale om Victory Day i begyndelsen af ​​maj sagde den amerikanske direktør for National Intelligence Avril Haines, at der ikke skulle forventes en kortsigtet løsning på invasionen.

Præsident Zelenskyy med medlemmer af den ukrainske hær den 18. juni 2022

Russiske styrker forbedrede deres fokus på at beskytte deres forsyningslinjer ved at rykke frem langsommere og mere metodisk. De nød også godt af at centralisere kommandoen under general Dvornikov. Ukraines afhængighed af vestligt leveret udstyr begrænsede det, da vestlige lande frygtede, at Ukraine ville bruge det til at angribe mål i Rusland. Militære eksperter var uenige om konfliktens fremtid; nogle foreslog Ukraine at bytte territorium for fred, mens andre vurderede, at Ukraine kunne opretholde sin modstand mod invasionen på grund af de russiske tab. Den 26. maj 2022 rapporterede Conflict Intelligence Team, med henvisning til russiske soldater, at generaloberst Gennady Zhidko var blevet sat i spidsen for russiske styrker under invasionen, og erstattede hærens general Dvornikov.

Inden den 30. maj var ulighederne mellem russisk og ukrainsk artilleri tydelige, og ukrainsk artilleri var langt overgået af rækkevidde og antal. Som svar på Bidens indikation af, at der ville blive leveret udvidet artilleri til Ukraine, indikerede Putin, at Rusland ville udvide sin invasionsfront til at omfatte nye byer i Ukraine, og som tilsyneladende gengældelse beordrede han et missilangreb mod Kiev den 6. juni efter ikke at have angrebet byen direkte i flere år. uger. Den 10. juni 2022 udtalte Vadym Skibitsky, vicechef for Ukraines militære efterretningstjeneste, under Severodonetsk-kampagnen, at frontlinjerne var, hvor fremtiden for invasionen ville blive afgjort: "Dette er en artillerikrig nu, og vi taber med hensyn til artilleri. . Alt afhænger nu af, hvad [vesten] giver os. Ukraine har en artilleribrønd til 10 til 15 russiske artilleristykker. Vores vestlige partnere har givet os omkring 10 % af, hvad de har."

Den 29. juni rapporterede Reuters, at direktøren for den nationale efterretningstjeneste Avril Haines, der opdaterede den amerikanske efterretningsvurdering af den russiske invasion, sagde, at de amerikanske efterretningstjenester er enige om, at invasionen vil fortsætte "i en længere periode... Kort sagt er billedet fortsat. temmelig dyster, og Ruslands holdning til Vesten bliver hårdere." Den 5. juli rapporterede BBC, at omfattende ødelæggelser af den russiske invasion ville forårsage enorm økonomisk skade på Ukraines genopbygningsøkonomi, idet den sagde: "Ukraine har brug for 750 milliarder dollars til en genopretningsplan, og russiske oligarker bør bidrage til omkostningerne," har den ukrainske premierminister Denys Shmyhal fortalt til en genopbygningskonference i Schweiz."

Første fase: Invasion af Ukraine (24. februar – 7. april)

2022 russisk invasion af Ukraine fase 1 fra 24. februar til 7. april 2022

Invasionen begyndte den 24. februar, lanceret ud af Hviderusland for at målrette Kiev, og fra nordøst mod byen Kharkiv. Sydøstfronten blev ført som to separate spydspidser, fra Krim og sydøst mod Luhansk og Donetsk.

Nordfronten

Russiske bestræbelser på at erobre Kiev omfattede en bevisende spydspids den 24. februar fra Hviderusland syd langs Dnipro-flodens vestbred, tilsyneladende for at omringe byen fra vest, understøttet af to separate angrebsakser fra Rusland langs Dnipro-flodens østbred. : den vestlige ved Chernihiv og den østlige ved Sumy . Disse var sandsynligvis beregnet til at omringe Kiev fra nordøst og øst.

Rusland forsøgte tilsyneladende hurtigt at erobre Kiev, hvor Spetsnaz infiltrerede ind i byen støttet af luftbårne operationer og en hurtig mekaniseret fremrykning fra nord, men det lykkedes ikke. Russiske styrker, der rykkede frem mod Kiev fra Hviderusland , fik kontrol over spøgelsesbyerne Tjernobyl og Pripjat . Russiske luftbårne styrker forsøgte at erobre to vigtige flyvepladser nær Kiev, lancerede et luftbårent angreb på Antonov Lufthavn og en lignende landing ved Vasylkiv, nær Vasylkiv Air Base, den 26. februar.

I begyndelsen af ​​marts var russiske fremrykninger langs den vestlige side af Dnipro begrænset af ukrainske forsvar. Den 5. marts havde en stor russisk konvoj, angiveligt 64 kilometer (40 mi) lang, gjort små fremskridt mod Kiev. Den London-baserede tænketank Royal United Services Institute (RUSI) vurderede russiske fremskridt fra nord og øst som "stoppet". Fremskridt fra Chernihiv stoppede stort set, da en belejring begyndte der . Russiske styrker fortsatte med at rykke frem mod Kiev fra nordvest og erobrede Bucha, Hostomel og Vorzel den 5. marts, selvom Irpin forblev anfægtet den 9. marts. Den 11. marts var den lange konvoj stort set spredt og søgt dækning. Den 16. marts begyndte ukrainske styrker en modoffensiv for at afvise russiske styrker. Ude af stand til at opnå en hurtig sejr i Kiev ændrede russiske styrker deres strategi til vilkårlig bombning og belejringskrig .

Den 25. marts gentog en ukrainsk modoffensiv adskillige byer øst og vest for Kiev, inklusive Makariv . Russiske tropper i Bucha-området trak sig tilbage mod nord i slutningen af ​​marts. Ukrainske styrker gik ind i byen den 1. april. Ukraine sagde, at det havde generobret hele regionen omkring Kiev, inklusive Irpin, Bucha og Hostomel, og afsløret beviser for krigsforbrydelser i Bucha . Den 6. april sagde NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg, at den russiske "tilbagetrækning, genforsyning og omplacering" af deres tropper fra Kyiv-området skal tolkes som en udvidelse af Putins planer for Ukraine ved at omplacere og koncentrere sine styrker om det østlige Ukraine. . Kiev blev generelt efterladt fri for angreb bortset fra isolerede missilangreb. Den ene fandt sted, mens FN's generalsekretær António Guterres besøgte Kiev den 28. april for at diskutere med Zelenskyy de overlevende fra belejringen af ​​Mariupol.

Nordøstfronten

Russiske styrker rykkede frem i Chernihiv Oblast den 24. februar og belejrede dens administrative hovedstad . Dagen efter angreb og erobrede russiske styrker Konotop . En separat fremrykning ind i Sumy Oblast samme dag angreb byen Sumy, kun 35 kilometer (22 mi) fra den russisk-ukrainske grænse. Fremrykningen kørte fast i bykampe, og ukrainske styrker holdt med succes byen og hævdede, at mere end 100 russiske panserkøretøjer blev ødelagt, og snesevis af soldater blev taget til fange. Russiske styrker angreb også Okhtyrka og indsatte termobariske våben .

Den 4. marts skrev Frederick Kagan, at Sumy-aksen dengang var "den mest succesrige og farlige russiske fremrykningsvej på Kiev", og kommenterede, at geografien favoriserede mekaniserede fremskridt, da terrænet "er fladt og tyndt befolket og tilbyder få gode defensive positioner ". På vej langs motorveje nåede russiske styrker Brovary, en østlig forstad til Kyiv, den 4. marts. Pentagon bekræftede den 6. april, at den russiske hær havde forladt Chernihiv Oblast, men Sumy Oblast forblev anfægtet. Den 7. april sagde guvernøren for Sumy Oblast, at russiske tropper var væk, men efterlod riggede sprængstoffer og andre farer.

Sydfronten

En ødelagt russisk BMP-3 nær Mariupol, 7. marts

Den 24. februar tog russiske styrker kontrol over den nordlige Krim-kanal, hvilket gjorde det muligt for Krim at hente vand fra Dnepr, afskåret siden 2014. Den 26. februar begyndte belejringen af ​​Mariupol, da angrebet bevægede sig mod øst og forbinder til separatist-kontrollerede Donbas. Underv gik russiske styrker ind i Berdiansk og erobrede den . Den 1. marts angreb russiske styrker Melitopol og nærliggende byer. Den 25. februar rykker russiske enheder fra DPR mod Mariupol og blev besejret nær Pavlopil . Om aftenen begyndte den russiske flåde angiveligt et amfibieangreb på kysten af ​​Azovhavet 70 kilometer vest for Mariupol. En amerikansk forsvarsofficer sagde, at russiske styrker muligvis udsender tusindvis af marinesoldater fra dette strandhoved .

Det russiske 22. armékorps nærmede sig Zaporizhzhia-atomkraftværket den 26. februar og belejrede Enerhodar for at tage kontrol over det. En brand begyndte, men Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) sagde efterfølgende, at væsentligt udstyr var ubeskadiget. Atomkraftværket faldt under russisk kontrol, men på trods af brandene registrerede det ingen strålingslækager. En tredje russisk angrebsgruppe fra Krim rykkede mod nordvest og erobrede broer over Dnepr. Den 2. marts vandt russiske tropper et slag ved Kherson, den første større by, der faldt for russiske styrker i invasionen. Russiske tropper rykkede mod Mykolaiv og angreb den to dage senere, men blev slået tilbage af ukrainske styrker. Også den 2. marts indledte ukrainske styrker en modoffensivHorlivka, kontrolleret af DPR siden 2014.

Efter fornyede missilangreb den 14. marts i Mariupol sagde den ukrainske regering, at mere end 2.500 var døde. Den 18. marts var Mariupol fuldstændig omringet, og kampene nåede byens centrum, hvilket hæmmede bestræbelserne på at evakuere civile. Den 20. marts blev en kunstskole, der husede omkring 400 mennesker, ødelagt af russiske bomber . Russerne krævede overgivelse, og ukrainerne nægtede. Den 24. marts gik russiske styrker ind i det centrale Mariupol. Den 27. marts sagde den ukrainske vicepremierminister Olha Stefanishyna, at "(m)ere end 85 procent af hele byen er ødelagt."

Putin fortalte Emmanuel Macron i et telefonopkald den 29. marts, at bombardementet af Mariupol først ville ende, når ukrainerne overgav sig. Den 1. april nægtede russiske tropper sikker passage ind i Mariupol til 50 busser sendt af FN for at evakuere civile, da fredsforhandlingerne fortsatte i Istanbul. Den 3. april, efter de russiske styrkers tilbagetog fra Kiev, udvidede Rusland sit angreb på det sydlige Ukraine længere mod vest med bombardement og angreb mod Odesa, Mykolaiv og Zaporizhzhia-atomkraftværket.

Østfronten

Russisk bombardement i udkanten af ​​Kharkiv, 1. marts

I øst forsøgte russiske tropper at erobre Kharkiv, mindre end 35 kilometer (22 mi) fra den russiske grænse, og mødte stærk ukrainsk modstand. Den 25. februar blev Millerovo-luftbasen angrebet af ukrainske militærstyrker med OTR-21 Tochka- missiler, som ifølge ukrainske embedsmænd ødelagde flere russiske flyvevåbens fly og startede en brand. Den 28. februar dræbte missilangreb adskillige mennesker i Kharkiv. Den 1. marts meddelte Denis Pushilin, leder af DPR, at DPR-styrker næsten fuldstændigt havde omringet byen Volnovakha . Den 2. marts blev russiske styrker afvist fra Sievierodonetsk under et angreb mod byen . Izium blev angiveligt erobret af russiske styrker den 17. marts, selvom kampene fortsatte.

Den 25. marts sagde det russiske forsvarsministerium, at det ville forsøge at besætte større byer i det østlige Ukraine. Den 31. marts bekræftede det ukrainske militær, at Izium var under russisk kontrol, og PBS News rapporterede om fornyede beskydninger og missilangreb i Kharkiv, lige så slemt eller værre end før, da fredsforhandlingerne med Rusland skulle genoptages i Istanbul.

Midt i den øgede russiske beskydning af Kharkiv den 31. marts rapporterede Rusland om et helikopterangreb mod et olieforsyningsdepot cirka 35 kilometer (22 mi) nord for grænsen i Belgorod og anklagede Ukraine for angrebet. Ukraine nægtede ansvaret. Den 7. april fik den fornyede samling af russiske invasionstropper og kampvognsdivisioner omkring byerne Izium, Sloviansk og Kramatorsk ukrainske regeringsembedsmænd til at rådgive de resterende beboere nær Ukraines østlige grænse om at evakuere til det vestlige Ukraine inden for 2-3 dage, i betragtning af fraværet af våben og ammunition, der tidligere var lovet Ukraine på det tidspunkt.

Anden fase: Sydøstfronten (8. april – 5. september)

2022 russisk invasion af Ukraine fase 2 fra 7. april til 5. september 2022.

Den 8. april meddelte det russiske ministerium, at alle tropper og divisioner i det sydøstlige Ukraine ville forene sig under general Aleksandr Dvornikov, som var placeret i spidsen for kombinerede militære operationer, inklusive de enheder, der blev omplaceret fra nordfronten og nordøstfronten. Den 17. april så russiske fremskridt på den sydøstlige front ud til at være hæmmet af modstående ukrainske styrker i det store, stærkt befæstede Azovstal stålværk og det omkringliggende område i Mariupol.

Den 19. april bekræftede The New York Times, at Rusland havde lanceret en fornyet invasionsfront kaldet et "østlig angreb" over en 300-mile (480 km) front, der strækker sig fra Kharkiv til Donetsk og Luhansk, med samtidige missilangreb igen rettet mod Kiev i nord og Lviv i det vestlige Ukraine. Den 30. april beskrev en NATO-embedsmand russiske fremskridt som "ujævne" og "mindre". En anonym amerikansk forsvarsmand kaldte den russiske offensiv: "meget lunken", "i bedste fald minimal" og "anæmisk". Den 26. maj 2022 rapporterede Conflict Intelligence Team, med henvisning til russiske soldater, at generaloberst Gennady Zhidko var blevet sat til at lede de russiske styrker under den russiske invasion af Ukraine i 2022, der erstattede hærgeneral Dvornikov.

I juni 2022 afslørede cheftalsmanden for Den Russiske Føderations Forsvarsminister Igor Konashenkov, at russiske tropper er delt mellem hærgrupperne "Center" under kommando af generaloberst Aleksander Lapin og "Syd" under kommando af hærens general Sergey Surovikin . Den 20. juli meddelte Lavrov, at Rusland ville reagere på den øgede militære bistand, som Ukraine modtager fra udlandet, som begrundelse for udvidelsen af ​​dens særlige militæroperation til at omfatte mål i både Zaporizhzhia- og Kherson- regionerne.

Mykolaiv-Odesa front

Missilangreb og bombardement af nøglebyerne Mykolaiv og Odesa fortsatte, da anden fase af invasionen begyndte. Den 22. april sagde Ruslands brigadegeneral Rustam Minnekayev på et forsvarsministermøde, at Rusland planlagde at udvide sin Mykolayiv-Odesa-front efter belejringen af ​​Mariupol længere mod vest til at omfatte udbryderregionen Transnistrien på den ukrainske grænse til Moldova. Ukraines forsvarsministerium beskrev denne hensigt som imperialisme og sagde, at den modsiger tidligere russiske påstande om, at den ikke havde territoriale ambitioner i Ukraine, og at erklæringen var en indrømmelse af, at "målet med krigens 'anden fase' ikke er sejr over de mytiske nazister, men blot besættelsen af ​​det østlige og sydlige Ukraine". Georgi Gotev, der skrev til Reuters den 22. april, bemærkede, at en besættelse af Ukraine fra Odesa til Transnistrien ville forvandle det til en indlandsstat uden nogen praktisk adgang til Sortehavet. Den 24. april genoptog Rusland sine missilangreb på Odesa, ødelagde militære faciliteter og forårsagede to dusin civile ofre.

Den 27. april oplyste ukrainske kilder, at eksplosioner havde ødelagt to russiske sendetårne ​​i Transnistrien, primært brugt til at genudsende russisk tv-programmer. I slutningen af ​​april fornyede Rusland missilangreb på landingsbaner i Odesa og ødelagde nogle af dem. I løbet af ugen den 10. maj begyndte ukrainske tropper at tage militære aktioner for at fordrive russiske styrker, der installerede sig på Snake Island i Sortehavet cirka 200 kilometer (120 mi) fra Odesa. Den 30. juni 2022 meddelte Rusland, at det havde trukket tropper tilbage fra øen, efter at målene var afsluttet.

Den 23. juli rapporterede CNBC om et russisk missilangreb på den ukrainske havn i Odesa, hvori det erklærede, at handlingen hurtigt blev fordømt af verdens ledere, en dramatisk afsløring midt i en nylig FN- og tyrkisk-mægleraftale, der sikrede en havkorridor til eksport af korn og andre fødevarer. Den 31. juli rapporterede CNN om betydelig intensivering af raketangrebene og bombningen af ​​Mykolaiv af russere, der også dræbte den ukrainske kornmagnat Oleksiy Vadaturskyi i byen under bombningen.

Dnipro-Zaporizhzhia front

Det russiske missilangreb på et indkøbscenter i Kremenchuk blev kaldt en "krigsforbrydelse" af den franske præsident Emmanuel Macron den 28. juni 2022.

Russiske styrker fortsatte med at affyre missiler og kaste bomber mod nøglebyerne Dnipro og Zaporizhzhia . Den 10. april ødelagde russiske missiler Dnipro International Airport . Den 2. maj evakuerede FN efter sigende omkring 100 overlevende fra belejringen ved Mariupol i samarbejde med russiske tropper til landsbyen Bezimenne nær Donetsk, hvorfra de skulle flytte til Zaporizhzhia. Den 28. juni rapporterede Reuters, at et russisk missilangreb blev lanceret mod byen Kremenchuk nordvest eller Zaporizhzhia, der detonerede i et offentligt indkøbscenter og forårsagede mindst 18 dødsfald, mens det trak fordømmelse fra Frankrigs Emmanuel Macron, blandt andre verdensledere, der talte om det som værende en "krigsforbrydelse". 2022 Juli Dnipro missilangreb dræbte fire.

Den 7. juli blev det rapporteret, at efter at russerne erobrede atomkraftværket i Zaporizhzhia tidligere i invasionen, installerede de tungt artilleri og mobile missilaffyringsramper mellem de separate reaktorvægge i atomanlægget som et skjold mod mulige ukrainske modangreb, hvilket ikke er muligt uden risiko for strålingsnedfald i tilfælde af næsten uheld mod de installerede russiske artilleripladser. Den 19. august indvilligede Rusland i at give IAEA-inspektører adgang til Zaporizhzhia-anlægget fra ukrainsk-holdt territorium, efter et telefonopkald mellem Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og den russiske præsident, Vladimir Putin . Der skulle stadig aftales en midlertidig våbenhvile omkring anlægget til inspektionen.

Rusland rapporterede, at 12 angreb med over 50 artillerigranater-eksplosioner var blevet registreret på fabrikken og personalebyen Energodar inden den 18. august. Også den 19. august sagde Tobias Ellwood, formand for Det Forenede Kongeriges Defense Select Committee, at enhver bevidst skade på atomkraftværket Zaporizhzhia, der kunne forårsage strålingslækager, ville være et brud på artikel 5 i den nordatlantiske traktat, ifølge hvilken et angreb på et medlemsland af NATO er et angreb på dem alle. Dagen efter sagde det amerikanske kongresmedlem Adam Kinzinger, at enhver strålingslækage ville dræbe mennesker i NATO-lande, hvilket ville være en automatisk aktivering af artikel 5.

Beskydning ramte kulaskedeponier ved det nærliggende kulfyrede kraftværk den 23. august, og asken var i brand den 25. august. 750 kV -transmissionsledningen til Dniprovska-transformatorstationen, som var den eneste af de fire 750 kV-transmissionsledninger, der endnu ikke var blevet beskadiget og skåret af militæraktion, passerer over askedepoterne. Kl. 12.12 den 25. august blev ledningen afbrudt på grund af branden nedenfor, hvorved anlægget og dets to driftsreaktorer blev afbrudt fra det nationale elnet for første gang, siden det startede i drift i 1985. Som reaktion herpå har reaktor 5's reservegeneratorer og kølevæskepumper startet op, og reaktor 6 reducerede generation.

Indgående strøm var stadig tilgængelig via 330 kV-ledningen til transformerstationen på den kulfyrede station, så dieselgeneratorerne var ikke afgørende for afkøling af reaktorkerner og brugte brændselspuljer. 750 kV-ledningen og reaktor 6 genoptog driften kl. 12:29, men ledningen blev skåret i brand igen to timer senere. Linjen, men ikke reaktorerne, genoptog driften igen senere samme dag. Den 26. august genstartede en reaktor om eftermiddagen og en anden om aftenen og genoptog elforsyningen til nettet. Den 29. august 2022 gik et IAEA-hold under ledelse af Rafael Grossi for at undersøge anlægget. Lydie Evrard og Massimo Aparo var også i ledergruppen. Der var ikke rapporteret om lækager på anlægget før deres ankomst, men beskydningen var sket dage før.

Faldet af Sievierodonetsk og Lysychansk

Militær kontrol omkring Donbas fra den 23. august 2022

Et russisk missilangreb på Kramatorsk banegård i byen Kramatorsk fandt sted den 8. april, hvor det angiveligt dræbte mindst 52 og sårede 87 til 300. Den 11. april sagde Zelenskyy, at Ukraine forventede en ny stor russisk offensiv i øst. Amerikanske embedsmænd sagde, at Rusland havde trukket sig tilbage eller blevet slået tilbage andre steder i Ukraine, og derfor var ved at forberede en tilbagetrækning, genforsyning og omfordeling af infanteri- og kampvognsdivisioner til den sydøstlige Ukraines front. Militære satellitter fotograferede omfattende russiske konvojer af infanteri og mekaniserede enheder, der deployerede sydpå fra Kharkiv til Izium den 11. april, tilsyneladende en del af den planlagte russiske omfordeling af dets nordøstlige tropper til den sydøstlige front af invasionen.

Den 14. april sprængte ukrainske tropper efter sigende en bro mellem Kharkiv og Izium, som blev brugt af russiske styrker til at omplacere tropper til Izium, hvilket forhindrede den russiske konvoj. Den 18. april, med Mariupol næsten fuldstændig overhalet af russiske styrker, meddelte den ukrainske regering, at anden fase af den forstærkede invasion af Donetsk-, Luhansk- og Kharkiv-regionerne var blevet intensiveret med udvidede invasionsstyrker, der besatte Donbas.

Den 5. maj udtalte David Axe, der skrev for Forbes, at den ukrainske hær havde koncentreret sin 4. og 17. kampvognsbrigade og den 95. luftangrebsbrigade omkring Izium for mulige bagtropsaktioner mod de udsendte russiske tropper i området; Axe tilføjede, at den anden store koncentration af Ukraines styrker omkring Kharkiv omfattede 92. og 93. mekaniserede brigader, som på samme måde kunne indsættes til bagtropsaktion mod russiske tropper omkring Kharkiv eller forbindes med ukrainske tropper, der samtidig blev indsat omkring Izium.

Den 13. maj rapporterede BBC, at russiske tropper i Kharkiv blev trukket tilbage og omplaceret til andre fronter i Ukraine efter de ukrainske troppers fremrykning til de omkringliggende byer og selve Kharkiv, hvilket omfattede ødelæggelsen af ​​strategiske pontonbroer bygget af russiske tropper for at krydse Seversky Donets-floden og tidligere brugt til hurtig tankudsætning i regionen. Den 22. maj rapporterede BBC, at Rusland efter Mariupols fald havde intensiveret offensiverne i Luhansk og Donetsk, mens de koncentrerede missilangreb og intens artilleriild mod Sievierodonetsk, den største by under ukrainsk kontrol i Luhansk-provinsen.

Den 23. maj blev russiske styrker rapporteret ind i byen Lyman, og erobrede byen fuldt ud den 26. maj. Det blev rapporteret, at ukrainske styrker forlod Sviatohirsk . Den 24. maj erobrede russiske styrker byen Svitlodarsk . Den 30. maj rapporterede Reuters, at russiske tropper havde trængt ind i udkanten af ​​Sievierodonetsk. Senest den 2. juni rapporterede The Washington Post, at Sievierodonetsk var på randen af ​​kapitulation over for russisk besættelse med over 80 procent af byen i hænderne på russiske tropper. Den 3. juni begyndte ukrainske styrker efter sigende et modangreb i Sievierodonetsk. Den 4. juni hævdede ukrainske regeringskilder, at 20 % eller mere af byen var blevet generobret. Den 5. juni sagde den ukrainske guvernør i Luhansk, Serhiy Haidai, at Dvornikov stadig havde kommandoen og havde fået indtil den 10. juni af sine overordnede til at fuldføre reduktionen af ​​Severodonetsk .

Den 12. juni blev det rapporteret, at muligvis så mange som 800 ukrainske civile (ifølge ukrainske skøn) og 300-400 soldater (ifølge russiske kilder) blev belejret på Azot kemisk fabrik i Severodonetsk. Med det ukrainske forsvar af Severodonetsk vaklende, begyndte russiske invasionstropper at intensivere deres angreb på nabobyen Lysychansk som deres næste målby i invasionen. Den 20. juni blev det rapporteret, at russiske tropper fortsatte med at stramme deres greb om Severodonetsk ved at erobre omkringliggende landsbyer og landsbyer omkring byen, senest landsbyen Metelkine.

Den 24. juni rapporterede CNN, at midt i den fortsatte taktik af den brændte jord, der blev anvendt af fremrykkende russiske tropper, blev Ukraines væbnede styrker beordret til at evakuere byen; de ville efterlade flere hundrede civile, der søger tilflugt i Azot kemiske fabrik i Severodenetsk, som er blevet sammenlignet med de civile flygtninge, der blev efterladt på Azovstal stålværket i Mariupol i maj. Den 3. juli meddelte CBS, at det russiske forsvarsministerium hævdede, at byen Lysychansk var blevet erobret og besat af russiske styrker. Den 4. juli rapporterede The Guardian, at efter Luhansk-oblastens fald, ville russiske invasionstropper fortsætte deres invasion i den tilstødende Donetsk-oblast for at angribe byerne Sloviansk og Bakhmut .

Mariupols fald

Den 13. april intensiverede russiske styrker deres angreb på Azovstal-jern- og stålværket i Mariupol og de ukrainske forsvarsstyrker, der forblev der. Den 17. april havde russiske styrker omringet fabrikken. Den ukrainske premierminister Denys Shmyhal sagde, at de ukrainske soldater havde lovet at ignorere det fornyede ultimatum om at overgive sig og kæmpe til sidste sjæl. Den 20. april sagde Putin, at belejringen af ​​Mariupol kunne betragtes som taktisk afsluttet, eftersom de 500 ukrainske tropper forankret i bunkere i Azovstal jernværker og anslået 1.000 ukrainske civile var fuldstændigt afspærret fra enhver form for nødhjælp i deres belejring.

Efter på hinanden følgende møder med Putin og Zelenskyy sagde FN's generalsekretær Guterres den 28. april, at han ville forsøge at organisere en nødevakuering af overlevende fra Azovstal i overensstemmelse med forsikringer, han havde modtaget fra Putin under sit besøg i Kreml. Den 30. april tillod russiske tropper civile at re under FN-beskyttelse. Inden den 3. maj, efter at have tilladt cirka 100 ukrainske civile at forlade stålfabrikken i Azovstal, fornyede russiske tropper non-stop bombardement af stålfabrikken. Den 6. maj rapporterede The Telegraph, at Rusland havde brugt termobariske bomber mod de resterende ukrainske soldater, som havde mistet kontakten med Kiev-regeringen; i sine sidste meddelelser havde Zelenskyy bemyndiget chefen for den belejrede stålfabrik til at overgive sig efter behov under presset fra øgede russiske angreb. Den 7. maj rapporterede Associated Press, at alle civile blev evakueret fra Azovstal stålværker ved afslutningen af ​​den tre dage lange våbenhvile.

Et børnehospital i Mariupol efter et russisk luftangreb

Efter at de sidste civile var evakueret fra Azovstal-bunkerne, forblev næsten to tusinde ukrainske soldater barrikaderet der, med 700 sårede; de var i stand til at kommunikere en bøn om, at en militær korridor skulle evakueres, da de forventede summarisk henrettelse, hvis de overgav sig til russerne. Rapporter om uenighed inden for de ukrainske tropper ved Azovstal blev rapporteret af Ukrainskaya Pravda den 8. maj, hvilket indikerede, at chefen for de ukrainske marinesoldater, der var udpeget til at forsvare Azovstal-bunkerne, foretog en uautoriseret erhvervelse af kampvogne, ammunition og personel, brød ud fra stillingen der og flygtede. De resterende soldater talte om en svækket defensiv position i Azovstal som et resultat, hvilket gjorde det muligt at fremskride til fremrykning af russiske angrebslinjer. Ilia Somolienko, næstkommanderende for de resterende ukrainske tropper, der er barrikaderet ved Azovstal, sagde: "Vi er grundlæggende døde mænd her. De fleste af os ved dette, og det er derfor, vi kæmper så frygtløst."

Den 16. maj meddelte den ukrainske generalstab, at Mariupol-garnisonen havde "opfyldt sin kampmission", og at de endelige evakueringer fra Azovstal-stålfabrikken var begyndt. Militæret sagde, at 264 tjenestemedlemmer blev evakueret til Olenivka under russisk kontrol, mens 53 af dem, der blev "alvorligt såret", var blevet bragt til et hospital i Novoazovsk, også kontrolleret af russiske styrker. Efter evakueringen af ​​ukrainsk personel fra Azovstal kontrollerede russiske og DPR-styrker fuldt ud alle områder af Mariupol. Slutningen af ​​slaget bragte også en ende på belejringen af ​​Mariupol . Ruslands pressesekretær Dmitry Peskov sagde, at den russiske præsident Vladimir Putin havde garanteret, at de krigere, der overgav sig ville blive behandlet "i overensstemmelse med internationale standarder", mens den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy sagde i en tale, at "arbejdet med at bringe drengene hjem fortsætter, og dette arbejde fortsætter. har brug for delikatesse - og tid". Nogle fremtrædende russiske lovgivere opfordrede regeringen til at nægte udveksling af fanger for medlemmer af Azovregimentet .

Angreb på Krim

Den 31. juli 2022 blev mindehøjtideligheden for den russiske flådes dag aflyst, efter at et droneangreb angiveligt sårede flere mennesker ved den russiske sortehavsflådes hovedkvarter i Sevastopol. Den 9. august 2022 blev der rapporteret om store eksplosioner ved Saky Air Base i det vestlige Krim. Satellitbilleder viste, at mindst otte fly blev beskadiget eller ødelagt. Årsagen til eksplosionerne er ukendt, men kan have været langtrækkende missiler, sabotage fra specialstyrker eller en ulykke; Den ukrainske øverstkommanderende Valerii Zaluzhnyi hævdede den 7. september, at det havde været et ukrainsk missilangreb.

Basen ligger i nærheden af ​​byen Novofedorivka, som er populær blandt turister. Køer for at forlade området dannede sig ved Kerch-broen efter eksplosionerne. En uge senere var der eksplosioner og en brand i et våbenlager nær Dzhankoi i det nordøstlige Krim, som Rusland skyldte for "sabotage". En jernbanelinje og kraftværk blev også beskadiget. Ifølge den russiske regionschef, Sergei Aksyonov, blev 2.000 mennesker evakueret fra området. Den 18. august blev der rapporteret om eksplosioner ved Belbek Air Base, nord for Sevastopol.

Tredje fase: ukrainske modoffensiver (6. september – i dag)

Den russiske invasion af det østlige Ukraine i 2022, fase 3 animeret kort (5. september til 25. september)

Den 6. september 2022 indledte ukrainske styrker en overraskende modoffensiv i Kharkiv-regionen, der begyndte nær Balakliia . Inden den 12. september lancerede en opmuntret Kyiv en modoffensiv i området omkring Kharkiv med tilstrækkelig succes til, at Rusland offentligt kunne indrømme at have mistet nøglepositioner i området. New York Times rapporterede i to forsideartikler den 12. september, at modoffensivens succes svækkede billedet af en "Mægtig Putin" og førte til at opmuntre regeringen i Kiev til at søge flere våben fra Vesten for at opretholde sin modoffensiv i Kharkiv og omegn.

Den 21. september 2022 annoncerede Vladimir Putin en delvis mobilisering . Han sagde også, at hans land vil bruge "alle midler" til at "forsvare sig selv". Senere samme dag udtalte forsvarsministeren Sergei Shoigu, at 300.000 reservister ville blive indkaldt på obligatorisk basis. Mykhailo Podolyak, rådgiveren for Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy, sagde, at beslutningen var forudsigelig og var et forsøg på at retfærdiggøre "Ruslands fiaskoer". Det britiske udenrigsministerium, Gillian Keegan, kaldte situationen en "eskalering", mens den tidligere mongolske præsident Tsakhia Elbegdorj beskyldte Rusland for at bruge russiske mongoler som "kanonføde".

I slutningen af ​​september 2022 organiserede russisk-installerede embedsmænd i Ukraine folkeafstemninger om annektering af besatte områder i Ukraine, herunder Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk i russisk besatte Donetsk og Luhansk oblaster i Ukraine, samt de russisk-udnævnte militæradministrationer af Kherson Oblast og Zaporizhzhia Oblast. De officielle resultater, der i vid udstrækning betragtes som falske valg, viste et overvældende flertal for annektering.

Kherson modoffensiv

Den 29. august lovede Zelenskyy med det råd at starte en fuldskala modoffensiv i sydøst. Han annoncerede først en modoffensiv for at generobre russisk-besat territorium i syd med koncentration om Kherson-Mykolaiv-regionen, en påstand, der blev bekræftet af det ukrainske parlament såvel som Operational Command South . Ved starten af ​​operationen hævdede den ukrainske operative gruppe "Kakhovka" og nogle ukrainske embedsmænd, at deres styrker var brudt igennem defensive linjer bemandet af det 109. DPR-regiment og russiske faldskærmstropper.

Det 109. DPR-regiment, som var en værnepligtig enhed, der var kendt for at tjene på garnisontjeneste i Kherson-området, blev rapporteret at have trukket sig fra det. Ukrainske embedsmænd hævdede også, at de havde ramt og ødelagt en stor russisk base i området midt i en generel stigning i ukrainske luft- og artilleribombardementer af russiske stillinger. Den 1. september hævdede den ukrainske hær at have fanget Stanislav og Snihurivka, bekræftet af lokale kilder. Den 4. september annoncerede præsident Zelenskyy befrielsen af ​​to unavngivne landsbyer i Kherson Oblast og en i Donetsk Oblast. De ukrainske myndigheder offentliggjorde et foto, der viser ukrainske styrkers hævning af det ukrainske flag i Vysokopillia .

Den 6. september startede Ukraine en anden offensiv i Kharkiv-området, hvor det opnåede et hurtigt gennembrud. I mellemtiden fortsatte ukrainske angreb også langs den sydlige frontlinje, selvom rapporter om territoriale ændringer stort set ikke kunne verificeres. Den 12. september sagde præsident Zelenskyy, at ukrainske styrker havde generobret i alt 6.000 kvadratkilometer fra Rusland, både i syd og øst. BBC udtalte, at det ikke kunne bekræfte disse påstande. Den 13. september havde de russiske styrker trukket sig tilbage fra Kyselivka, en bosættelse 15 km fra Kherson.

Samme dag postede den Rusland-støttede vicechef for Kherson-regionen en video fra udkanten af ​​bosættelsen, hvori han hævdede, at ukrainske tropper ikke har været i stand til at komme ind i den. Melitopols borgmester rapporterede, at russiske styrker var ved at forlade byen og flyttede til russisk-holdt Krim . Ukraine hævdede også at have generobret Oleksandrivka den 13. september. En lokal embedsmand hævdede, at Ukraine havde generobret Kyselivka, men dette var ikke blevet bekræftet af det ukrainske militær eller eksterne kilder såsom ISW den 14. september.

Kharkiv modoffensiv

Kontrolleret af Ukraine
Besat af Rusland
Kort over Kharkiv-modoffensiven pr. 30. september 2022

I mellemtiden lancerede ukrainske styrker endnu en overraskende modoffensiv den 6. september i Kharkiv-regionen, der begyndte nær Balakliia . Den 7. september var ukrainske styrker rykket frem omkring 20 kilometer (12 mi) ind i russisk besat territorium og hævdede at have generobret omkring 400 kvadratkilometer (150 sq mi). Russiske kommentatorer sagde, at dette sandsynligvis skyldtes flytningen af ​​russiske styrker til Kherson som reaktion på den ukrainske offensiv der. Den 8. september erobrede ukrainske styrker Balakliia og rykkede frem til inden for 15 kilometer (9,3 mi) fra Kupiansk . Militære analytikere sagde, at ukrainske styrker så ud til at bevæge sig mod Kupiansk, et stort jernbaneknudepunkt, med det formål at afskære de russiske styrker ved Izium fra nord.

Den 9. september meddelte den russiske besættelsesadministration af Kharkiv Oblast, at den ville "evakuere" civilbefolkningen i Izium, Kupiansk og Velykyi Burluk . Institute for the Study of War sagde, at det troede, at Kupiansk sandsynligvis ville falde i løbet af de næste 72 timer, mens russiske reserveenheder blev sendt til området med både vej og helikopter. Om morgenen den 10. september dukkede billeder op, der hævdede at afbilde ukrainske tropper, der her det ukrainske flag i centrum af Kupiansk, og Institute for the Study of War sagde, at ukrainske styrker havde erobret cirka 2.500 kvadratkilometer (970 sq mi) ved effektivt at udnytte deres bryde igennem.

Senere på dagen rapporterede Reuters, at russiske stillinger i det nordøstlige Ukraine var "kollapset" i lyset af det ukrainske angreb, hvor russiske styrker blev tvunget til at trække sig tilbage fra deres base i Izium efter at være blevet afskåret af erobringen af ​​Kupiansk. Senest den 15. september bekræftede en vurdering fra det britiske forsvarsministerium, at Rusland enten har mistet eller trukket sig tilbage fra næsten alle deres positioner vest for Oskil-floden . De tilbagetrukne enheder har også forladt forskellige militære aktiver af høj værdi.

Dnipro-Zaporizhzhia front

Den 3. september 2022 besøgte en IAEA-delegation atomkraftværket i Zaporizhzhia, og den 6. september blev der offentliggjort en rapport, der dokumenterer skader og trusler mod anlæggets sikkerhed forårsaget af ekstern beskydning og tilstedeværelse af besættelsestropper i anlægget. Den 11. september, kl. 03.14, blev den sjette og sidste reaktor koblet fra nettet, hvilket "fuldstændigt stoppede" anlægget. Erklæringen fra Energoatom sagde, at "Forberedelser er i gang for dets afkøling og overførsel til en kold tilstand".

Missilangreb og luftkrig

Den 14. marts gennemførte russiske styrker flere krydsermissilangreb på et militært træningsanlæg i Yavoriv, ​​Lviv Oblast, tæt på den polske grænse. Den lokale guvernør Maksym Kozytskyy rapporterede, at mindst 35 mennesker var blevet dræbt. Den 18. marts udvidede Rusland angrebet til Lviv, hvor ukrainske militærembedsmænd sagde, at de første oplysninger tydede på, at missilerne, der ramte Lviv, sandsynligvis var luftaffyrende krydsermissiler, der stammede fra krigsfly, der fløj over Sortehavet. Den 16. maj siger amerikanske forsvarsmyndigheder, at russerne i de foregående 24 timer affyrede langdistancemissiler rettet mod militært træningsanlæg nær Lviv.

Russian Aerospace Forces helikoptere på et felt under invasionen, marts 2022

Den 24. februar angreb russiske styrker Chuhuiv-luftbasen, som husede Bayraktar TB2 - droner. Angrebet forårsagede skade på brændstoflagerområder og infrastruktur. Dagen efter angreb ukrainske styrker Millerovo-luftbasen . Den 27. februar affyrede Rusland angiveligt 9K720 Iskander- missiler fra Hviderusland mod den civile Zhytomyr Lufthavn . Mange ukrainske luftforsvarsanlæg blev ødelagt eller beskadiget i de første dage af invasionen af ​​russiske luftangreb. I de første dage af konflikten affyrede Rusland mange krydstogt- og ballistiske missiler mod de vigtigste ukrainske jordbaserede varslingsradarer og gjorde derved det ukrainske luftvåben blinde for deres luftaktivitet. Kratere i operationsfladerne på de store ukrainske luftbaser hindrede ukrainske flybevægelser, og flere ukrainske langrækkende S-300P jord-til-luft missilbatterier blev ødelagt.

Den 1. marts etablerede Rusland og USA en dekonfliktlinje for at undgå enhver misforståelse, der kunne forårsage en utilsigtet eskalering. Rusland mistede mindst ti fly den 5. marts. Den 6. marts rapporterede generalstaben for Ukraines væbnede styrker, at 88 russiske fly var blevet ødelagt siden krigen begyndte. En anonym højtstående amerikansk forsvarsmand fortalte dog til Reuters den 7. marts, at Rusland stadig havde "langt størstedelen" af sine kampfly og helikoptere, der var blevet samlet nær Ukraine, til rådighed til at flyve. Efter den første måned af invasionen talte Justin Bronk, en britisk militærobservatør, de russiske flytab ved 15 fly med faste vinger og 35 helikoptere, men bemærkede, at den sande total var bestemt højere. I modsætning hertil gik 49 ukrainske jagerfly ifølge USA tabt den 18. marts.

Den 11. marts sagde amerikanske embedsmænd, at russiske fly søsatte op til 200 udflugter om dagen, hvoraf de fleste ikke kom ind i ukrainsk luftrum, men i stedet opholdt sig i russisk luftrum. Den 13. marts udførte russiske styrker flere krydsermissilangreb på et militært træningsanlæg i Yavoriv, ​​Lviv Oblast, tæt på den polske grænse. Den lokale guvernør Maksym Kozytskyy rapporterede, at mindst 35 mennesker var blevet dræbt i angrebene. Det russiske luftvåbens dårlige præstationer er blevet tilskrevet af The Economist Ruslands manglende evne til at undertrykke Ukraines mellemdistance overflade-til-luft missil (SAM) batterier og Ruslands mangel på præcisionsstyrede bomber. Ukrainske SAM-steder i mellemklassen tvinger fly til at flyve lavt, hvilket gør dem sårbare over for Stinger og andre skulder-affyrende jord-til-luft-missiler, og manglende træning og flyvetimer for russiske piloter gør dem uerfarne til den type nærliggende støttemissioner. typisk for moderne luftvåben. Den 5. maj rapporterede magasinet Forbes, at russerne havde fortsat luftangreb og "fortsat med at sende Su-24 og Su-25 angrebsfly på trætop-niveau bombningskørsler rettet mod ukrainske stillinger."

I juni 2022 havde Rusland ikke opnået luftoverlegenhed, efter at have mistet omkring 165 af sine kampfly over Ukraine, hvilket svarede til cirka 10% af dets frontlinjekampstyrke. Vestlige kommentatorer bemærkede de kvalitative og kvantitative fordele, det russiske luftvåben havde i forhold til dets ukrainske modstykke, men tilskrev den dårlige ydeevne af russisk luftfart til ukrainernes omfattende jordbaserede antiluftskyts kapaciteter.

Et angreb på den egentlige Dnipro blev udført af russiske væbnede styrker den 15. juli 2022. Som følge heraf døde 4 mennesker og 16 blev såret. Hovedmålet var Ukraines største rumfabrik beliggende i byen. Byen blev ramt af X-101-missiler afsendt fra Tu-95- fly i den nordlige del af Det Kaspiske Hav . Ifølge foreløbige data blev otte missiler affyret, hvoraf fire blev skudt ned af de ukrainske luftforsvarsstyrker . Hvert missil koster 13 millioner dollars (8 missiler koster Rusland mere end 100 millioner dollars).

En del af raketterne ramte virksomheden " Pivdenmash ". Som følge af påvirkningen blev byens vandforsyning beskadiget, og en del af byens indbyggere stod uden vandforsyning. Mere end ti biler blev beskadiget, døre og vinduer blev ødelagt i beboelsesejendomme. Fire mennesker blev dræbt. Et af ofrene var en bybuschauffør. Den første dag blev der rapporteret om 15 sårede, og den næste dag steg deres antal til 16.

I august var USAF i stand til at integrere AGM-88 HARM- missiler i de ukrainske Su-27 og MiG-29. Denne indsats har taget "nogle måneder" at opnå. Dette giver ikke det ukrainske luftvåben de samme "kapaciteter, som det ville på en F-16." Men US Air Force General James B. Hecker sagde: "Selvom du ikke får et kinetisk drab ... kan du få lokal luftoverlegenhed i en periode, hvor du kan gøre, hvad du skal gøre."

Den 19. september sagde US Air Force General James B. Hecker, at 55 russiske militærfly var blevet skudt ned af ukrainsk luftforsvar siden starten af ​​invasionen. Han krediterede denne succes den ukrainske brug af SA-11 og SA-10 luftforsvarssystemer. Da USA ikke har disse systemer, er det et "stort spørgsmål" fra Kiev at få nye missiler fra europæiske allierede. Russiske fly øgede deres operationer som reaktion på den ukrainske Kharkiv Oblast modoffensiv i 2022 . Antallet af nedskudte fly steg til 55, da det britiske MoD oplyste, at det mente, at omkring 4 russiske jetfly var blevet nedskudt af Ukraine i løbet af de foregående 10 dage. Disse tab skyldtes skiftende frontlinjer (Ruslands tab af kontrolleret territorium) og andre faktorer. Også russiske luftfartsressourcer var under pres for at yde tættere støtte til landstyrkerne. Den 19. september var det ukrainske luftvåben på "omkring 80%" af sin før-invasionsstyrke efter 7 måneders kamp.

Flådeblokade og engagementer

Det russiske Sortehavsflagskib Moskva, 2012, blev angiveligt sænket den 14. april 2022 efter at være blevet ramt af to ukrainske Neptun -antiskibsmissiler

Ukraine ligger ved Sortehavet, som kun har havadgang gennem de tyrkisk-holdte Bosporus- og Dardaneller - strædet. Den 28. februar påberåbte Tyrkiet sig Montreux-konventionen af ​​1936 og forseglede strædet for russiske krigsskibe, der ikke var registreret på Sortehavets hjemmebaser og ikke vendte tilbage til deres oprindelseshavne. Dette forhindrede fire russiske flådefartøjers passage gennem det tyrkiske stræde i slutningen af ​​februar.

Den 24. februar meddelte Ukraines statslige grænsevagt, at et angreb på Snake Island fra russiske flådes skibe var begyndt. Den guidede missilkrydser Moskva og patruljebåden Vasily Bykov bombarderede øen med deres dækskanoner. Da det russiske krigsskib identificerede sig selv og instruerede de ukrainske soldater, der var stationeret på øen, om at overgive sig, var deres svar " Russisk krigsskib, gå fuck dig selv! " Efter bombardementet landede en afdeling af russiske soldater og tog kontrol over Snake Island .

Rusland erklærede den 26. februar, at amerikanske droner leverede efterretninger til den ukrainske flåde for at hjælpe med at målrette russiske krigsskibe i Sortehavet, hvilket USA benægtede. Den 3. marts blev den ukrainske fregat Hetman Sahaidachny, flagskibet for den ukrainske flåde, styrtet i Mykolaiv for at forhindre, at den blev erobret af russiske styrker. Den 14. marts rapporterede den russiske kilde RT, at de russiske væbnede styrker havde erobret omkring et dusin ukrainske skibe i Berdiansk, inklusive Polnocny-klassens landingsskib Yuri Olefirenko . Den 24. marts sagde ukrainske embedsmænd, at et russisk landgangsskib, der lagde til i Berdiansk – oprindeligt rapporteret at være Orsk og derefter dets søsterskib, Saratov – blev ødelagt af et ukrainsk raketangreb.

I marts 2022 forsøgte FN's Internationale Søfartsorganisation (IMO) at skabe en sikker havkorridor for kommercielle fartøjer til at forlade ukrainske havne. Den 27. marts etablerede Rusland en havkorridor 80 miles (130 km) lang og 3 miles (4,8 km) bred gennem sin maritime udelukkelseszone til transit af handelsfartøjer fra kanten af ​​ukrainsk territorialfarvand sydøst for Odesa. Ukraine lukkede sine havne på MARSEC niveau 3, med havminer lagt i havneindflyvninger, indtil fjendtlighedernes afslutning.

Den russiske krydser Moskva, flagskibet for Sortehavsflåden, blev ifølge ukrainske kilder og en amerikansk højtstående embedsmand ramt den 13. april af to ukrainske Neptun-antiskibskrydsermissiler, der satte ild til skibet. Det russiske forsvarsministerium bekræftede, at krigsskibet havde lidt alvorlig skade på grund af en ammunitionseksplosion forårsaget af en brand, og sagde, at hele dets besætning var blevet evakueret. Pentagon -talsmanden John Kirby rapporterede den 14. april, at satellitbilleder viste, at det russiske krigsskib havde lidt en betydelig eksplosion ombord, men var på vej mod øst for forventet reparation og ombygning i Sevastopol .

Senere samme dag oplyste det russiske forsvarsministerium, at Moskva var sunket under slæb i hårdt vejr. Den 15. april rapporterede Reuters, at Rusland lancerede et tilsyneladende gengældelsesmissilangreb mod missilfabrikken Luch Design Bureau i Kiev, hvor Neptun-missilerne, der blev brugt i Moskva- angrebet, blev fremstillet og designet. Den 5. maj bekræftede en amerikansk embedsmand, at USA gav "en række efterretninger" (inklusive real-time slagmarken rettet efter efterretninger ) for at hjælpe med sænkningen af ​​den russiske krydser Moskva .

I begyndelsen af ​​maj indledte ukrainske styrker modangreb på Snake Island. Det russiske forsvarsministerium hævdede at have slået disse modangreb tilbage. Ukraine har frigivet optagelser af et russisk landgangsfartøj af Serna-klassen beliggende i Sortehavet, der bliver ødelagt nær Snake Island af en ukrainsk drone. Samme dag gennemførte et par ukrainske Su-27 en højhastigheds- bombe på lavt niveau på den russisk-besatte Snake Island ; angrebet blev fanget på film af en Baykar Bayraktar TB2 drone.

Den 1. juni hævdede den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov, at Ukraines politik med at udvinde sine egne havne for at forhindre Ruslands maritime aggression havde bidraget til fødevareeksportkrisen, og udtalte, at: "Hvis Kiev løser problemet med minerydning af havne, vil den russiske flåde sikre uhindret passage af skibe med korn til Middelhavet." Den 30. juni 2022 meddelte Rusland, at det havde trukket tropper tilbage fra øen i en "gest af velvilje". Tilbagetrækningen blev senere officielt bekræftet af Ukraine.

Nukleare trusler

Fire dage inde i invasionen satte præsident Putin Ruslands atomstyrker i højberedskab, hvilket øgede frygten for, at Rusland kunne bruge taktiske atomvåben mod Ukraine, eller at der kunne ske en bredere eskalering af konflikten. I løbet af april fremsatte Putin og den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov en række trusler, der hentydede til brugen af ​​atomvåben mod Ukraine og de lande, der støtter Ukraine. Den 14. april sagde CIA-direktør William Burns, at "potentiel desperation" over for nederlaget kunne tilskynde præsident Putin til at bruge taktiske atomvåben.

Som reaktion på Ruslands tilsidesættelse af sikkerhedsforanstaltninger under dets besættelse af det invaliderede tidligere atomkraftværk i Tjernobyl og dets affyring af missiler i nærheden af ​​det aktive atomkraftværk i Zaporizhzhia opfordrede præsident Zelenskyy den 26. april til en international diskussion om regulering af Ruslands brug af nukleare ressourcer, hvori det hedder: "Ingen i verden kan føle sig trygge ved at vide, hvor mange nukleare anlæg, atomvåben og relaterede teknologier den russiske stat har ... Hvis Rusland har glemt, hvad Tjernobyl er, betyder det, at global kontrol over Ruslands nukleare faciliteter, og nuklear teknologi er nødvendig." I august udviklede beskydningen omkring atomkraftværket Zaporizhzhia sig til en krise, hvilket førte til en nødinspektion fra Det Internationale Atomenergiagentur . Ukraine har beskrevet krisen som en atomterrorhandling fra Ruslands side.

Den 19. september rapporterede CNBC, at Bidens svar på russiske usikkerhedsmomenter om dets manglende kampsucces i sin invasion, idet han sagde: "Præsident Joe Biden advarede om et 'konsekvenssvar' fra USA, hvis den russiske præsident Vladimir Putin skulle bruge atomkraft eller andre ikke- konventionelle våben... Adspurgt om, hvad han ville sige til Putin, hvis han overvejede en sådan handling, svarede Biden: "Lad være med. Lad være. Lad være." De Forenede Nationer den 21. september og fortsatte sin kritik af Putins atomsabelraslen, idet han sagde, at Putin var: "åbenlyst, hensynsløs og uansvarlig... En atomkrig kan ikke vindes og må aldrig udkæmpes."

ukrainsk modstand

Civile i Kiev forbereder molotovcocktails, 26. februar 2022

Ukrainske civile modstod den russiske invasion, meldte sig frivilligt til territoriale forsvarsenheder, lavede molotovcocktails, donerede mad, byggede barrierer som tjekkiske pindsvin og hjalp med at transportere flygtninge. Som svar på et opkald fra Ukraines transportagentur, Ukravtodor, afmonterede eller ændrede civile vkilte, konstruerede provisoriske barrierer og blokerede veje. Rapporter på sociale medier viste spontane gadeprotester mod russiske styrker i besatte bosættelser, som ofte udviklede sig til verbale skænderier og fysiske kampe med russiske tropper. I begyndelsen af ​​april begyndte ukrainske civile at organisere sig som guerillaer, for det meste i den skovklædte nord og østlige del af landet. Det ukrainske militær annoncerede planer om at iværksætte en storstilet guerillakampagne for at komplementere dets konventionelle forsvar mod den russiske invasion.

Folk blokerede fysisk russiske militærkøretøjer, nogle gange tvang dem til at trække sig tilbage. De russiske soldaters reaktion på ubevæbnet civil modstand varierede fra modvilje mod at engagere demonstranterne til at skyde i luften eller direkte ind i folkemængderne. Der har været massetilbageholdelser af ukrainske demonstranter, og ukrainske medier rapporterede om tvangsforsvindinger, falske henrettelser, gidseltagning, udenretsligt drab og seksuel vold begået af det russiske militær. For at lette ukrainske angreb rapporterede civile russiske militærstillinger via en Telegram - chatbot og Diia, en ukrainsk regeringsapp, som tidligere blev brugt af borgere til at uploade officiel identitet og medicinske dokumenter. Som svar begyndte russiske styrker at ødelægge mobiltelefonnetværksudstyr, søge dør-til-dør efter smartphones og computere og i mindst ét ​​tilfælde dræbe en civil person fundet med billeder af russiske kampvogne.

Pr. 21. maj indikerede præsident Zelensky, at Ukraine havde 700.000 soldater i aktiv tjeneste i kampen mod den russiske invasion. I hele 2022 trak Ukraine soldater og militært udstyr udsendt til FN's fredsbevarende missioner, såsom MONUSCO i Den Demokratiske Republik Congo, tilbage til Ukraine.

Udenlandsk støtte

Udenlandsk militær salg og bistand

Rusland
Ukraine
Lande, der sender militærhjælp til Ukraine under invasionen i 2022
Rusland
Ukraine
Lande, der sender enhver form for bistand, herunder humanitær bistand, til Ukraine
Iran har forsynet Rusland med militær hjælp. Amerikanske efterretningskilder siger, at Nordkorea har leveret militærhjælp, men Rusland og Nordkorea benægter dette.

Mellem 2014 og 2021 ydede Storbritannien, USA, EU og NATO for det meste ikke-dødbringende militærhjælp til Ukraine. Dødelig militær støtte var oprindeligt begrænset. USA begyndte at sælge våben, herunder Javelin anti-tank missiler fra 2018, og Ukraine indvilligede i at købe TB2 kampdroner fra Tyrkiet i 2019. Rusland byggede udstyr og tropper op ved Ukraines grænser i januar 2022. Som svar arbejdede USA med andre NATO's medlemslande skal overføre amerikansk producerede våben til Ukraine.

Storbritannien begyndte også at forsyne Ukraine med NLAW og Javelin antitankvåben. Efter invasionen blev NATO-medlemsstaterne inklusive Tyskland enige om at levere våben, men det gjorde NATO som organisation ikke. NATO og dets medlemmer nægtede også at sende tropper ind i Ukraine eller at etablere en flyveforbudszone, for at dette ikke skulle udløse en større krig, en beslutning, som en eller anden betegnede forsoning .

Den 26. februar annoncerede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, 350 millioner dollars i dødelig militær bistand, herunder anti-panser- og antiluftskytssystemer. Dagen efter erklærede EU, at det ville købe 450 millioner euro (502 millioner dollars) i dødelig bistand og yderligere 50 millioner euro (56 millioner dollars) i ikke-dødelige forsyninger til Ukraine, hvor Polen varetager distributionen. I løbet af den første uge af invasionen leverede NATOs medlemslande mere end 17.000 panserværnsvåben til Ukraine; i midten af ​​marts blev antallet anslået til at være mere end 20.000. I tre trancher, der blev aftalt i februar, marts og april 2022, forpligtede Den Europæiske Union sig til 1,5 mia. EUR til at støtte de ukrainske væbnede styrkers kapacitet og modstandskraft og beskyttelsen af ​​den ukrainske civilbefolkning inden for rammerne af den europæiske fredsfacilitet .

Fra den 11. april var Ukraine blevet forsynet med cirka 25.000 anti-luft og 60.000 panserværnsvåbensystemer af USA og dets allierede. Den følgende dag modtog Rusland angiveligt panserværnsmissiler og RPG'er fra Iran, leveret gennem undercover-netværk via Irak.

Den 19. april 2022 annoncerede Rumænien en planlagt reform af regeringsdekretet, der regulerer eksporten af ​​militære våben og nationale forsvarsprodukter for at levere disse våben ikke kun til NATO - allierede, men også til Ukraine. Forsvarsministeriet udviklede udkastet til dekret, som siger, at årsagen til denne beslutning var Ruslands aggression mod Ukraine. Men den 27. april sagde forsvarsminister Vasile Dincu, at hans plan var blevet afbrudt.

Den 26. april indkaldte USA til en konference, hvor repræsentanter for mere end 40 lande mødtes på Ramstein Air Base for at diskutere militær støtte til Ukraine.

Den 28. april bad den amerikanske præsident Biden Kongressen om yderligere 33 milliarder dollars til at hjælpe Ukraine, herunder 20 milliarder dollars til at levere våben til Ukraine. Den 5. maj meddelte Ukraines premierminister Denys Shmyhal, at Ukraine havde modtaget mere end 12 milliarder dollars i våben og økonomisk bistand fra vestlige lande siden starten på Ruslands invasion den 24. februar. Den 10. maj vedtog Parlamentet en lovgivning, der ville give 40 milliarder dollars i ny bistand til Ukraine. Efter at lovgivningen blev godkendt af Senatet, underskrev Biden lovgivningen den 21. maj.

Den 30. maj meddelte den franske udenrigsminister Catherine Colonna levering til Ukraine af yderligere CAESAR selvkørende haubitssystemer, monteret på Renault Sherpa 5 6×6 chassis. Den 25. maj sagde den øverstkommanderende for de væbnede styrker i Ukraine, Valery Zaluzhny, at det første parti allerede var i frontlinjen og kæmpede mod angriberen. Den 10. juni demonstrerede AFU kampsystemerne for repræsentanter fra pressen; på den dato havde de ukrainske skytter besiddelse af 18 CAESAR-enheder.

Den 31. maj informerede Det Hvide Hus pressen om, at USA ville levere HIMARS raketsystem med flere opsendelser til Ukraine. Nogle analytikere har sagt, at HIMARS kan være en "game-changer" i krigen. Under forsvarsminister for politik, Colin Kahl, udtalte, at USA ville være i stand til at sende flere systemer, efterhånden som kampene udvikler sig.

Den 10. juni sagde en embedsmand fra det ukrainske militær, at de brugte 5.000 til 6.000 artillerirunder om dagen og derefter brugte 155 kaliber NATO-standardgranater, fordi alle deres kanoner fra sovjettiden var blevet ødelagt. Embedsmanden sagde, at russerne havde forvandlet krigen til en artilleriduel med fokus på den sydøstlige del af landet. Den 12. juni satte en ukrainsk præsidentrådgiver på Twitter en liste over våben, som Ukraine har brug for for at opnå "paritet med tunge våben". Den øverste vare er "1000 haubitser kaliber 155 mm".

Ukraine hævder, at det har nok 155 mm ammunition, det mangler artilleriet til at bruge det. Ifølge Oryxspioenkop er der kun blevet lovet eller leveret 250 haubitser. Den 13. juni sagde en Deutsche Welle -korrespondent, at den ukrainske forsyning af ammunition fra sovjettiden var opbrugt, og at alt, hvad de havde, var en svindende forsyning fra venlige eks-sovjetiske lande.

I juni 2022 afklassificerede Tyskland sin liste over militærhjælp til Ukraine.

Inden den 21. juli 2022 havde EUCOM Control Center-Ukraine/International Donor Coordination Centre, eller ECCU/IDCC, en fælles celle, der blev dannet i marts 2022, trænet 1.500 ukrainske væbnede styrker i koalitionsdoneret udstyr.

For de 16 USA-leverede HIMARS-systemer i Ukraine (2. august 2022) yder USA mere i ammunition (yderligere HIMARS-raketkapsler i månedlige rater, samt flere 155 mm haubitsgranater) til en pris af 550 millioner dollars for 17. præsidentvalgsudtrækningspakke.

Den 18. amerikanske præsidentielle udtrækningspakke blev frigivet (8. august 2022), en pakke på 1 milliard dollar, inklusive yderligere HIMARS raketkapsler, 75.000 patroner 155 mm artilleriammunition, 20 120 mm mortersystemer og 20.000 skud 120 mm avanceret overflade-til-A-morterammunition. Missile Systems (NASAMS), 1000 spydkast og hundredvis af AT4 panserværnsvåben, 50 pansrede medicinske behandlingskøretøjer, Claymore-miner, C4-sprængstoffer og medicinske forsyninger.

Den 19. amerikanske præsidentudtrækningspakke (19. august 2022) er en pakke på 775 millioner dollars, som inkluderer yderligere HIMARS raketkapsler, 16 105 mm haubitser med 36.000 artillerikunder (dette supplerer Storbritanniens tidligere bidrag på 105 mm haubitser), 10000 anti-panserskydere, 2mor spyd. -panserrunder, som er til den svenske Carl Gustaf 8,4 cm rekylfri riffel, 1.500 røraffyrede, optisk sporede, trådstyrede panserværnsmissiler ( BGM-71 TOWs ), yderligere AGM-88 HARM luftaffyrede anti-strålingsmissiler på radarpladser, 15 ScanEagles (UAV'er til at guide ukrainsk artilleri), 40 mineslaglefartøjer til at rydde ud i minefelter, 50 Humveer, taktisk sikre kommunikationssystemer, nedrivningsammunition, nattesynsapparater, termiske billedsystemer, optik og laserafstandsmålere.

Pakkerne siden 2021 beløb sig til 10,7 milliarder dollars pr. 19. august 2022.

I juli 2022 rapporterede CNN om amerikanske nylige afklassificerede oplysninger, der foreslog, at iranere har givet Shahed 129 UAV-kampdroner til russiske styrker.

I 2022 blev 800 kampdroner fremstillet af det taiwanske DronesVision overført til Ukraine gennem Polen.

Ukraine sikkerhedshjælpspakke

Den 24. august 2022 kommer 3 milliarder USD i amerikansk sikkerhedsbistand til Ukraine fra en kongresfinansieringskilde ( Ukraine Security Assistance Initiative —USAI); i stedet vil ammunitionen og andet materiel, såsom ScanEagle- og Puma-droner, og Vampire-moddronemissiler være fra leverandører, snarere end ved udtrækning fra amerikanske regeringslagre. Denne støtte er til langsigtede behov fra Ukraine. De længerevarende leveringer af materiel omfatter 6 yderligere NASAMS luftforsvarsenheder og deres ledsagende runder (i alt 8 enheder); op til 245.000 155 mm haubitsskaller; op til 65.000 120 mm mørtelrunder; op til 24 modbatteriradarer og den tilhørende træning, vedligeholdelse og vedligeholdelse. USA's bistand siden januar 2021 oversteg 13,5 milliarder dollars pr. 24. august 2022.

I august 2022 havde Det Forenede Kongerige ydet militærhjælp til en værdi af £2,3 milliarder ($2,8 milliarder). Dette omfattede tre M270 Multiple Launch Rocket Systems, omkring 5.000 NLAW panserværnsmissiler, "hundredevis" af Brimstone-missiler, 120 pansrede køretøjer inklusive Mastiff-beskyttede patruljefartøjer og tunge-løft-droner. Derudover får 10.000 ukrainske soldater et intensivt 120-dages infanteritræningskursus på fire baser i Storbritannien, leveret af et multinationalt hold af trænere.

Den 8. september 2022 annoncerede den amerikanske udenrigsminister Blinken 2 milliarder dollars i bistand til Ukraine og atten partnere i den forsvarsindustrielle base. Derudover annoncerede den amerikanske forsvarsminister Austin den 20. udtrækningspakke — op til 675 millioner dollars til Ukraines militærhjælp på mødet i Ukraines forsvarskontaktgruppe i Tyskland, samt diskussion af initiativer til de respektive industrielle baser i Forsvarskontaktgruppen, mhp. at forsvare Ukraines suveræne territorium i det lange løb. Den 28. september mødtes William LaPlante, amerikansk underminister for forsvar for erhvervelse og opretholdelse ( USD (A&S) ) i Bruxelles med 40 modparter i Ukraines forsvarskontaktgruppe. På dagsordenen var identifikation af industrielle leverandører af erstatningsmateriel såsom pistolløb, kuglelejer, stålhuse og mikrochips, uden hvilke den eksisterende militære bistand i sidste ende vil ophøre med at fungere på grund af stor brug på slagmarken.

Den 15. september 2022 annoncerede den amerikanske præsident Biden sin 21. udtrækningspakke til en værdi af 600 millioner dollars i militærhjælp til Ukraine i lyset af den ukrainske Kharkiv-modoffensiv i 2022 .

Den 28. september 2022 annoncerede det amerikanske forsvarsministerium en USAI (Ukraine Security Assistance Initiative)-pakke til en værdi af op til $1,1 milliarder, som vil købe 18 yderligere HIMARS-systemer og deres tilknyttede raketter fra leverandører i fremtiden. I øjeblikket er 16 HIMARS-systemer hentet fra USA og yderligere 10 tilsvarende systemer fra de allierede i drift i Ukraine. Denne USAI-pakke inkluderer også 150 Humvees, 150 taktiske køretøjer, 20 multi-mission radarer, udstyr til bortskaffelse af eksplosive ammunition, panser og taktisk sikre kommunikationssystemer, overvågningssystemer og optik. Træning for ukrainske tropper, vedligeholdelse og opretholdelse er inkluderet i denne langsigtede pakke, som i øjeblikket beløber sig til 16,2 milliarder dollars i bistand siden begyndelsen af ​​2022-invasionen.

Udenlandsk militær involvering

Selvom NATO og EU har ført en streng politik med "ingen støvler på jorden" til støtte mod den russiske invasion af Ukraine, har Ukraine aktivt søgt frivillige fra andre lande. Den 1. marts ophævede Ukraine midlertidigt visumkravene for udenlandske frivillige, der ønskede at deltage i kampen mod russiske styrker. Tiltaget kom efter, at Zelenskyy oprettede Ukraines Internationale Legion af Territorialt Forsvar og opfordrede frivillige til at "være med i forsvaret af Ukraine, Europa og verden".

Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba udtalte, at pr. 6. marts har omkring 20.000 udenlandske statsborgere fra 52 lande meldt sig frivilligt til at kæmpe. De fleste af disse frivillige sluttede sig til Ukraines nyoprettede International Legion of Territorial Defense. Den 9. juni dømte Folkerepublikken Donetsk tre udenlandske frivillige til døden. To af dem var britiske statsborgere og en var marokkansk statsborger.

Den 3. marts advarede talsmand for det russiske forsvarsministerium, Igor Konashenkov, at lejesoldater ikke er berettiget til beskyttelse i henhold til Genève-konventionerne, og at tilfangetagne fremmedkrigere ikke ville blive betragtet som krigsfanger, men retsforfulgt som kriminelle. Kort efter, dog den 11. marts, meddelte Moskva, at 16.000 frivillige fra Mellemøsten var klar til at slutte sig til andre pro-russiske fremmedkrigere sammen med Donbas-separatisterne. En video uploadet online viste bevæbnede centralafrikanske paramilitære, der forbereder sig på at kæmpe i Ukraine med russiske tropper.

Udenlandske sanktioner og konsekvenser

Den amerikanske præsident Joe Bidens udtalelser og en kort spørge- og svarsession den 24. februar 2022

Vestlige lande og andre indførte begrænsede sanktioner mod Rusland, da det anerkendte Donbas som en uafhængig nation. Da angrebet begyndte, anvendte mange andre lande sanktioner med det formål at lamme den russiske økonomi. Sanktionerne var rettet mod enkeltpersoner, banker, virksomheder, monetære udvekslinger, bankoverførsler, eksport og import. Sanktionerne skar store russiske banker fra SWIFT, det globale meddelelsesnetværk for internationale betalinger, men efterlod en vis begrænset tilgængelighed for at sikre den fortsatte evne til at betale for gasforsendelser. Sanktionerne omfattede også indefrysning af aktiver på den russiske centralbank, som besidder 630 milliarder dollars i valutareserver, for at forhindre den i at opveje virkningen af ​​sanktioner og fryse Nord Stream 2 -gasrørledningen. Den 1. marts beløb de samlede russiske aktiver fastfrosset af sanktioner sig til 1 billion USD.

EUR / rubel valutakurs (rubler pr. euro)
russisk inflation

Kristalina Georgieva, administrerende direktør for Den Internationale Valutafond (IMF), advarede om, at konflikten udgør en betydelig økonomisk risiko både regionalt og internationalt. IMF kunne hjælpe andre berørte lande, sagde hun, ud over lånepakken på 2,2 milliarder dollar til Ukraine. David Malpass, formand for Verdensbankgruppen, advarede om vidtrækkende økonomiske og sociale virkninger og rapporterede, at banken var ved at forberede muligheder for betydelig økonomisk og finanspolitisk støtte til Ukraine og regionen.

Økonomiske sanktioner påvirkede Rusland fra den første dag af invasionen, hvor aktiemarkedet faldt med op til 39 % ( RTS-indeks ). Den russiske rubel faldt til rekordlave niveauer, og russerne skyndte sig at veksle valuta. Børserne i Moskva og Sankt Petersborg lukkede indtil mindst 18. marts, den længste lukning i Ruslands historie. Den 26. februar nedjusterede S&P Global Ratings den russiske regerings kreditvurdering til "junk", hvilket fik fonde, der kræver obligationer af investeringsgrad, til at dumpe russisk gæld, hvilket gjorde yderligere låntagning meget vanskelig for Rusland. Den 11. april placerede S&P Global Rusland under "selektiv misligholdelse" på sin udenlandske gæld for at insistere på betalinger i rubler. Snesevis af virksomheder, herunder Unilever, McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Hermès, Chanel og Prada ophørte med at handle i Rusland.

Fredsforhandlinger og stabilitet af internationale grænser blev diskuteret i ugen den 9. maj i både Sverige og Finland, da deres parlamenter ansøgte om at blive fuldgyldige medlemmer af NATO.

Den 24. marts udstedte Joe Bidens administration en bekendtgørelse, som forhindrede salg af russiske guldreserver på det internationale marked. Guld har været en af ​​Ruslands vigtigste veje til at beskytte sin økonomi mod virkningen af ​​de sanktioner, der blev pålagt siden annekteringen af ​​Krim i 2014. I april 2022 leverede Rusland 45 % af EU's naturgasimport og tjente 900 millioner dollars om dagen. Rusland er verdens største eksportør af naturgas, korn og gødning og blandt verdens største leverandører af råolie, kul, stål og metaller, herunder palladium, platin, guld, kobolt, nikkel og aluminium.

I maj 2022 foreslog Europa-Kommissionen et forbud mod olieimport fra Rusland . Med europæiske politiske beslutningstagere, der beslutter at erstatte russisk import af fossilt brændsel med anden import af fossile brændstoffer og europæisk kulenergiproduktion, samt på grund af, at Rusland er "en nøgleleverandør" af materialer, der bruges til "rene energiteknologier", er reaktionerne på krigen kan også have en generel negativ indvirkning på klimaemissionsforløbet . På grund af de sanktioner, der er pålagt Rusland, søger Moskva nu at udnytte alternative handelsruter, da landet praktisk talt har brudt alle logistiske korridorer for handel.

Gaskonflikten mellem Rusland og EU blussede op i marts 2022. Den 14. juni meddelte det russiske Gazprom, at det ville skære ned på gasstrømmen via Nord Stream 1-rørledningen på grund af, hvad det hævdede at være Siemens ' manglende returnering af kompressorenheder til tiden. var blevet sendt til Canada for reparation. Forklaringen blev udfordret af Tysklands energitilsyn.

Den 17. juni talte præsident Putin med investorer på St. Petersburg International Economic Forum om økonomiske sanktioner og sagde, at "den økonomiske blitzkrig mod Rusland ikke havde nogen chance for at lykkes lige fra begyndelsen". Han hævdede endvidere, at sanktionerne ville skade de lande, der indfører dem, mere end de ville skade Rusland, og kaldte restriktionerne "gale og tankeløse". Han sagde til investorerne: "Invester her. Det er mere sikkert i dit eget hus. De, der ikke ville høre på det her, har tabt millioner i udlandet".

Som svar på den russiske invasion af Ukraine har Estland fjernet et tilbageværende monument fra en sovjetæra fra en plads i Narva . Efter dets fjernelse var Estland udsat for "det mest omfattende cyberangreb" siden 2007 cyberangrebene på Estland .

Den 25. august 2022 takkede præsident Zelensky præsident Biden for USAI's sikkerhedshjælpspakke på 3 milliarder dollar (24. august 2022) samt Verdensbankens finansielle hjælpepakke på 3 milliarder dollar til Ukraine. Den 2. september anmodede præsident Biden om 13,7 milliarder dollar "til udstyr, efterretningsstøtte og direkte budgetstøtte" til Ukraine fra Kongressen.

Udenlandsk fordømmelse og protest

Invasionen modtog udbredt international fordømmelse, og protester fandt sted rundt om i verden. Den 2. marts vedtog FN 's Generalforsamling FN's generalforsamlings resolution ES-11/1, der fordømte invasionen og krævede en fuldstændig tilbagetrækning af russiske styrker. Den Internationale Domstol beordrede Rusland til at indstille militære operationer, og Europarådet udviste Rusland. Mange lande indførte sanktioner mod Rusland, som har påvirket økonomierne i Rusland og verden, og ydet humanitær og militær hjælp til Ukraine . Den Internationale Straffedomstol åbnede en undersøgelse af forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine siden 2013, samt krigsforbrydelser i 2022-invasionen .

Tilskadekomne

Feltskader og kvæstelser

Kampdødsfald kan udledes fra en række forskellige kilder, herunder satellitbilleder og videooptagelser af militære aktioner. Både russiske og ukrainske kilder anses i vid udstrækning for at øge antallet af tab i modstridende styrker, mens de nedtoner deres egne tab af hensyn til moralen. Russiske nyhedsmedier er stort set holdt op med at rapportere det russiske dødstal. Rusland og Ukraine indrømmede at lide henholdsvis "betydelige" og "betydelige" tab. BBC News rapporterede i april 2022, at ukrainske påstande om russiske dræbte også omfattede de sårede. Agence France-Presse, såvel som uafhængige konfliktmonitorer, rapporterede, at de ikke havde været i stand til at verificere russiske og ukrainske påstande om fjendens tab, men havde mistanke om, at de var oppustede.

Antallet af civile og militære dødsfald er umuligt at bestemme med præcision i betragtning af krigens tåge . Kontoret for FN's Højkommissær for Menneskerettigheder (OHCHR) anser antallet af civile ofre for at være betydeligt højere end det tal, FN har været i stand til at attestere. Den 16. juni fortalte den ukrainske forsvarsminister til CNN, at han troede, at titusindvis af ukrainere var døde, og tilføjede, at han håbede, at det sande dødstal var under 100.000. Alene i den ødelagte by Mariupol mener ukrainske embedsmænd, at mindst 22.000 er blevet dræbt, men undersøgelser af lighuse viser mange flere, mens stadig flere lig forbliver uafhentede.

Sammenbrud Bekræftede ofre Tidsperiode Kilde
Civile 5.996 dræbte, 8.848 sårede
( 378 dræbt i DPR/LPR-områder)
24. februar – 25. september 2022 Forenede Nationer
Ukrainske styrker ( ZSU, NGU, SBGS ) 10.000 dræbte, 30.000 sårede 24. februar – 3. juni 2022 ukrainske regering
ukrainske styrker ( ZSU ) ≈9.000 dræbte 24. februar – 21. august 2022 ukrainske regering
Russiske styrker
( VSRF, Rosgvardiya, FSB )
6.756 dræbte (konf. ved navn,
muligvis 40-60 % lavere end det samlede antal begravet i Rusland)
24. februar – 23. september 2022 BBC News Russian & Mediazona
Russiske styrker ( VSRF ) 5.937 dræbte 24. februar – 21. september 2022 russisk regering
Folkerepublikken Donetsks styrker 3.138 dræbte, 13.270 sårede 26. februar – 22. september 2022 Folkerepublikken Donetsk
Luhansk Folkerepublikkens styrker 500-600 dræbte 24. februar – 5. april 2022 russisk regering
Sammenbrud Anslåede og krævede tab Tidsperiode Kilde
Civile 7.000–28.737+ dræbt 24. februar – 22. september 2022 ukrainske regering
1.047 dræbte, 3.348 sårede 17. februar – 22. september 2022 DPR og LPR
Ukrainske styrker
( ZSU, NGU, SBGS )
61.207 dræbte og 49.368 sårede 24. februar – 21. september 2022 russisk regering
Russiske og andre styrker
( VSRF, Rosgvardiya, FSB,
PMC Wagner, DPR & LPR )
15.000 dræbte, 45.000 sårede 24. februar – 20. juli 2022 amerikanske, britiske og estiske estimater
70.000-80.000 dræbte og sårede
( 20.000 dræbte)
24. februar – 8. august 2022 amerikansk skøn
58.580 dræbte, 98.000-117.000 sårede 24. februar – 29. september 2022 ukrainske regering

Krigsfanger

Officielle statistikker og skøn over krigsfanger (POW) har varieret. I de indledende faser af invasionen, den 24. februar, sagde Oksana Markarova, Ukraines ambassadør i USA, at en deling af 74. Guards Motor Rifle Brigade fra Kemerovo Oblast overgav sig og sagde, at de var uvidende om, at de var blevet bragt til Ukraine og fik til opgave med at dræbe ukrainere. Rusland hævdede at have taget 572 ukrainske soldater til fange inden den 2. marts 2022, mens Ukraine hævdede, at 562 russiske soldater var tilbageholdt som fanger den 20. marts, hvoraf 10 tidligere rapporterede løsladt i en fangeudveksling for fem ukrainske soldater og borgmesteren i Melitopol .

En rapport fra The Independent den 9. juni citerede en efterretningsrapport, der anslår, at mere end 5.600 ukrainske soldater var blevet fanget, mens antallet af russiske soldater, der blev tilbageholdt som fanger, var faldet til 550, fra 900 i april, efter flere fangeudvekslinger. I modsætning hertil hævdede avisen Ukrayinska Pravda, at 1.000 russiske soldater var tilbageholdt som fanger den 20. juni.

Den første store fangeudveksling fandt sted den 24. marts, hvor 10 russiske og 10 ukrainske soldater samt 11 russiske og 19 ukrainske civile søfolk blev udvekslet. Den 1. april blev 86 ukrainske soldater udskiftet med et ukendt antal russiske tropper.

Den 8. marts meddelte en ukrainsk forsvarsreporter med The Kyiv Independent, at den ukrainske regering arbejdede på at få russiske krigsfanger til at arbejde for at hjælpe med at genoplive den ukrainske økonomi i fuld overensstemmelse med international lov. I de første uger af marts opfordrede menneskerettighedsorganisationer den ukrainske regering til at opretholde rettighederne for russiske krigsfanger i henhold til den tredje Genève-konvention og til at stoppe med at cirkulere videoer af tilfangetagne russiske soldater, der bliver ydmyget eller intimideret. Den 27. marts blev en video, der angiveligt viser ukrainske soldater skyde russiske fanger i knæene, uploadet på Telegram, hvilket gav anledning til bekymringer om tortur og vilkårlige henrettelser af krigsfanger. En anden video, der viser ukrainske tropper, der dræber russiske fanger, blev lagt på Telegram den 6. april og blev bekræftet af The New York Times og af Reuters. FN 's Menneskerettighedsovervågningsmission i Ukraine udtrykte bekymring over behandlingen af ​​ukrainske krigsfanger, der holdes af styrker fra Rusland og Donetsk- og Luhansk-folkerepublikkerne. Videoer, der viser ukrainske krigsfanger, der tvinges til at synge prorussiske sange eller bære blå mærker, vakte bekymring over deres behandling.

Den 25. august har forskning udført af Yale School of Public Health 's Humanitarian Research Lab og Conflict Observatory lokaliseret omkring 21 filtreringslejre i russisk-kontrollerede Donetsk. Disse lejre påstås at blive drevet af russiske og russiske allierede styrker. Disse websteder bruges til ukrainske "civile, krigsfanger og andet personale". Disse lejre bruges til fire hovedformål: "1) registreringspunkter, 2) lejre og andre holdefaciliteter for dem, der afventer registrering, 3) forhørscentre og 4) korrektionskolonier". Der er også satellitbilleder, der indikerer forstyrret jord, som ifølge forskere stemmer overens med grave. Kaveh Khoshnood, en professor ved Yale's School of Public Health's, sagde: "Incommunicado tilbageholdelse af civile er mere end en overtrædelse af international humanitær lov - det repræsenterer en trussel mod folkesundheden for dem, der i øjeblikket er i varetægt af Rusland og dets fuldmægtige. Betingelserne for indespærring, der er dokumenteret i denne rapport, omfatter angiveligt utilstrækkelig sanitet, mangel på mad og vand, trange forhold og rapporterede handlinger i overensstemmelse med tortur."

Humanitær påvirkning

Flygtningekrise

Flygtninge på vej ind i Polen, marts 2022
Ukrainske flygtninge i Kraków protesterer mod krigen, 6. marts 2022

Krigen forårsagede den største flygtninge- og humanitære krise i Europa siden de jugoslaviske krige i 1990'erne; FN beskrev den som den hurtigst voksende sådan krise siden Anden Verdenskrig. Mens Rusland opbyggede militære styrker langs den ukrainske grænse, forberedte mange naboregeringer og hjælpeorganisationer sig til en massefordrivelsesbegivenhed i ugerne før invasionen. I december 2021 vurderede den ukrainske forsvarsminister, at en invasion kunne tvinge tre til fem millioner mennesker til at flygte fra deres hjem.

I den første uge af invasionen rapporterede FN, at over en million flygtninge var flygtet fra Ukraine; dette steg efterfølgende til over 7.405.590 pr. 24. september, en reduktion fra over otte millioner på grund af nogle flygtninges tilbagevenden. Den 20. maj rapporterede NPR, at efter en betydelig tilstrømning af udenlandsk militærudstyr til Ukraine, søger et betydeligt antal flygtninge at vende tilbage til regioner i Ukraine, som er relativt isoleret fra invasionsfronten i det sydøstlige Ukraine. Men den 3. maj var yderligere 8 millioner mennesker fordrevet inde i Ukraine.

De fleste flygtninge var kvinder, børn, ældre eller mennesker med handicap. De fleste mandlige ukrainske statsborgere i alderen 18 til 60 år blev nægtet udre fra Ukraine som led i den obligatoriske værnepligt, medmindre de var ansvarlige for økonomisk støtte til tre eller flere børn, enlige fædre eller var forældre/værge for børn med handicap. Mange ukrainske mænd, herunder teenagere, valgte under alle omstændigheder at blive i Ukraine for at slutte sig til modstanden.

Med hensyn til destinationer var der ifølge FN's Højkommissariat for Flygtninge pr. 13. maj 3.315.711 flygtninge i Polen, 901.696 i Rumænien, 594.664 i Ungarn, 461.742 i Moldova, 415.402 i Slovakiet, og 8 i Slovakiet, 8,273, modtaget over 800.104 flygtninge. Den 23. marts var over 300.000 flygtninge ankommet til Tjekkiet. Tyrkiet har været en anden vigtig destination, idet den registrerede mere end 58.000 ukrainske flygtninge pr. 22. marts og mere end 58.000 pr. 25. april. EU påberåbte sig direktivet om midlertidig beskyttelse for første gang i sin historie, der giver ukrainske flygtninge ret til at bo og arbejde i EU i op til tre år.

Ukraine har anklaget Rusland for at tvangsflytte civile til " filtreringscentre " i russisk-holdt territorium og derefter ind i Rusland. Ukrainske kilder har sammenlignet denne politik med sovjettidens befolkningsoverførsel og russiske handlinger i den tjetjenske uafhængighedskrig . Fra den 8. april hævdede Rusland at have evakueret omkring 121.000 Mariupol-beboere til Rusland. RIA Novosti og ukrainske embedsmænd sagde, at tusinder blev sendt til forskellige centre i byer i Rusland og det russisk-besatte Ukraine, hvorfra folk blev sendt til økonomisk deprimerede regioner i Rusland. I april sagde Ukraines nationale sikkerheds- og forsvarsrådssekretær Oleksiy Danilov, at Rusland planlagde at bygge "koncentrationslejre" for ukrainere i det vestlige Sibirien, og at det sandsynligvis planlagde at tvinge fanger til at bygge nye byer i Sibirien.

En anden flygtningekrise skabt af invasionen og af den russiske regerings undertrykkelse af menneskerettighederne har været flugten af ​​mere end 300.000 russiske politiske flygtninge og økonomiske migranter, den største udvandring fra Rusland siden oktoberrevolutionen i 1917, til lande som Østersøen . stater, Finland, Georgien, Tyrkiet og Centralasien. Den 22. marts blev det anslået, at mellem 50.000 og 70.000 højteknologiske arbejdere havde forladt landet, og at 70.000 til 100.000 flere kunne følge efter. Der opstod frygt i Rusland over virkningen af ​​denne talentflugt på den økonomiske udvikling. Nogle russiske flygtninge søgte at modsætte sig Putin og hjælpe Ukraine uden for deres land, og nogle blev udsat for diskrimination for at være russiske. Der har også været en udvandring af millionærer. Den 6. maj rapporterede The Moscow Times, der citerede data fra FSB, at næsten fire millioner russere havde forladt landet, selvom dette tal inkluderede rende til forretnings- eller turisme. Ruslands delvise mobilisering af 300.000 mand i september fik cirka 200.000 flere russere til at flygte fra landet.

Indvirkning på internationale fødevareforsyninger

Ukraine er blandt verdens førende landbrugsproducenter og eksportører og beskrives ofte som "Europas brødkurv". I starten af ​​invasionen overdøvede russiske landstyrker hurtigt Ukraines Azovhav-kyst og dens Sortehavskyst øst for byen Kherson, mens den russiske flåde indførte en blokade af Ukraines havne og truede med et amfibieangreb mod havnebyen Odesa. Dette forhindrede eksporten af ​​Ukraines kornhøst i 2021 ad havet, hvilket udløste en stor international fødevarekrise. FN's fødevare- og landbrugsorganisation advarede i marts om, at de globale fødevarepriser kunne stige med op til 20 % som følge af krigen.

Ukraine og partnerlandene gjorde en indsats for at øge landeksporten, men dette var ikke i stand til at kompensere for den tabte søfartskapacitet. Derudover anklagede Ukraine Rusland for at stjæle "hundredetusindvis af tons korn" fra kornelevatorer og andre lagerfaciliteter i hele det besatte Ukraine og transportere kornet til besatte havne med henblik på eksport. Russiske styrkers nederlag på Snake Island den 30. juni bød på delvis lettelse, hvor Ukraine åbnede to havne, Reni og Izmail, langs Donau-floden.

Den 22. juli formidlede FN og Tyrkiet en aftale mellem Rusland og Ukraine om at tillade sikker eksport af ukrainsk korn til søs, kendt som Black Sea Grain Initiative . Den 1. august forlod det første fartøj med korn Odesa, og den 26. august var der ifølge præsident Zelenskyy eksporteret 1 million tons korn af Ukraine under aftalen.

Forbrydelser mod kulturarven

I slutningen af ​​maj havde russiske styrker ødelagt eller beskadiget 250 museer og institutioner i Ukraine. 2.000 kunstgenstande anslås at være blevet plyndret, og der eksisterer specielle grupper for at opspore og ekspropriere oldsager såsom skytiske genstande fra arkæologiske udgravninger for at flytte til Rusland. Bemærkelsesværdige kulturarvssteder ødelagt under invasionen omfatter Sviatohirsk Lavra i Donbas og den russiske komponist Pjotr ​​Iljitsj Tjajkovsk hus i Trostyanets .

Reaktioner

FN's Generalforsamlings resolution ES-11/1 afstemning den 2. marts 2022, der fordømmer invasionen af ​​Ukraine og kræver en fuldstændig tilbagetrækning af russiske tropper.
Til fordel
Mod
Undlod at stemme
Fraværende
Ikke-medlem

Invasionen modtog udbredt international fordømmelse fra regeringer og mellemstatslige organisationer, med politiske reaktioner, herunder nye sanktioner mod Rusland, som udløste omfattende økonomiske virkninger på den russiske og verdensøkonomien . Den Europæiske Union og andre vestlige regeringer finansierede og leverede humanitær og militær bistand til Ukraine. Blokken implementerede også forskellige økonomiske sanktioner, herunder et forbud mod russiske fly, der bruger EU's luftrum, et SWIFT-forbud mod visse russiske banker og et forbud mod visse russiske medier. Reaktionerne på invasionen har varieret betydeligt på tværs af et bredt spektrum af bekymringer, herunder offentlig reaktion, mediesvar, fredsbestræbelser og undersøgelse af de juridiske konsekvenser af invasionen.

Invasionen modtog udbredt offentlig fordømmelse internationalt. Protester og demonstrationer blev afholdt over hele verden, herunder nogle i Rusland og dele af Ukraine besat af Rusland . Opfordrer til en boykot af russiske varer spredt på sociale medieplatforme, mens hackere angreb russiske websteder, især dem, der drives af den russiske regering. Anti-russisk stemning mod russere, der bor i udlandet, steg efter invasionen.

Meningsmålinger foretaget efter invasionen i februar og marts viste, at mellem 58 % og 81 % af russerne sagde, at de støtter krigen. Men nøjagtigheden af ​​afstemninger kan blive påvirket af selvcensur på grund af frygt for at give udtryk for dissens samt nye censurlove.

Se også

Noter

Referencer

Yderligere læsning

eksterne links